NA PERONU ZA BOLJI ŽIVOT

Najtužniji kolodvor u Hrvatskoj: Svaki dan četiri busa odlaze u Njemačku. Svi se vraćaju prazni

Lokalna vlast na egzodus stanovništva odgovara subvencijama i kreditima, nadajući se da će tim potezima uspjeti sprječiti odlaske u inozemstvo.
Autobusni kolodvor u Osijeku, ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Nada Zengal iz Osijeka je nakon 27 godina rada dobila otkaz te sada putuje za Njemačku gdje je dobila novi, prenosi Dnevnik.hr. I nije jedina.

S osječkom autobusnog kolodvora u Njemačku autobusi odlaze svaki dan. Mnogi su s područja Slavonije otišli trbuhom za kruhom kada je Njemačko tržište rada liberalizirano.

'Uglavnom se to kreće negdje oko 4 polazaka dnevno, osim četvrtkom i nedjeljom kad je taj broj polazaka i veći, nedjeljom imamo 6 polazaka za Njemačku', kaže voditelj kolodvora Osijek Mario Marić, za Dnevnik.hr.

Osječko-baranjska županija na to odgovara subvencioniranjem kredita za osnivanje tvrtki te se nadaju da će takvi potezi ljude zadržati u gradu na Dravi, a i diljem županije.

'Osječko-baranjska županija zapravo u suradnji s poslovnim bankama subvencionira kamatu za kredite tvrtkama. Isto tako imamo i bespovratna sredstva koja županija daje na godišnjoj razini oko milijun kuna', kaže osječko-baranjski župan Dragan Vulin.

Neki od tih poteza čini se da su urodili plodom jer je na osječkom području u travnju je bilo dvostruko više radnih mjesta nego u ožujku, 3031, i to uglavnom u javnoj upravi i obrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:45