PREGOVORI HDZ-a I SDP-a

NEMA GLASOVANJA O IZBORU USTAVNIH SUDACA Jandroković prekinuo sjednicu: 'Nadam se da ćemo se dogovoriti do srijede'

 
 HANZA MEDIA

U Saboru u petak nije došlo do glasovanja o izboru ustavnih sudaca niti osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor. Budući da je SDP inzistirao na tome da se najprije glasuje o povjerenstvu, a potom o sucima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković prekinuo je sjednicu tj. zatražio da se pričeka do srijede, do kad se nada dogovoru za koji se od jutra činilo da već postoji.

HDZ je pozivao na to da se osnuje povjerenstvo, ali da se ne izbjegava izbor ustavnih sudaca. U nastavku donosimo tijek događaja koji je doveo do još jedne odgode glasovanja.

14:10 - Jandroković je prekinuo sjednicu i glasovanje jer nema dogovora.

- Nadam se da ćemo postići dogovor. Ako se dogovorimo do srijede, glasovanje će biti odmah ujutro u 9.30 sati.

14:00 - U sabornicu su napokon došli i zastupnici SDP-a.

Maras je rekao da je dužan obavijestiti javnost da je uvjet SDP-a od 12.7. za izbor ustavnih sudaca da se izabere i osnuje istražno povjerenstvo.

- Mi od tog uvjeta do dana današnjeg nismo odstupili. Da je bilo volje, to se već danas moglo izglasati - rekao je Maras u obraćanju Jandrokoviću koji smatra da su SDP-ovci stali na put donošenju odluka. Jandroković mu je odgovorio da je sad on povrijedio poslovnik jer je prijavio njega za to, a samo je naveo stavove SDP-a i nije precizirao kako je povrijedio poslovnik.

Grmoja (MOST) je kazao da je ovo cirkus i da je cijelo vrijeme jasno kakav je uvjet SDP-a, te da ne vidi u čemu je problem da se zamijeni redoslijed glasanja (najprije o istražnom povjerenstvu, a onda o izboru ustavnih sudaca).

Milorad Batinić je kazao koji je stav HNS-a o izborima ustavnih sudaca, za koji smatraju da ne bi trebao biti predmet ucjena.

- HNS nema problema s osnivanjem povjerenstva, podržat ćemo, međutim odgovornost je na najjačim strankama da se dogovore kako će se i koliko članova birati za to povjerenstvo.

Branko Bačić (HDZ) rekao je da je bizarno da se sad koči glasovanje o izboru ustavnih sudaca, jer je sve dogovoreno među svim saborskim klubovima, te da to kod građana vjerojatno izaziva podsmijeh. - Pozivamo oporbene stranke da prihvate naš prijedlog da se osnuje istražno povjerenstvo. Nakon toga ćemo izabrati ustavne suce, a nakon toga ćemo glasovati o članovima istražnog povjerenstva. Bojim se da nije vrijeme da danas biramo ustavne suce jer mislim da među kolegama u SDP-u nema još dovoljno ruku za to.

-----------------------------------

13:38 - Čini se kako zastupnici u Saboru ni danas neće glasati o formiranju Istražnog povjerenstva za Agrokor koje bi trebalo razjasniti političku pozadinu priče oko te kompanije. Naime, nakon što su postigli dogovor oko njegova osnivanja zapelo je na njegovu popunjavanju članovima iz SDP-a jer se HDZ protivi da to budu bivši ministri, a SDP inzistira da u povjerenstvu kao predsjednik bude Gordan Maras, bivši ministar poduzetništva te Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa, kao član.

U 12 sati zastupnici su trebali glasati, no SDP-ovci se nisu pojavili pa je glasanje odgođeno u nekoliko navrata.

- Trebali smo pristupiti glasovanju o izboru ustavnih sudaca. Određujem stanku od pola sata kako bi se obavile konzultacije - kazao je oko 13.30 sati predsjednik Sabora, HDZ-ov Gordan Jandroković i istaknuo kako je sva odgovornost na SDP-u.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ranije je kazao da ako vladajući odbiju njihov prijedlog o Marasu i Miljeniću, 'neće biti ni povjerenstva ni izbora ustavnih sudaca'.

Ponovio je kako SDP-u nije problematično to što predlažu bivše ministre jer, ističe, 'naši se ministri nemaju čega stidjeti ni sramiti u tom povjerenstvu'.
-----------------------------------

13:15 SDP-ovci su nakon vijećanja i različitih stavova na kraju odlučili da na čelu istražnog povjerenstva za Agrokor bude njihov zastupnik i bivši ministar pravosuđa Orsat Miljenić, a da član bude Gordan Maras.

Iako SDP-ovaca nema u sabornici utvrđen je kvorum budući da je prisutno 77 zastupnika. Zastupnici glasaju o točkama za koje ne trebaju dvije trećine zastupnika jer SDP-ovci još uvijek nisu stigli. Glasovanje u Hrvatskom saboru, koje je trebalo početi u petak točno u podne, odgođeno je za pola sata.

- Mislio sam da ćemo pristupiti glasovanju, ali nema nikoga iz SDP-a. Živio sam u uvjerenju da smo se dogovorili, ali očito ne. Radi se naravno o izboru ustavnih sudaca. Dat ću stanku od pola sata da vidimo zašto nismo ovdje u većem broju pa se vidimo - rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

-------------------------------

12:28 - U Saboru se od jutra iza zatvorenih vrata vode pregovori HDZ-a i SDP-a oko istražnog povjerenstva za Agrokor i ustavnih sudaca.

Šef HDZ-ovog Kluba Branko Bačić novinarima je rekao kako je njegova stranka suglasna da se danas glasuje.

"HDZ podržava osnivanje istražnog povjerenstva i ne samo da podržava, mi smo predložili kolegama u oporbi i SDP-u da se danas osnuje i imenuje. Mislimo, ali ne ucjenjujemo, za razliku od drugih, da u tom povjerenstvu ne bi trebali biti bivši ministri posebno ne oni iz gospodarskog i pravosudnog resora. No ako je pojedinom članu toliko stalo da bude u tom povjerenstvu iako je bio ministar u nekoj od vlada mi ćemo i oko toga popustiti", poručio je Bačić nakon jutrošnje stanke u Saboru.

Jutarnji doznaje kako će u povjerenstvu iz HDZ-a biti Marija Jelkovac, koja će ujedno biti i tajnica. Iz HDZ-a tu su i Grozdana Perić, Ante Babić i Josip Borić. Iz HNS-a u povjerenstvo ulazi Stjepan Čuraj, iz Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović, a iz Mosta bi trebao ući Miroslav Šimić s obzirom da je, kako doznajemo, Tomislav Panenić odbio.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ustvrdio je pak da ako istražno povjerenstvo za Agrokor ne bude osnovano danas, sigurno će biti u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:31