REAKCIJE U HDZ-U

NISU BAŠ SVI U HDZ-u ODUŠEVLJENI DOGOVOROM S HNS-om Otkrivamo tko je od istaknutih članova gunđao zbog postignutog dogovora

Matija Posavec i Predrag Štromar
 Goran Mehkek / CROPIX

HDZ je miran, ima stabilnu većinu, 78 ruku, rekao je izvor blizak premijeru Andreju Plenkoviću jučer u vrijeme stanke pregovora koje su u Banskim dvorima vodili s HNS-om.

- Razgovara se, sve ide u dobrom tonu, nema nervoze - uvjeravao nas je sugovornik koji je dodao kako nije siguran hoće li u petak biti glasanje o novim ministrima, ali se “ide u tom smjeru”.

Drugi član HDZ-a rekao je kako očekuje da u petak ujutro u Saboru budu predstavljeni ministri, znanosti i obrazovanja, pravosuđa i unutarnjih poslova, ali ako se to i ne dogodi u petak, neće biti nikakvih problema te će vjerojatno sve biti dogovoreno u sljedećih nekoliko dana.

Prema informacijama koje su se čule jučer poslijepodne, HNS je umjesto tri, koliko se prije spominjalo, ipak dobio dva ministarstva, obrazovanja i graditeljstva, dok pravosuđe ostaje HDZ-u.

- Mislim da bi HNS mogao dobiti neko mjesto među državnim tajnicima, a u igri su i mjesta u upravama nekih javnih poduzeća. javna poduzeća su zapravo HNS-u i važnija od ministarstva - procijenio je jedan član HDZ-a blizak vrhu, ali nije precizirao o kojim bi javnim tvrtkama mogla biti riječ.

- Vidjet ćemo - kazao je kratko.

Iako sugovornici iz kruga Andreja Plenkovića ističu kako su u HDZ-u svi zadovoljni zbog saveza s HNS-om i zbog toga što se vjerojatno neće ići na nove izbore, neki članovi su protekla dva dana ipak izražavali neslaganje s nekim premijerovim potezima.

Ponajviše kad je riječ o tome da HNS dobije Ministarstvo obrazovanja i vodi kurikularnu reformu. Prvi se protiv toga, podsjetimo, na Predsjedništvu HDZ-a još u ponedjeljak izjasnio Miro Kovač, a sličan je stav tada iznio, navodno, i Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić. I u saborskim je kuloarima više HDZ-ovaca reklo kako se ne slažu s tim da se obrazovanje dodijeli HNS-u.

Nekima su, kako su rekli, najviše zasmetale najave da bi se Boris Jokić mogao vratiti na mjesto voditelja tima za provođenje kurikularne reforme.

- Napravili smo ustupak i nije problem da Jokić bude u timu, ali smo protiv toga da bude voditelj tima. To bi nam, nakon svega, bila crvena krpa - komentirao je jedan HDZ-ovac.

Neki su bili puno oštriji kad je riječ o Ministarstvu obrazovanja.

- Zašto bi HDZ, koji je na vlasti, predao HNS-u upravljanje procesom kurikularne reforme i jednim od najvažnijih resora. Tim bi se ministarstvom trebalo baviti čak više ministara, pa i sam Plenković. Obrazovanje je prioritet - izjavio je jedan od HDZ-ovih saborskih zastupnika koji je istaknuo kako je za to da se HNS-u ponudi neki drugi resor, a obrazovanje ostavi u rukama vladajuće stranke, odnosno HDZ-a.

Neki članovi HDZ-a komentirali su i “seljenje” pojedinih ministara u druge resore, primjerice prelazak Lovre Kuščevića iz resora graditeljstva u Ministarstvo uprave.

- Jasno mi je da se s HNS-om sada rade određeni kompromisi.

No, seliti ljude nakon šest mjeseci na nova radna mjesta, i nakon što su se uhodali i upoznali sa situacijom u svojim sektorima, prilično je nezahvalno. Ispada da su svi stručnjaci za sve. Ne podržavam takve stvari i smatram da bi broj ministarstava trebao biti manji - rekao je naš sugovornik iz vrha HDZ-a.

U HDZ-u je jučer, nakon sjednice Vlade i pregovora s HNS-om, trebala biti održana i sjednica Predsjedništva. No, kako su se pregovori s HNS-ovim Predragom Štromarom i Matijom Posavcem oduljili, tijekom dana su u HDZ-u odlučili da se sjednica Predsjedništva ipak održi tek kasnije navečer i zakazana je za 20 sati uvečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:23