ODZVONILO C1 UPUTNICI

Nakić ukida uputnicu za više pregleda; liste čekanja će narasti

Dr. Ines Balint: Pacijenti će opet šetati od bolnice do bolnice, od dijagnostike do dijagnostike
 CROPIX

“Pacijenti će opet šetati od bolnice do bolnice, od dijagnostike do dijagnostike, gubiti vrijeme, povećavati liste čekanja i vraćati se nama u ambulantu po novu i opet novu uputnicu ne bi li dobili konačnu dijagnozu”, kaže dr. Ines Balint, članica izvršnog odbora KOHOM-a (Udruga liječnika obiteljske medicine) nezadovoljna, kao i njezini kolege, naputkom Ministarstva zdravlja po kojem tzv. C1 uputnice odlaze u povijest u dosadašnjem obimu jer s njom više neće biti moguće obaviti preglede i dijagnostiku različitih specijalnosti.

Naime, prema ovom naputku liječnici obiteljske medicine više ne mogu jednom uputnicom tražiti “pregled i cjelovitu obradu u bolnici” kao što je to bilo dosad, s obrazloženjem da se tako radi previše nepotrebnih pretraga. S druge strane, obiteljski liječnici kažu kako uputnicu C1 daju samo onim pacijentima čije je stanje ozbiljno pa zahtijeva više pregleda i dijagnostičke obrade.

Naputak ministra, pak, traži da se tzv. interne bolničke uputnice mogu davati temeljem C1 uputnice samo za obradu iz iste specijalnosti. “To, primjerice, znači da ako se pacijent uputi gastroenterologu, može dobiti bolničke interne uputnice samo za preglede i dijagnostiku iz te specijalnosti, ali ne i, primjerice, za snimanje noge”, objašnjava zamjenik ministra Ivan Bekavac.

No, dr. Balint kaže da razlog za izdavanje uputnice C1 činjenica da se ne može točno razlučiti zdravstveni problem pacijenta za koji se traži šira obrada od uobičajene za gastroenterologa, kardiologa i sličnog. Dodaje kako u KOHOM-u smatraju da je naputak nelegitiman potez Ministarstva kojim će zakomplicirati život pacijenata i liječnika. “HZZO donosi akte za ugovaranje, a to s naputkom nije slučaj”, kaže Balint. I zaista, Upravo vijeće tek će naknadno, vjerojatno ovog tjedna, odlučivati o promjeni vrijednosti C1 uputnica.

“Ta nam uputnica nije služila kao bjanko ček za trošenje bolničkih proračuna, već samo u rijetkim slučajevima bio je to pokušaj da se što prije dođe do konačne dijagnoze kompliciranih pacijenata”, kaže Balint. Dodaje kako će se ovom odlukom, kojom se namjerava štedjeti u bolničkoj potrošnji, sigurno trošiti više. Liječnici obiteljske medicine morat će pisati uputnice po sistemu eliminacije, što bolnički liječnik konzultant sigurno ne bi činio jer zna da su nepotrebne. “Prije slanja pacijenta u bolnicu nerijetko o njegovim zdravstvenim teškoćama razgovaramo s kolegom kojem ga šaljemo i uvjerena sam da je to dobar način upravo za uštede”, kaže Balint.

Prošla zdravstvena administracija smatrala je da će C1 uputnica racionalizirati potrošnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:06