RASTE PRITISAK

'NEMA ŠANSE DA PODNESE OSTAVKU!' Župan nema namjeru odstupiti, a u HDZ-u nemaju alata da ga smijene, razmišlja se čak i o jednom radikalnom rješenju

 
Alojz Tomašević
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Alojz Tomašević, HDZ-ov požeško-slavonski župan, ipak je dobio kaznenu prijavu zbog nanošenja tjelesne ozljede svojoj supruzi Mari, a PU požeško-slavonska priopćila je i da su mu oduzeli pušku, koju je legalno posjedovao, i pištolj za koji nije imao dozvolu.

Iz PU požeško-slavonske priopćili su da se “56-godišnji hrvatski državljanin s područja Požege sumnjiči da se 2. listopada 2017. godine, u večernjim satima, nasilnički ponašao prema 56-godišnjoj supruzi zbog čega je protiv njega podnesena kaznena prijava za kazneno djelo ‘Tjelesna ozljeda’ iz čl. 117. st. 2. Kaznenog zakona te optužni prijedlog iz čl. 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Također mu je oduzeta puška za koju posjeduje oružni list te pištolj koji je neovlašteno posjedovao zbog čega je protiv njega podnesen optužni prijedlog sukladno Zakonu o oružju. Izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane približavanja žrtvi u trajanju od osam dana”.

Sukob u stranci

Podsjetimo, Mara Tomašević prijavila je policiji da ju je suprug u ponedjeljak navečer fizički i verbalno napao, zbog čega je pregledana u Općoj županijskoj bolnici u Požegi, gdje joj je dijagnosticiran podljev na nadlaktici. Župan je sljedećeg dana, nakon što ga policajci tijekom noći nisu pronašli, sam otišao u policijsku postaju, gdje je ispitan. Tada je zaradio prekršajnu prijavu za verbalno nasilje, a sada i kaznenu za nanošenje tjelesnih ozljeda. On je sve do srijede navečer o cijelome događaju šutio, a onda se oglasio priopćenjem u kojem je, među ostalim, naveo i sljedeće:

“U protekla dva dana o meni i o problemima u mojoj obitelji u javnost su plasirane mnoge dezinformacije, te se ovim putem želim očitovati o svemu... Istina je da je i u mom braku bilo problema. No, bračne razmirice bile su isključivo verbalnog karaktera. Posljednja takva prepirka dogodila se prije dva dana i nažalost pretvorila se u masovno širenje dezinformacija i krajnjih neistina prikazujući me kao nasilnika. Odgovorno i s punom čašću tvrdim da nisam udario suprugu. Ta činjenica vidljiva je iz medicinske dokumentacije supruge nakon pregleda u požeškoj bolnici”, napisao je Tomašević, unatoč tome što je i ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Željko Glavić već ranije izjavio da su kod gospođe Tomašević dijagnosticirane lake tjelesne ozljede.

Sada je to potvrdila i policija, koja je tako demantirala županovu tvrdnju da nije udario suprugu. On se, pak, jučer pojavio na svom radnom mjestu u sjedištu Županije, no za predstavnike medija i dalje je bio nedostupan. Međutim, od njemu bliskih osoba doznali smo da nema namjeru podnositi ostavku na dužnost župana unatoč tome što je to od njega praktički tražio predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković. Konačno, Tomašević su i o tome očitovao svom priopćenju.

“Časnu dužnost na koju su me izabrali obnašao sam i dalje ću obnašati odgovorno, savjesno i predano”, napisao je.

- Nema šanse da on podnese ostavku. U to budite uvjereni - rekao nam je jedan njegov prijatelj, a tako smatra i većina HDZ-ovaca s kojima smo razgovarali u protekla dva dana.

Povjerenik HDZ-a za Požeško-slavonsku županiju, već spomenuti prof. dr. sc. Glavić, jučer je na ovu temu rekao da su se stranka i njezin predsjednik Plenković o ovom slučaju jasno odredili.

- Postoje događaji i postupci koji se ne toleriraju u javnom prostoru i tako se HDZ postavio i prema ovom problemu, iako te vrste problema imaju dva aspekta - jedan je ovaj javno-politički, a drugi pravosudni. Stranka se ne bavi ovim drugim, a o ovom prvom se jasno odredila - istaknuo je prof. dr. sc. Glavić, koji, pak, nije želio ulaziti u detalje oko toga kako će se HDZ postaviti ako Tomašević ustraje na zadržavanju pozicije.

“Dajte mu vremena”

Ipak, u razgovoru s jednim drugim lokalnim HDZ-ovcem doznajemo kako su svjesni da će tu biti dosta problema.

- Činjenica je da ga ne možemo smijeniti i ako sam ne podnese ostavku, a trebao bi jer mu je i premijer to jasno poručio, sigurno će biti puno natezanja. Vidjet ćemo u sljedećem periodu što će se događati i kakav će scenarij biti, a konačno možda i njemu treba malo vremena da sve to procesuira sam sa sobom, da se situacija malo primiri i da donese ispravnu odluku, jer bez obzira na sve siguran sam da ni njemu nije lako - rekao je ovaj HDZ-ovac, kojega smo pitali je li u igri i županovo rušenje putem proračuna.

- Toliko daleko još nismo otišli, ali varijanata ima nekoliko, no svaka od njih s obzirom na zakonske pretpostavke nudi mrcvarenje koje i s naše i s njegove strane može trajati mjesecima. Pri tome bi moglo doći do blokade rada Županije, a to nikome ne bi smjelo biti u interesu - kazao je naš sugovornik.

Prema onome što se u HDZ-u moglo čuti, stranka će očito vršiti pritisak na Tomaševića da sam odstupi s mjesta župana. Ne uspiju li u tome, neki kažu da ipak ne isključuju mogućnost da župana pokušaju srušiti tako da mu se ne izglasa proračun u prosincu. HDZ u Županijskoj skupštini ima većinu i vjerojatno im ne bi bio problem, ako se odluče na takav potez. Tim više što je novi zakon koji je HDZ predložio, a prema kojemu bi pozicija lokalnih šerifa bila ojačana i ne bi ih se više moglo rušiti na proračunu, trenutačno u javnoj raspravi i vjerojatno neće biti izglasan do Nove godine.

- Treba razmotriti sve mogućnosti - reklo nam je jučer više HDZ-ovaca, koji ističu da prije svega očekuju da župan sam podnese ostavku.

- S njim će se obaviti razgovori, pa ćemo vidjeti. Ako bi se išlo na rušenje proračuna, to znači da bi morali održati novi izbori i za Skupštinu i za župana. No, s druge strane, za HDZ to i ne bi bio neki problem, u toj smo županiji jaki. Vidjet ćemo kako će biti - komentirao je naš sugovornik.

Sporne izmjene zakona

Inače, kad je HDZ najavio izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, uslijedile su brojne kritike. Izmjenama koje je HDZ predložio, prije svega, ojačala bi se uloga lokalnih čelnika koje se više ne bi moglo smijeniti rušenjem proračuna. Ne čudi stoga što je zakon u javnosti odmah nazvan “lex šerif”.

No, možda će se HDZ-ovci sada, poučeni slučajem sa svojim nasilnim županom, predomisliti oko toga da se lokalnim šerifima dozvoli da imaju još više moći i utjecaja te da godinama ostanu “nesmjenjivi”.

Uostalom, i HDZ-ova zastupnica Branka Juričev-Martinčev rekla je jučer da prijedlog novog zakona nije dobar jer nije ubrojio slučaj poput Tomaševića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:48