NEVJEROJATAN SLUČAJ

NIJE ZNALA DA JE TRUDNA, I GINEKOLOZI OSTALI U ŠOKU Splićanka u bolnicu došla zbog snažnih bolova u leđima pa završila u rađaonici!

Ilustracija
 CROPIX

Kad je žena u 30-im godinama nedavno došla u splitsku bolnicu na Križinama i požalila se na snažne bolove u predjelu leđa i bubrega, dežurni liječnici su pomislili kako ima bubrežne kolike (grčevite bolove) i poslali je na UZV pregled. Liječnik koji je obavio taj UZV pregled ostao je zapanjen.

Naime, nije ni u snu mogao očekivati da je žena, koja se žalila na bol u leđima i u predjelu bubrega - u stvari trudna, odnosno da je porod jako blizu, zbog čega se ova priča može svrstati u skupinu "da čovjek ne povjeruje", svojstvenu nekim društvima u kojima je odlazak liječniku rijetkost.

Dežurnom liječniku nije preostalo ništa drugo nego uputiti šokiranu ženu na ginekologiju, gdje se uskoro i porodila. Zaista je nevjerojatno kako tijekom svih devet mjeseci trudnoće žena nije znala da je trudna.

No, kako Slobodna Dalmacija doznaje od osobe koja radi na Klinici za ženske bolesti i porode (ginekologija) KBC-a Split, a koja je željela ostati anonimna, ovakvi i slični slučajevi i nisu toliko rijetki! Prema izvoru Slobodne, barem jednom u dva mjeseca na Ginekologiju dođe žena koja je trudna, a da to uopće nije ni znala.

Tako je nedavno na Ginekologiju došla gojaznija žena koja se žalila na bolove i molila da je pregledaju. Liječnici su, naravno, obavili pregled UZV-om i tijekom pregleda ustanovili da je i ona trudna. Štoviše, ustanovili su i da ima iscjedak smeđe boje neugodnog mirisa, poznatiji u ginekologiji kao mekonij, tj. prva stolica djeteta koje samo što se nije rodilo. Pacijentica nije mogla doći sebi od iznenađenja te je nakon pregleda završila u rađaoni, gdje je nakon nekoliko sati rodila zdravo dijete.

Znamo li simptome trudnoće (debljanje, mučnina, neprospavane noći...), logično se postavlja pitanje kako naše "junakinje" nisu znale da su trudne?

- To ih i ja pitam kada dođu kod mene na pregled i tek tada utvrde da su trudne. Dobro, u ranoj trudnoći još i mogu razumjeti da žena ne mora znati da je trudna, ali u kasnijem stadiju trudnoće to ni meni nije jasno! Kako ne mogu osjetiti živo dijete u svojoj utrobi, pogotovo ako su već imale iskustva u prijašnjoj trudnoći. Dijete staro 20 tjedana trebalo bi se micati u majčinoj utrobi i ona bi to micanje morala jasno osjetiti, a uz to bi se morala i nadebljati - kazuje poznati splitski ginekolog dr. Robert Vulić.

Sve dodatne detalje o nevjerojatnim slučajevima sa splitske ginekologije pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:24