DALIBOR MILAN

'Nemam loše mišljenje o Boži Petrovu, ali želim preuzeti Metković jer ga mostovci sada vode bez jasnog plana i vizije'

 Ilija Kordić

Novi predsjednik metkovskog HDZ-a Dalibor Milan na lokalnim izborima u svibnju želi s trona Mostove utvrde Metković izbaciti dosadašnju gradonačelnicu Katarinu Ujdur, koja je na toj funkciji zamijenila Božu Petrova, i opet konkurira kao Mostov kandidat za gradonačelnika.

Na lokalne izbore u Metkoviću izlazite sami. Stipe Gabrić Jambo želio je u koaliciju, ali očito se niste dogovorili jer istodobno vas Most proziva da ste u tajnoj koaliciji. Kako to komentirate?

- HDZ u Metkoviću na lokalne izbore izlazi samostalno i nikakve predizborne koalicije nisu opcija. Samostalno smo ostvarili odlične rezultate na predsjedničkim i parlamentarnim izborima pa je sada vrijeme da pokažemo snagu i na lokalnim izborima i vratimo povjerenje građana. Respektiramo podršku svih političkih stranaka u Metkoviću, također, pozdravljamo sve koji žele dobro gradu.

Znači otvoreni ste za suradnju s HSS-om, ali poslije izbora?

- Ne treba prejudicirati, u načelu smo nakon izbora spremni surađivati sa svima za dobrobit grada.
 Ne znam zašto, ako već svi spominju nekakve koalicije, nitko ne napravi digresiju na vlast u državi, svjedoci smo suradnje HDZ-a i Mosta na državnoj razini. Ovakvim medijskim istupima od strane Mosta pokušava se dodatno mistificirati politička situacija u Metkoviću, spominje se nekakva “prljava kampanja” i teorije zavjere da bi dodatno zbunili naše birače.
Što se HSS-a tiče, povijesno gledano HDZ i HSS su programski bliske političke stranke. Također ne možemo cijelu metkovsku organizaciju HSS-a izjednačiti s jednom osobom, budući da ta stranka u Metkoviću ima još članova vrijednih spomena. 
Odgovorno tvrdim, da GO HDZ-a grada Metkovića niti sa jednom političkom opcijom nije dogovorio bilo kakvu vrstu koalicije!

Neću se u kampanji baviti kritiziranjem bilo koga od dosadašnjih gradonačelnika, okrenuti ću se pozitivnoj kampanji. Međutim, budimo realni, i u vrijeme vladavine HSS-a, izgradilo se dosta toga, posebno ako govorimo o infrastrukturi. Osobno sam tu da zastupam program HDZ-a, jer došlo je vrijeme da građani glasaju za nekoga, a ne protiv, kako je to bilo na prošlim lokalnim izborima. Ako bih trebao svoju kampanju i program sažeti u par riječi, rekao bi: ‘Metković svima’.

Kako je Most u proteklom mandatu vodio grad?

- Dogodio se blagi pomak u transparentnosti upravljanja gradskim proračunom, ostvarile su se i određene uštede. Međutim, nakon jako dobrog starta, dogodio se popriličan odmak od promjena koje su najavljivali. Kasnije je sve to išlo stihijski, bez jasne vizije kako dalje. Most je kao dio državne vlasti s apsolutnom vlašću u Metkoviću mogao i bolje. Gradska je uprava, primjerice, trebala biti učinkovitiji servis.

Je li do zastoja došlo s odlaskom Bože Petrova u Zagreb?

- Metković je mali grad i većina nas se poznaje. Nemam loše mišljenje ni o Petrovu, ni o Katarini Ujdur, ali u smislu političkog djelovanja, promjena dviju osoba na mjestu gradonačelnika u tako kratkom razdoblju dovela je do dodatne nedosljednosti u razvoju grada. Dogodio se ozbiljan odmak od onoga što su najavljivali. Gradski projekti većinom su kasnili ili su iz nekih razloga ostali nerealizirani. Kao dijete Metkovića podržavam svaki rad koji pridonosi boljitku, poput šetnice uz Neretvu, rekonstrukcije Trga bana Jelačića, međutim, kada ste kao Most dio državne vlasti i imate apsolutnu vlast u gradu, može i mora puno bolje.

