PRESLAGIVANJE NA TANKOM LEDU

'Ne ide po planu, dio zastupnika spreman je podržati Vladu, ali bez Karamarka'

 Goran Mehkek / CROPIX

I prije konferencije za novinare koju je u petak poslijepodne održao Tomislav Karamarko iz vrha HDZ-a moglo se čuti da će on odbiti poziv premijera da se povuče izVlade i zatražiti ostavku Tihomira Oreškovića.

- Ili će Orešković sam odstupiti ili će ga HDZ rušiti - poručio je izvor iz vrha stranke koji tvrdi da je HDZ uspio presložiti i skupiti većinu.

- Oreškovićev poziv Tomislavu Karamarku i Boži Petrovu smatramo lošom farsom jer je Petrov ionako ranije najavio svoje povlačenje iz Vlade i povratak u Metković. Dakle, premijer opet nije bio neutralan kako se želi predstaviti, nego je opet išao na ruku Mostu - smatraju u krugu šefa HDZ-a.

Oreškovićeve izjave da je bio na sastanku u SOA-i doživjeli su, kako ističu, kao loš spin i zaplašivanje.

U vrhu HDZ-a jučer se mogao čuti cijeli niz razloga zbog kojih smatraju da premijer treba biti taj koji će podnijeti ostavku.

- Razočarani smo što je Orešković jako brzo zaboravio tko ga je doveo na premijersku poziciju - kažu u vrhu HDZ-a. Oreškoviću posebno zamjeraju to što je, kako tvrde, cijelo vrijeme bio uz Most koji je čuvao SDP-ove kadrove.

- Posebno je uvredljiv i ponižavajući bio postupak premijera Oreškovića kada je predstavljajući paket reformi na Klubu Domoljubne koalicije, gdje su bili i HDZ-ovi ministri, izrazio posebnu zahvalnost Jakši Puljizu koji je SDP-ov kadar. Učinio je to pokraj svih HDZ-ovih stručnjaka - kažu u vrhu HDZ-a. Spominju i višemjesečnu priču oko smjene Dragana Lozančića s mjesta ravnatelja SOA-e, što ih je također razljutilo.

Glavni uteg

Iako u vrhu HDZ-a govore da su skupili novu većinu, dobar dio HDZ-ovaca vrlo je sumnjičav po tom pitanju. Ističu da je vrh HDZ-a u protekla dva dana panično pokušavao skupiti 76 ruku, ali da još nisu uspjeli. Navodno se računa na još par mostovaca.

- Plan se ne odvija prema planu jer dio zastupnika ipak odbija dati potporu Karamarku. Neki su spremni podržati Vladu, ali bez Tomislava Karamarka. Plan vrha stranke je da se Oreškovića prisili na ostavku kako bi se dobilo 30 dana za formiranje nove Vlade. No, mislim da to neće uspjeti jer mnogi ističu kako je, zapravo, Karamarko glavni uteg - kaže izvor iz HDZ-a koji smatra da šef HDZ-a neće sam odstupiti.

- Grčevito će se boriti do kraja - kaže naš sugovornik i dodaje da je u HDZ-u sve više onih koji smatraju da se Karamarko mora maknuti.

- Dođe li do novih izbora, doživjet ćemo potop - smatra izvor iz HDZ-a.

Ističe kako je znakovito da se još niti jednom nije sastalo novo Predsjedništvo stranke.

- Tko i kako donosi odluke? I neodržavanje Predsjedništva nešto govori - dodaje izvor iz HDZ-a, podsjećajući da u Predsjedništvu prevladavaju ljudi zamjenika šefa HDZ-a Milijana Brkića. No, prema zadnjim najavama, sjednica Predsjedništva ipak bi se trebala održati danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:24