PODIGNUTA OPTUŽNICA

NEVJEROJATNO OTKRIĆE Policija: Za požar i lančani sudar na našoj najvećoj autocesti kriv je vrlo poznat i bogat građanin, koji živi u luksuznoj vili

 Luka Gerlanc / HANZA MEDIA

Povratnika iz Švicarske, vrlo imućnog i poznatog mještanina Gračaca Savu Petkovića (78), policija sumnjiči da je 17. veljače prouzročio lančani sudar sedam vozila na autocesti A1 između Gospića iz Gornje Ploče.

Starac je zapalio hektare polja uz autocestu, prometnicu je nadvio gusti dim, pa je prava sreća što je samo jedna osoba ozlijeđena u tragediji koja je uslijedila.

Život u vili

Na terenu smo istražili sve okolnosti nesvakidašnjeg događaja tragajući za motivom osumnjičenika i došli do nevjerojatnih saznanja. Potvrđeno nam je da je Petković do sada četiri puta prijavljivan zbog paljenja vatre na otvorenom bez nadzora, vatrogasci ga smatraju piromanom, no strast za vatrom nije njegov jedini razlog paljenja ličkih polja. Za održavanje pašnjaka on, naime, ostvaruje poticaje Ministarstva poljoprivrede. Sam nam je priznao da je za prošlu godinu dobio osam tisuća kuna, a za ovu tek očekuje uplatu.

Sa suprugom živi u vili, koja je nekada bila poznati restoran na samoj Ličkoj magistrali u središtu Gračaca, a u Gornjoj Ploči na području općine Lovinac mu je djedovina na kojoj je obnovio zgrade, prikupio velike količine zemljišta, te sada održava ogromni posjed i pravi jednako velike probleme lokalnim vatrogascima.

Poticaji

U Lovinac smo stigli u trenutku kada se njihova malobrojna ekipa spremala na teren, dobili su posljednju od sedamdesetak ovogodišnjih dojava za požar. Kreću Grgur Dobrić (24) i Andrej Ostović (25), jedini raspoloživi vatrogasci u tom trenutku. Predsjednik DVD-a Andrija Ostović je s njima u koordinaciji telefonom.

- Previše je to za jedan mali DVD, tih 350 četvornih kilometara, ne vidim tome kraj. Mladi su nam otišli trbuhom za kruhom, oni koji se nisu odselili rade u gradovima, tako da ih imam malo koji su operativni. Trebalo bi nam ih 20, a nekad je na raspolaganju samo jedan, pa radimo na zakonskim marginama - priča nam predsjednik Ostović.

Ne želi imenovati Petkovića ni u kakvom kontekstu i prepušta policiji da istražuje slučaj s autoceste, ali priča o poznatom piromanu, recidivistu koji im godinama zadaje glavobolje na području Gornje Ploče.

- Zbog njega smo dobili upute da više ne izdajemo dozvole za paljenje na otvorenom čak i uz nadzor. Ima tu svega, govori se i o tim ratovima oko poticaja na pašnjake, no tko kome pali, neka istražuje policija. No, ono što se dogodilo na autocesti, moglo je završiti katastrofom - kaže nam ovaj iskusni vatrogasac.

Za to se vrijeme Grgur i Andrej u ličkom šipražju bore s vatrom.

- Ja sam završio vatrogasnu školu, Andrej ide na fakultet. Živimo s roditeljima, pa imamo vremena za gašenje, a na terenu smo svaki dan. Tako je dok ne nađemo posao - kažu mladići.

Susjed pastir

Iz Lovinca idemo prema Gornjoj Ploči i zaseoku Zir, imanje Save Petkovića je pusto, oko njega je trava već ozelenila. Malo dalje na ispaši je sa svojim ovcama Zuhdija Durmić, koji je u nekoliko navrata prokazao Savu.

Luka Gerlanc / Robert Fajt / CROPIX
Zuhdija Durmić

- Prijeti mi. Zapali vatru oko mojih ovaca, kaže da će me poslati u sanduku odakle sam došao, u Bosnu. Susjed je imao krave, sve je rasprodao i pobjegao od njega i od te njegove vatre. Nakupovao je on zemlje uokolo, tko zna koliko, on samo zapali i ode, baš ga briga što će biti dalje. Nije lud, daleko od toga, samo jako neugodan i bezobrazan, ima jezičinu. Gledajte, što bi kosio kada mu je lakše zapaliti, svejedno će dobiti poticaj, ali će imati manji trošak - kaže Zuhdija.

Čudi se Zuhdija tko mu ih daje kada nema ni krava niti se bavi poljoprivredom.

Ljut na državu

- Tko zna koliko je zauzeo hektara, pa vodi ljude iz Šibenika i Splita, onda to nešto njima prepušta, proda im nešto sijena, pa skupa dižu poticaje, tko će ih znati. Ja ga pitam zašto onda pali, a on meni kaže da ima pravo i j... mater policiji i vatrogascima koji ionako ništa ne rade. Ja ne znam je li jednu kaznu platio do sada. Znate kako je, zakon štiti onoga tko ima para - smatra Zuhdija.

- Ja da sam palio? Laž. Kada je to izbilo, ja sam slučajno naišao na vatrogasce, a onda me zaustavila policija. Bio sam na razgovaru i rekao im: Nisam ja. Ja svoje ne palim, nego kosim. Eno, imam 3000 bala sijena, a svaka me košta tri kune. Nisam prodao nijednu jer nemam kome. Održavam tu zemlju već 20 godina, a do prošle nisam znao za poticaje. To mi samo pokriva baliranje - brani se Sava Petković.

Tvrdi da mu “podmeće onaj musliman s ovcama jer je došao na tuđe, pa mu on smeta koji je na svojoj djedovini i brani mu da zagospodari imanjima na Gornjoj Ploči”.

- Sami sebi pale, a onda okrive mene - ljuti se Sava.

Ljut je i na državu.

- Došao sam s dva milijuna eura na djedovinu spaljenu do temelja i na pobijene. Sve sam obnovio sam, a struju mi ne daju. Sada sam još kriv i za požare. Gdje je pravda - pita Petković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:01