OPTIMISTIČAN MINISTAR RADA

'NEMA RAZLOGA ZA PROSVJEDE' Ćorić objasnio zašto je nova verzija zakona bolja za sve koji traže posao, opravdao je i potrebu za uvozom radne snage

 CROPIX

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić u petak navečer gostovao je u 'Dnevniku' Nove TV i osvrnuo se na izmjene zakona o stručnom osposobljavanju prema kojemu će se u program uključiti i nezaposleni sa srednjom školom.

Takvu odluku oštro je kritizirao SDP tvrdeći kako će to dovesti do otkaza radnicima, koji će, posebice u trgovinama, biti zamijenjeni jeftinom radnom snagom.

Ogorčeni su i sindikati te prijete izlaskom na ulice.

- Ova verzija zakona bit će bolja za sve one koji trenutačno traže posao u Hrvatskoj. Posebnu pozornost posvetili smo mladima, ljudima do 30 godina starosti, jer upravo je taj kontingent najviše zastupljen među nezaposlenima - izjavio je Ćorić.

Upitan o mogućim prosvjedima, ministar je rekao kako je svaki oblik nezadovoljstva iz njegove perspektive opravdan, ali u ovom slučaju ne vidi nikakav razlog za takav razvoj situacije.

- Vlada i Ministarstvo u posljednjih nekoliko mjeseci pokazali su da poštuju socijalni dijalog i da se brinu za prava druge strane. Od 1. siječnja minimalna plaća u RH povećala se za pet postotnih bodova, s 3120 na 3270 kuna. Od 1. siječnja plaće naših službenika u državnim službama povećane su za 2 postotna boda, a isto tako i plaće za javne službenike - zaključio je Ćorić.

Uvjerava i da će se prvi rezultati novih mjera, kojima se želi zaustaviti trend iseljavanja, vidjeti već krajem 2017. godine.

Prokomentirao je i usklađivanje tržišta rada s obrazovanjem te sve veću potrebu za uvozom radne snage.

- Neusklađenost na tržištu rada je problem s kojim muku mučimo godinama. U ovom trenutku na Zavodu za zapošljavanje imamo 244.000 ljudi, ali i više od 20.000 oglašenih radnih mjesta. Poslodavci se žale na nekonkurentnost, izostanak određenih kvalifikacija, a u određenim sektorima, posebice građevinskom, nedostatak radne snage. Sustavima dokvalifikacije i prekvalifikacije dio ljudi sa Zavoda za zapošljavanje učinit ćemo kompatibilnima s potrebama poslodavaca. Nažalost, dio potreba poslodavaca nismo uspjeli namiriti ove godine i zbog toga je kvota za uvoz radne snage u 2017. nešto veća nego što je bila lani - rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:17