MALO IH, ALI SE PREPUCAVAJU

NI ŽIVE DUŠE U SABORU Jedva mjesec dana od početka mandata zastupnici sve manje zainteresirani za sjednice, osuli se i inače disciplinirani mostovci

Maras Reineru: "Više vas neću zvati akademik Reiner jer se ne ponašate tako"
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Jedva da je prošlo mjesec dana otkako su sjeli u saborske klupe, a zastupnici novog saziva Sabora već su umorni i nezainteresirani: tema rebalansa državnog proračuna gotovo da je ispraznila sabornicu, u raspravu nije privukla više od deset zastupnika. Cijeli dan nije bilo ni predsjednika Sabora Bože Petrova, a primijećeno je i dramatično osipanje inače discipliniranih zastupnika Mosta.

Ministar financija Zdravko Marić naglasio je kako su u prvih šest mjeseci svi makroekonomski pokazatelji u uzlaznom trendu, proračunski prihodi povećani su za 1,5 milijardi kuna, a rashodi smanjeni za 700 milijuna. Deficit proračuna, pohvalio se Marić, smanjen je sa 7,4 milijarde kuna na 5,3 milijarde kuna.

U raspravi je sudjelovalo malo zastupnika, ali nije bila lišena prepucavanja. SDP-ov Nenad Stazić upozorio je na to da Most u Hrvatske vode namjerava dovesti "kuma Bože Petrova za kojeg nitko izvan Metkovića nije čuo".

Stazić je spočitnuo Mariću kako je krivo predvidio deficit Hrvatskih voda od 171 milijun kuna. Taj će deficit, smatra Stazić, biti najmanje deset puta veći zbog kadrovskih rješenja koje se tamo spremaju nakon što je Upravno vijeće Hrvatskih voda, na čijem je čelu Mostov ministar Slaven Dobrović, drastično izmijenilo statut i snizilo kriterije kako bi mogli postaviti Marija Bukmira kao zamjenika ravnatelja.

Marić je uzvratio kako o konkretnom slučaju ništa ne zna, ali poručio kako su im "namjere profesionalizacija i depolitizacija, što će u konačnici izazvati bolje rezultate tih državnih poduzeća".

HNS-ov Ivan Vrdoljak upozorio je na opasni trend usporavanja rasta industrijske proizvodnje, a zabrinjava ga i deflacija od 1,4 posto. Zapitao je je li kontrola rashoda posljedica toga što nije bilo Vlade.

Najviše je zaiskrilo kad je SDP-ov Gordan Maras ustvrdio kako nema nikakve potrebe za povećanjem PDV-a u turizmu na 25 posto i pozvao "sve ugostitelje u Hrvatskoj da se organiziraju i dođu sljedeći tjedan pred Sabor". Željku Reineru nije se svidjelo što "kolega Maras poziva na neposluh".

"To nije prihvatljivo i nemoguće je da saborski zastupnik poziva ljude na cestu, da cesta određuje politiku. Mi smo izabrani da donosimo zakone i upravljamo državom a ne da manipuliramo cestom", opomenuo ga je Reiner. A Maras se nije dao: "Vi ste, gospodine Reiner, obilazili šatore i sada ćete vi meni dijeliti lekcije, a ja sam pozvao ljude da iskažu svoje nezadovoljstvo tamo gdje je Vlada to odredila, a to je Markov trg. Više vas neću zvati akademik Reiner jer se ne ponašate tako". Potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković presjekao je prepirku i apelirao da se prestanu vrijeđati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:05