Poznato je da su iz gradske uprave mostovci otpustili nekoliko djelatnika, od kojih su neki u međuvremenu vraćeni sudskom odlukom, što će, čini se, biti novčana šteta za Grad. Kako to komentirate?

- Znam da su neki djelatnici vraćeni na posao. Tu je daljnji tijek događaja jasan. Grad će, u tom slučaju, morati nezakonito otpuštenim zaposlenicima isplatiti neisplaćene plaće za navedeno razdoblje te kamate i troškove postupka, a izvjesni su i sudski postupci zaposlenika za naknadu štete. Nažalost, takvi i slični nepromišljeni potezi Mostove gradske vlasti skupo stoje građane Metkovića, pa sve Mostove mjere štednje postaju bespredmetne. Uštede su zanemarive u odnosu na stotine tisuća kuna novčanih obveza koje su stvorene ovakvim ponašanjem vlasti. Nažalost, taj dug neće platiti ni Božo Petrov ni Katarina Ujdur, nego Grad Metković.

Zašto ste se odlučili kandidirati za gradonačelnika Metkovića?

- Ako biste pitali osnivače HDZ-a, ujedno i utemeljitelje Hrvatske zašto su bili to što su bili prije 25 godina, kakav bi bio odgovor?! Svi su oni krenuli s mišlju da zastupaju bližnje, svoju sredinu, sredinu u kojoj žive. U konačnici je lokalpatriotizam, ljubav prema svojoj sredini i bližnjima rezultirao sinergijom patriotizma na razini cijele Hrvatske. Na tim načelima izgrađena je samostalna Hrvatska kakvu poznajemo danas. Metković je moja sredina, tu sam rođen, dijete sam Metkovića i moralna mi je obaveza - zastupati ga. Vlastitim znanjem, iskustvom i ljubavlju prema gradu želim se boriti protiv daljnje marginalizacije Metkovića, želim gospodarski jak Metković.

Koja je vaša vizija Metkovića?

- Metković je u proteklih 25 godina postao svojevrstan otok. Treba govoriti jezikom istine, a ona je da smo na ljestvici siromaštva sedmi grad u državi. Grad već dulje ide u pogrešnom smjeru, promjene su spore, a građani izgubljeni u moru loših odluka. Želim graditi u zajedništvu, želim prepoznatljiv grad, a ne grad za naslovnice žutog tiska. Što podrazumijeva to zajedništvo? Ne želim podijele po političkoj i interesnoj pripadnosti, želim grad oslobođen od revanšizma koji je, nažalost, dosad bio konstanta. Trenutačno su naša istina poražavajuće brojke: 2565 nezaposlenih, iseljavanje mladih... Zauzimat ću se za projekte u suradnji sa susjednim općinama i gradovima, kako u Hrvatskoj, tako i u susjednim općinama iz Bosne i Hercegovine, posebno u realizaciji novca iz europskih fondova. Želim vratiti zajedništvo, inzistirat ću na tome. A to je, vjerujte, sad najteži zadatak, s obzirom kako je danas. Jer bez stvaranja preduvjeta za razvoj gospodarstva, bez otvaranja radnih mjesta, u ovom gradu nema budućnosti. Ne želim voditi grad da bih osigurao plaće korisnicima proračuna i zakrpao pokoju rupu na asfaltu ili promijenio dotrajalu svjetiljku gradske rasvjete. Želim stvoriti radna mjesta, poboljšati prometnu infrastrukturu, ubrzati nastavak gradnje kanalizacijske infrastrukture, realizirati poduzetničku zonu, razviti ruralni turizam, pošteno i odgovorno poticati raspodjele državnog zemljišta, stvoriti stručne i programske pretpostavke za korištenje fondova EU, intenzivirati suradnju s visokoškolskim ustanovama u Splitu i Dubrovniku, kako bi se u Metkoviću otvorio visoki obrazovni studij, želim promicati sport: rukomet, nogomet, košarku te uključiti što više mladih u bavljenje sportom. Zbog svega toga sam nakon duljeg razmišljanja prihvatio tu ulogu.

