PROKUŠANI RECEPT

NOVA KUKURIKU KOALICIJA!? Jakovčićeva ideja pala na plodno tlo, u SDP-u već imaju ideju koje stranke okupiti oko sebe, ali Bernardić ima jedan uvjet

 
 Hanza Media

Načelno u SDP-u podržavamo zajednički izborni nastup opozicije, odnosno formiranje nove Kukuriku koalicije, iako unutar stranke još nismo obavili službene razgovore o ovoj temi.

Ali već sada mogu reći jednu stvar: ako u budućnosti budemo slagali veliki savez lijevog centra, tada to ne može biti ograničeno na iduće izbore za Europski parlament, koji će se održati u svibnju 2019., nego ćemo u SDP-u inzistirati na tome da to postane koalicija koja će zajednički nastupiti i na sljedećim izborima za predsjednika Republike, kao i parlamentarnim izborima.

Prva stepenica

Ili izlazimo triput skupa ili nema smisla ni početi pričati o obnovi Kukuriku koalicije”, ispričao je u nedjelju jedan od potpredsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske, s kojim smo razgovarali o najnovijoj ideji bivšeg istarskog župana Ivana Jakovčića, koji je prošli tjedan predložio stvaranje nove Kukuriku koalicije koja bi prvi ispit kod birača imala na idućim europskim izborima.

Ivan Jakovčić založio se za što skorije okupljanje predizborne koalicije, uz argument kako svaki ozbiljan dogovor mora pasti najkasnije početkom iduće godine jer se pretkampanje za izbore za Europski parlament vode po godinu dana. “SDP bez IDS-a i još nekih partnera neće lako moći sastaviti buduću vladu. Vjerujem da su oni toga svjesni, kao i da bi trebalo obnoviti inicijativu još iz 1995., kada sam inicirao Porečku skupinu, tada preteču koalicije šestorke koja je 2000. makla HDZ s vlasti. To odgovara i IDS-u i SDP-u”, izjavio je na televiziji N1.

Porečka skupina

Iako je Jakovčić apostrofirao Porečku skupinu, u SDP-u će njegov prijedlog neformalno preimenovati u Kukuriku koaliciju jer je novijeg datuma i poznatija u javnosti. Sve je počelo 15. srpnja 2009. kada su se u restoranu Kukuriku na Kastvu sastali šefovi SDP-a, HNS-a, IDS-a i počeli dogovarati koaliciju za parlamentarne izbore. Iduće godine pridružio se i HSU i na izborima 2011. uvjerljivo su pobijedili, a premijer je postao Zoran Milanović.

No uskoro su se posvađali Milanović i Jakovčić (iako su SDP i IDS zajedno nastupili na europskim izborima 2014. godine) i između njihovih stranaka već godinama vlada duboko nepovjerenje. Zato ova Jakovčićeva inicijativa sugerira kako se nešto mijenja, ali očito je riječ tek o prvom koraku na dugom i neizvjesnom putu. Za početak, razlog je nestabilan položaj Davora Bernardića kao lidera SDP-a, a logično je da bi čelnik najjače stranke trebao predvoditi i novu Kukuriku koaliciju. Ipak, i u SDP-u nisu nezainteresirani u vezi s formiranjem novog saveza:

Jakovčićeva dilema

“Jakovčićev primarni interes je reizbor u Europarlament, a to neće moći bez SDP-a jer je na europskim izborima Hrvatska jedinstvena izborna jedinica. Nemamo ništa protiv, no nas u SDP-u isključivo zanima mogućnost strateške suradnje, što uključuje i zajednički izbor predsjedničkog kandidata, a onda i izlazak na parlamentarne izbore. Ako u IDS-u slično razmišljaju, tada postoji prostor za ozbiljan razgovor”, pojasnio je sugovornik iz SDP-a.

Među prvima koji su pozdravili ideju novog saveza je Krešo Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke, prema čijem mišljenju “opozicija u ovoj situaciji mora biti zajedno, a povijest je pokazala 2000. i 2011. godine da se udruženim snagama može dobiti povjerenje na izborima”.

Inače SDP i HSS potpisali su prije pola godine sporazum kojim su se obvezali na suradnju na sljedećim parlamentarnim izborima.

Krajem travnja ove godine, pak, prije nego što se u Saboru odlučivalo o nepovjerenju ministru financija Zdravku Mariću, Bernardić i njegovi bliski suradnici Rajko Ostojić i Zvane Brumnić imali su plan da, ako padne Marić, SDP zatraži raspisivanje prijevremenih izbora i, zajedno s HSS-om i HSU-om, ponudi Istarskom demokratskom saboru i HNS-u formiranje velike izborne koalicije. Samo što je Marić preživio glasanje, a potom je HNS ušao u Plenkovićevu vladu, dok su protivnici koaliranja s HDZ-om, predvođeni Ankom Mrak-Taritaš, formirali GLAS i imaju četiri zastupnika.

“U ovoj fazi fokusirani smo na osnivanje stranačkih podružnica i izradu programske platforme, no kada se naša stranka konsolidira, otvoreni smo i za razgovore o koaliciji. Uostalom, izbori za Europski parlament su za 19 mjeseci, a to će vrlo brzo doći”, kažu u GLAS-u.

“Opoziv Vlade bit će prvi test zajedništva oporbe”

“Lijevo-liberalni blok bit će u prilici sastaviti sljedeću Vladu ako se ključne oporbene stranke budu držale zajedno. U tom smislu smo apsolutno spremni razgovarati o suradnji. Međutim, u ovom trenutku još je važnije da se ljevica vrati svojim temama i da budemo jedinstveni u borbi protiv radikalnih, konzervtivnih inicijativa koje žele reducirati građanska i ljudska prava”, komentirao je jučer Boris Miletić, predsjednik IDS-a. Novi Kukuriku savez vrlo je izgledan, ako je suditi i po reakcijama drugih oporbenih stranaka. U Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU) kažu kako su zainteresirani za takav oblik suradnje ako bi to značilo neku suvisliju politiku oporbea.

- Nemamo o tome informacije, ali smo spremni za razgovore. Čudi nas samo što takva inicijativa nije došla od najveće oporbene stranke - neslužbeno poručuju.

Njihov predsjednik Silvano Hrelja kaže kako su oni zapravo i sada u koaliciji sa SDP-om, iako programski mogu podržavati i neke ideje vladajućih.

- Ovo je treći mandat da smo u koaliciji sa SDP-om i otvoreni smo za sve moguće razgovore - kaže Hrelja. Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a i nekadašnja potpredsjednica HNS-a koja je iz te stranke izišla nakon koalicije s HDZ-om, pozdravlja ideju Ivana Jakovčića.

- U Saboru ćemo ovaj tjedan imati niz tema, od opoziva ministrice Murganić do opoziva premijera i tu će se vidjeti stav oporbe. I to je jedan od elemenata gdje oporba treba ići jedinstveno, a onda možemo razmišljati o strateškoj suradnji na izborima za EU parlament, predsjedničke i parlamentarne izbore - poručuje Anka Mrak Taritaš. (G. Penić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 06:34