EKSKLUZIVNO

NEOČEKIVANI GOST U BANSKIM DVORIMA Vesna Pusić došla zatražiti uslugu od premijera, Plenković se malo zbunio: 'Morat ću pitati Stiera'

 Mike Segar / REUTERS

U Banskim dvorima i dalje vlada “zavjet šutnje” o razlozima susreta i razgovora Andreja Plenkovića i Vesne Pusić. I najbliži premijerovi suradnici tvrde da ne znaju detalje razgovora i da je sve ostalo u “četiri zida”, iako neslužbeno doznajemo da je povod susreta bila želja bivše šefice hrvatske diplomacije da je Vlada podrži u planovima vezanim uz nastavak karijere u Ujedinjenim narodima.

Pusić je navodno zainteresirana za jednu visoku funkciju u svjetskoj organizaciji, a nagađa se da je riječ o pomoćnici glavnog tajnika.

Nova ekipa

Kao pomoćnik glavnog tajnika za područje ljudskih prava u UN-u sada je Ivan Šimonović, istaknuti hrvatski diplomat koji je na tu dužnost izabran u svibnju 2010. U vrijeme mandata Ban Ki-moona Šimonović je obnašao značajne dužnosti, a novi glavni tajnik António Guterres sada bira novu ekipu suradnika. Za sve kandidate izbor je mnogo lakši ako imaju podršku vlada zemalja iz kojih dolaze, što bi naravno pomoglo i Vesni Pusić ako je zaista zainteresirana za tu kandidaturu. U tom slučaju svakako bi svoje mišljenje trebao dati i šef diplomacije Davor Ivo Stier, a poznato je da HDZ-ove vlade, ona bivša, ali i sadašnja, imaju određenu rezerviranost prema Vesni Pusić. Pokazalo se to prije svega kada je bila jedna od kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, a loš plasman i odustajanje nakon prvog kruga rezultat je i toga što joj hrvatska Vlada u to vrijeme nije davala podršku.

Međunarodni angažman

Iako je u javnosti bilo spekulacija da su Plenković i V. Pusić među ostalim razgovarali o mogućoj suradnji HDZ-a i HNS-a, premijerovi suradnici kažu da to nije točno. Uostalom, Vesna Pusić sve je manje prisutna u stranačkoj politici i ljudi koji su joj bliski tvrde da ima prije svega ambiciju angažmana na međunarodnom planu. Bez obzira na to što nije imala uspjeha u izboru za novog prvog čovjeka na East Riveru, Vesnu Pusić u međunarodnim krugovima uvažavaju, a njen mandat kao ministrice vanjskih poslova Hrvatske dobro je ocijenjen.

“Ako zaista želi neko istaknutije mjestu u UN-u, među kojima je i mjesto pomoćnika ili pomoćnice glavnog tajnika, podrška Vlade ne da je dobrodošla, nego je gotovo nužna. Ali, u UN-u svakako ima i mjesta gdje se ne gleda na podršku aktualne vlade, nego se izbor vrši isključivo zbog referenci kandidata”, kaže nam jedan dobro upućeni diplomat u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:47