Je li točna spekulacija da su vam mostovci navodno nudili napredovanje u pravosuđu u zamjenu da se ne kandidirate za gradonačelnika?

- Ne! Moram priznati da mi ništa Most nije ponudio u zamjenu da se ne kandidiram za gradonačelnika. U jednom trenutku postojale su s njihove strane sugestije da se ne kandidiram, ali to zaista ne mogu okarakterizirati kao prijetnje. Ipak, to su sve domaći momci, odrasli sa mnom, tako da je naša komunikacija drukčija, odnos također, iako, poštovanje postoji.

Kako gledate na to da su u Metkoviću sagrađeni POS-ovi stanovi u kojima četvorni metar stoji više od tisuću eura, što je iznimno visoka cijena?

- Prognoze su da bi prodajna cijena POS-ova stana u Metkoviću trebala biti 1047 eura po četvornom metru, a s nepredviđenim troškovima mogla bi se popeti i do maksimalnog iznosa od 1125 eura po četvornom metru. Razlog je to što se Metković nije odrekao komunalnih doprinosa u korist potencijalnih kupaca stanova. Imamo primjer Zadra, gdje je cijena kvadrata stana iznosila oko 650 eura po četvornom metru, ali njihov je gradonačelnik ustupio gradsko zemljište i sve potrebne komunalne priključke, što je pridonijelo povoljnijoj cijeni kvadrata. Budem li izabran za gradonačelnika, jedan od mojih prvih poteza bit će odricanje Grada Metkovića od naplate komunalnih doprinosa za gradnju POS-ovih stanova u kompletnom iznosu, čime bi se postojeća cijena uvelike smanjila.

Kako planirate voditi kampanju? Most u Metkoviću blisko surađuje s crkvenim krugovima, kojom taktikom to planirate pobijediti?

- Naša taktika je naš program, za gospodarski jak Metković. Mi ne radimo protiv, mi radimo ‘za Metković’. Imamo energije, iskustva i mladosti. Odbijam sve oblike prljave politike koja udaljava jedne od drugih. Politička zajednica i Crkva su svaka na svom području neovisne jedna o drugoj, ali trebaju surađivati. Dužnost gradonačelnika je suradnja sa svim vjerskim zajednicama i otvoren sam za suradnju ako mi birači grada pruže povjerenje. U Crkvi u Metkoviću djeluju itekako kvalitetne osobe pa sam siguran da će mnogi od njih znati prepoznati kvalitete iz našega programa.

Prati vas priča još iz 2004. da je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, kako su mediji tada pisali, “umiješala svoje prste u izbor vježbenika za potrebe Općinskog suda u Dubrovniku i izabrala najlošijeg od 12 kandidata, svog stranačkog kolegu iz Metkovića Dalibora Milana”. Kako to komentirate?

- Da je pri mojem zapošljavanju na vježbeničko mjesto na Općinskom sudu u Dubrovniku bilo ikakvih nepravilnosti, nadležna bi tijela to i utvrdila.

Koji je bio vaš politički put: DC, pa HDZ, a kažu da vas je vrbovao i Most.

- Moj politički put je grad Metković. Najveći doprinos gradu mogu dati djelovanjem u HDZ-u, čija načela u potpunosti prihvaćam i živim. Što se tiče Mostova vrbovanja, moram reći da ga je bilo, ali moj odgovor je uvijek bio isti: Ja sam član HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:00