ROČIŠTE

NEOČEKIVANI OBRAT U SLUČAJU AGROKOR: SVI UHIĆENI IDU NA SLOBODU! Sudac odbio zahtjev tužitelja, pritvor odredio samo za Ivicu Todorića

 
Ivica Todorić, Damir Kuštrak, Ljerka Puljić, Piruška Canjuga
 Tomislav Krišto / Boris Kovačev / Hanza Media

>>> NOVO 20:45 Žalbu na odluku suca istrage Zorana Luburića, koji je oslobodio sve osumnjićene osim Todorića, najavilo je i tužiteljstvo. Zagrebačka županijska državna odvjetnica Sani Ljubičić kazala je da Todorića i ostale sumnjiče za stjecanje nepripadne koristi od preko milijardu kuna, a najavila je da će "kada se ostvare uvjeti" zatražiti i blokadu imovine.

"Osim za Ivicu Todorića za nikoga nema istražnog zatvora, mjera opreza ili kućnog pritvora, a ja bih rekao da nema ni nekog velikog postupka. Ali o tom potom", rekao je izlazeći sa suda odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo.

Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića koji je i ranije najavio povratak u Hrvatsku, kazao je da sudac istrage Zoran Luburić "nije ništa obrazložio, samo je donio odluku". "Ovo je pobjeda obrane. Odlučio je doći i doći će u normalnoj atmosferi. To je hitno da se što prije riješi, ali ne da ga nakon razgovora vode u Remetinec", dodao je Olujić.

U istrazi bi trebalo biti ispitano 60-ak svjedoka, a upravo zbog mogućeg utjecaja na njih tužiteljstvo je za sve osumnjičenike zatražilo istražni zatvor.

----------------------

19:43 Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zoran Luburić odbio je prijedlog tužiteljstva za pritvaranje svih 12 uhićenih u slučaju Agrokor te će oni biti pušteni na slobodu. Samo protiv Ivice Todorića u odsutnosti je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke i za njim će biti raspisana tjeralica ako se ubrzo ne pojavi u Hrvatskoj.

Istražni zatvor nije određen ni za sinove donedavnog šefa Agrokora Antu i Ivana Todorića.

Odvjetnici Ivice Todorića Čedo Prodanović i Jadranka Sloković u kratkom obraćanju novinarima pred zgradom Županijskog suda najavili su da će se žaliti na odluku o istražnom zatvoru za njihova klijenta.

- Strašno nam je drago da su svi izašli, a mi sada idemo dalje svojim putem, rekla je Sloković, a na nju se Prodanović nadovezao najavom pokretanja 'pravnih radnji' na što su ga novinari pitali znači li to podnošenje žalbe, a on je uzvratio: - Naravno.

----------------------

19:15 Ročište je završilo oko 19 sati, odluka bi trebala biti objavljena oko 19:30.

----------------------

17:48 Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

----------------------

12.15 - Nešto prije podneva 12 uhićenih u slučaju Agrokor dovedeni su na zagrebački Županijski sud, gdje bi sudac istrage trebao odlučiti o zahtjevu da se svima, kao i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor, a njihovi odvjetnici najavljuju da će predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera.

U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

----------------------

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda u srijedu bi trebao odlučiti hoće li osumnjičenima u slučaju Agrokor odrediti istražni zatvor ili će se sa slobode braniti od optužbi za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Naime, nakon primitka kaznene prijave protiv petnaestero osumnjičenika zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja 12 dostupnih osumnjičenika, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike postupka, protiv svih petnaestero osumnjičenika.

Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu nisu dostupni prvoosumnjičeni Ante Todorić, te dvojica njegovih sinova Ivan i Ante s londonskom adresom.

Ročište na koje bi, nakon još jedne noći u policijskom pritvoru na Oranicama, trebalo biti dovedeno 12-ero ranije uhićenih osumnjičenika zakazano je na zagrebačkom Županijskom sudu za srijedu u podne.

Ako se osumnjičenima odredi istražni zatvor, to bi značilo da bi se protiv njih morala raspisati i tjeralica unatoč garancijama njihovih odvjetnika da će se vratiti u Hrvatsku.

Odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujić, potvrdio je da je policija telefonom razgovarala s njegovim branjenikom te da će se on do kraja tjedna odazvati pozivu na razgovor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Sve su tijekom utorka ispitali istražitelji zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva. Osumnjičeni, po tvrdnjama svojih odvjetnika, nisu iznosili detaljnu obranu prvenstveno zbog izuzetno opsežnog spisa kojega trebaju proučiti zajedno sa svojim odvjetnicima.

No, Todorića je navodno teretio bivši član uprave te šef financija u Ledu i Jamnici Galić, a njegova odvjetnica novinarima je potvrdila da je istražiteljima predao dokument iz kojeg proizlazi tko je bio odgovoran za financije.

Državno odvjetništvo Todorića sumnjiči radi pribavljanja protupravne imovinske koristim, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata. Bivši čelnici kompanije, ali i suradnici iz revizorske kuće, pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.

Todorić je, pak, na svom blogu uhićenja nazvao političkom predstavom za javnost u kojoj je uhićeno 12 vrhunskih gospodarstvenika. Za njih je rekao da ništa nisu krivi te poručio da je isključivo na njemu odgovornost ako ona postoji, a on je siguran da je nema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:12