SANDRA ZELJKO

NEPOZNATI DETALJI O TAJNICI IZ PREMIJEROVA UREDA NA KOJU JE PALA SUMNJA U AFERI DNEVNICE Sauchi se žalila na Kosor, a Oreškovićevim ljudima na Sauchu

 HANZA MEDIA / HRT

Internu istragu o sumnjivim putnim nalozima u Vladi usmeno je dvojici svojih najbližih suradnika naložio premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana, kažu neslužbeno u Banskim dvorima, ne specificirajući kada je točno započela ta interna istraga niti tko su ti premijerovi suradnici.

- Premijer je vrlo diskretno usmeno naložio dvojici svojih suradnika da provedu istragu jer situacija je vrlo ozbiljna i ne znate tko je sve sudjelovao u tom lancu. Mi, kada smo došli u Vladu, došli smo s pretpostavkom da svatko odgovorno obavlja svoj posao, svi zaposlenici koji tu rade dulje vrijeme prošli su i sigurnosnu provjeru, pa je bitno bilo imati uz sebe ljude od najvećeg povjerenja - poručuju neslužbeno iz Banskih dvora. Nakon što su ta dvojica premijerovih suradnika našla sumnjive putne naloge koji su ispisivani za vrijeme tri Vlade, o tome je Plenković obavijestio glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, a onda ga je u ponedjeljak i pozvao u Vladu na razgovor, a potom i na zajedničku konferenciju za medije o toj temi.

U Vladi su internom istragom utvrdili da ljudi koji su navedeni na tim putnim nalozima nikad nigdje nisu poslovno putovali, te da je taj, kako ga je bivši premijer Zoran Milanović nazvao, narkomanski modus operandi, nastavljen i nakon mandata Kukuriku Vlade. Zato će u Vladi sad potpuno revidirati način isplate dnevnica i troškova putovanja za Vladine zaposlenike na način da će se gotovina isplaćivati preko računa i taj proces će se više kontrolirati, u njemu neće sudjelovati toliki broj ljudi.

U Banskim dvorima kažu kako suspenzija ili eventualni otkaz Sandri Zeljko, administrativnoj tajnici u premijerovom uredu, koja je iz njega u utorak ujutro prebačena na drugo radno mjesto, te krunskoj svjedokinji protiv Tomislava Sauche, ovise o tome postoje li protiv nje dokazi državnih institucija koje su zadužene za istragu.

Iz Vlade pak poručuju kako ih DORH zasad nije tražio dokumentaciju o putnim nalozima prije i nakon Milanovićeve Vlade.

A tko je administrativna tajnica Sandra Zeljko?

- Godinama nemam nikakve veze s njom. Ona je kći mog brata iz prvog braka, ali nije više u kontaktu s našom stranom obitelji. Pošaljem joj ponekad čestitku za Novu godinu, ali zaista ne znam ništa više o njoj - rekao nam je jučer Ante Zeljko, bivši šef Županijskog suda u Vukovaru, koji je danas na sudu u Velikoj Gorici. Sudac Zeljko kaže da ne zna kad se Sandra Zeljko iz Vukovara preselila u Zagreb, te kaže da joj pritom nije on pomogao. Kad se doselila u Zagreb, Zeljko je isprva radila u Ministarstvu branitelja, a u Vladu je prešla kad je premijerka postala Jadranka Kosor. Zeljko, neslužbeno doznajemo, na vukovarskoj adresi navodno ima prijavljeno prebivalište, a na zagrebačkoj adresi boravište. Na zagrebačkoj Trešnjevci vidljivo je na zvonu njezino prezime. Na poruke koje smo joj poslali otkako je krenula afera, Sandra Zeljko nije nikad odgovorila, niti se odazvala. Njezini susjedi su nam potvrdili da živi na zagrebačkoj adresi, ali nisu se željeli upuštati u komentiranje.

- Ne bih o susjedima - rekao nam je jedan od stanara. Sandra Zeljko slovi za samozatajnu osobu o kojoj ni najbliži suradnici iz Vlade ne znaju mnogo. No, očito je da Zeljko sve te godine nije željela napustiti radno mjesto u Vladi, a naši izvori govore da bi se svakoj novoj vladajućoj garnituri uspjela približiti kritizirajući prethodnu s kojom bi, pak, prekinula svaku komunikaciju.

- Uvijek je pokazivala veliko obožavanje prema šefovima - prepričava nam jedan od poznanika, ali kad su otišli kritizirala ih je novima. Tako ju je opisao i Tomislav Saucha u intervjuu za Nacional, rekavši da je Sandru Zeljko zatekao kad je došao u Vladu.

- Sandra Zeljko mi je pričala da je bila istraumatizirana još od vremena premijerke Kosor i da bi rado ostala kod mene u kabinetu. Jedno vrijeme se čak ustajala kad bih ulazio u prostoriju, ali sam joj rekao da za tim nema potrebe. Moram reći da mi je, posebno u to prvo vrijeme, bila od velike pomoći i četiri godine sam imao apsolutno povjerenje u tu osobu - opisao ju je Saucha.

Slično su nam je opisali suradnici bivšeg premijera Tihomira Oreškovića koji su nam rekli da su je isto tako zatekli u Banskim dvorima te da im se žalila na Sauchino ponašanje.

- Bila je uznemirena, žalila se da ju je Saucha stalno slao u ljekarnu po tablete i da ju je maltretirao - rekao nam je naš izvor.

Sa svima koji bi otišli Zeljko bi, pričaju nam izvori, prekinula komunikaciju. Prestala im se javljati i odgovarati na pozive. Doznajemo da su je i Kosor, a i Saucha zvali da ode s njima, ali ih je odbila.

- Znala se požaliti na to kako oni nemaju novca, ali nije puno pričala o osobnim stvarima. Pokazivala se kao hipersenzibilna osoba - govori nam naš sugovornik koji je bio blizak sa Zeljko koja u Zagrebu navodno živi s majkom i sestrom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:03