U ČETVRTAK PREDSTAVLJANJE

NAJVEĆA INVESTICIJA U ZADNJIH 30 GODINA Ruski milijarder u malo dalmatinsko mjesto investira 105 milijuna eura, gradi se grandiozni hotelski kompleks!

 Ante Baranic / CROPIX

Kao što je poznato, izjava predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da će Hrvatska pomoći i prenijeti Kijevu svoja iskustva oko mirne reintegracije područja Istočne Ukrajine koja su pod kontrolom proruskih snaga, službena Moskva dočekala je 'na nož'. Reagirao je i ruski veleposlanik u RH Anvar Azimov izrazivši zabrinutost za nastavak hrvatsko-ruskih odnosa te istaknuo kako će zbog takvih izjava brojni ruski investitori odustati od svojih ulaganja u Hrvatskoj.

No, da ipak nije tako, primjer je ruskog poduzetnika Alekseja Frolova, vlasnika tvrke Agua Relaxio, koji danas avionom sa svojim brojnim suradnicima stiže u Hrvatsku. Ovaj ruski milijarder prije dvije godine je za 30 milijuna kuna od Općine Tisno kupio 64 tisuće četvornih metara zemljišta u atraktivnoj turističkoj zoni Prisliga – Jazine, te će u ;etvrtak s početkom u 13 sati u prostorijama vijećnice Općine Tisno održati prvu javnu prezentaciju svog projekta izgradnje hotelskog kompleksa na lokaciji Prisliga – Jazine. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 105 milijuna eura, a za njegovo arhitektonsko rješenje Rus je angažirao jednog od najboljih hrvatskih arhitekata Nikolu Bašića.

Ovaj projekt, inače, najveća je investicija u Tisnome i na otoku Murteru u zadnjih 30 godina. On obuhvaća izgradnju ekskluzivnog turističko-zdravstvenog kompleksa, odnosno detoksikacijskog hotela s pet zvijezdica u kojemu će biti 600 kreveta te još dodatnih 25 vila sa oko 150 ležajeva. Zamišljeno je da kompleks radi tijekom cijele godine, a u njemu će biti zaposleno oko 400 djelatnika, uglavnom domicilne radne snage.

USKOH ODBACIO KAZNENU PRIJAVU O MALVERZACIJA NAČELNIKA KLARINA S RUSKIM INVESTIOTOROM

Zanimljivo je da će Andrej Frolov prvu prezentaciju svog projekta održati u Tisnome, samo tjedan dana nakon što je USKOK odbacio kaznenu prijavu protiv načelnika Općine Tisno i saborskog zastupna Ivana Klarina, koju su podnijeli hadezeovi općinski vijećnici predvođeni predsjednicom tišnjanskog HDZ-a Jelenom Obratovom. Naime, oni su Klarina prijavili USKOK-u optužujući ga da je potpisivanje ugovora s tvrtkom Alekseja Frolova o prodaji atrataklivnog općinsom zemljišta zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti i pogodovao ovom ruskom investitoru te na taj način Općini i mještanima Tisnoga nanio znatnu materijalnu štetu.

- Nije utemeljen zaključak podnositelja prijave da je osumnjičenik zaključivanjem predmetnog ugovora pogodovao ruskom investitoru i da je pričino štetu Općini Tisno – navela je u rješenju zamjenica ravnatelja USKOK-a Daira Barović.

- Naravno da sam očekivao ovakvu odluku USKOK-a jer su sve odredbe potpisanog ugovora bile u skladu sa zakonom i odlukama Općinskog vijeća. Osobno me USKOK nije istraživao, ali je uvidom u dostavljenu mu dokumentaciju utvrdio da je sve legalno. Raduje me to što će ova prva javna prezentacija projekta Alekseja Frolova u Tisnome biti oslobođena sjene USKOK-ove istrage koju su bez razloga inicirali moji politički suparnici – kazao je Ivan Klarin.

Inače, nakon ishodovanja svih potrebitih dozvola i dodatnih odluka Općinskog vijeća Tisnoga, po riječima Klarina, izgradnja hotelskog komleksta ruskog investitora trebala bi krenuti najkasnije do kraja 2018. godine, a planirani rok završetka je 2021.godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:36