JUTARNJI DOZNAJE

NAKON DUGO VREMENA PRVI VELIKI POSAO HRVATSKE S RUSIJOM Velika ruska tvrtka napravit će remont najkvalitetnijih hrvatskih helikoptera

 
Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Godinu dana nakon raspisivanja natječaja, Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku da ruska tvrtka Vertoleti Russia obavi remont 10 helikoptera MI 171SH iz dostava Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Riječ je o najmlađim i najkvalitetnijim helikopterima u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Za to je namjenjeno 207 milijuna kuna, a remont bi trebao biti završen u roku 20 mjeseci.

Ponude za remont helikoptera zatražio je Zrakoplovno tehnički centar iz Velike Gorice a ponude su dali zavodi iz Slovačke, Bjelorusije, Rusije,Poljske, Ukrajine.

Analiza ponuda trajala je iznimno dugo a za to vrijeme svi helikopteri su, kako su im isticali resursi spuštani na zemlju i danas se niti jedan ne koristi. Dio modernizacije trebao bi se obaviti u ZTC-u, a zavod bi trebao dobiti sve potrebne certifikate za obavljanje posla.

S obzirom da je riječ o ruskim helikopterim, Hrvatska se na razini EU izborila da eventualno slanje ovih letjelica neće značiti kršenje sankcija prema Rusiji. Ova odluka je i važna politička poruka jer je nakon dugog vremena prvi veliki posao hrvatske države s Rusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:20