ZASTOJ

NOVI DETALJI IZNENADNOG PREKIDA PREGOVORA MOSTA S HDZ-om Sve je došlo nakon što im je HDZ pokazao nacrt ustroja Vlade, Petrov sada ima nove zahtjeve

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Most od HDZ-a, kako neslužbeno doznajemo, osim mjesta prvog potpredsjednika Vlade, traži i mjesto šefa Sabora. Informacija je to koja se jučer pojavila u kuloarima, a koju su nam potvrdili i izvori iz HDZ-a.

- Konkretni razgovori o tome još nisu vođeni pa ima puno spinova, ali mogu reći da je točna informacija da Most traži i Sabor - kazao je naš sugovornik iz HDZ-a.

Potvrdio nam je kako je Most jučer iznenada prekinuo pregovore s HDZ-om oko usklađivanja programske platforme.

- Nismo dobili nikakvo objašnjenje za prekid, rečeno je samo da nema pregovora do ponedjeljka - kazao je naš izvor, dobro upućen u pregovore.

U Mostu su nam neslužbeno potvrdili da su tražili odgodu do ponedjeljka, no nisu obrazložili zašto.

Iz HDZ-a su, pak, službeno kazali kako se “ne radi ni o kakvom prekidu pregovora, nego o dogovoru da se razgovori nastave u ponedjeljak jer su iz Mosta tražili dodatno vrijeme da prođu materijale”.

HDZ i Most, podsjetimo, u prvoj su fazi pregovarali o sedam Mostovih jamstava, a kad se to prilično privelo kraju, ovaj tjedan krenuli su u razgovore oko programa i ustroja buduće Vlade. Iako su s obje strane stizale informacije kako se još ne razgovara o konkretnim imenima i resorima, nego o usklađivanju programa, navodno je ipak zapelo oko nekih kadrova. Naime, prema nekim informacijama, ipak se paralelno s programom dogovara oko kadrova i podjele resora.

“Sve je otvoreno”

No, u vrhu HDZ-a ističu kako će se o kadrovima razgovarati idućeg tjedna.

- Rješavamo sve u paketu. Od toga kakav će biti ustroj Vlade i tko će preuzeti odgovornost za koji resor, do toga tko će preuzeti dužnost predsjednika Sabora. Više od toga u ovome trenutku ne mogu otkriti - kazao je sugovornik iz HDZ-a koji je i neposredno uključen u pregovore s Mostom.

Napominje da su sve opcije otvorene. O tome da je čelnik Mosta Božo Petrov u nekom trenutku na stol stavio opciju da bi on mogao preuzeti dužnost šefa Sabora nema službene potvrde niti s jedne strane. Glasnogovornik Mosta, Miroslav Šimić, na naše pitanje koje je išlo u tome pravcu samo je kazao da do sada nije bilo razgovora niti o jednom konkretnom imenu. Iz takvog se odgovora može zaključiti da je moguće kako se radi o glasnom razmišljanju u krugu mostovaca o strategiji prema HDZ-u ako će tražiti da im se bitno smanji broj ministarstava.

Za informaciju kako je Petrov zainteresiran za funkciju predsjednika Sabora, izvori iz HDZ-a ističu kako je i ona otvorena.

- Razgovara se i o Vladi i o Saboru - potvrdio je kratko naš sugovornik.

Na pitanje bi li Mostu u slučaju da dobije mjesto šefa Sabora, pripalo i potpredsjedničko mjesto u Vladi, te što im je točno u konačnici HDZ spreman ponuditi, budući da se spominje i pet ministarstava, naš je sugovornik bio oprezan.

- Vidjet ćemo. Pazit ćemo da bude razmjerno, HDZ je ipak osvojio 61 mandat, a Most 13 - istaknuo je. Drugi izvor iz HDZ-a, također upućen u pregovore, smatra kako Mostu ipak ne bi trebalo pripasti više od četiri ministarstva, te da ne mogu dobiti i mjesto šefa Sabora i mjesto prvog potpredsjednika Vlade.

- To bi već bila ucjena. Plenković nema razloga biti toliko velikodušan. To nije realno. Mislim da će Plenković biti tvrd u tim razgovorima, i da će vjerojatno u jednom trenutku reći - dosta je - kaže sugovornik iz HDZ-a.

Do sada se najviše govorilo o ekonomiji, te kome će u novoj Vladi pripasti Ministarstvo gospodarstva. Za njega je i dalje zainteresiran Most, no HDZ ga se ovaj put ne želi odreći pa se nagađa kako bi rješenje moglo biti negdje u sredini, tako da gospodarstvo pripadne HDZ-u, ali da se iz njega izdvoji energetika koja bi se po jednom od prijedloga pripojila Ministarstvu zaštite okoliša.

- Točno je da su na stolu i prijedlozi da se neka ministarstva objedine, a neka razdvoje. Naš prijedlog ustroja je kod Mosta i sada čekamo da se očituju - kazao je jedan od bliskih suradnika šefa HDZ-a.

Pregovori su se, doznajemo, s gospodarstva pomaknuli i prema represivnom sustavu. U bivšoj Vladi Most je imao Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo unutarnjih poslova, no čini se da bi HDZ i ovdje napravio određene korekcije. Prema nekim izvorima, HDZ je više zainteresiran za pravosuđe, a po drugima za policiju. Kakve su reakcije iz Mosta nije se moglo saznati.

Zajednički interes

Sve pojedinosti o ustroju nove vlasti, od izgleda Vlade, podjele resora između HDZ-a i Mosta, imena budućih potpredsjednika Vlade i ministara pa do politika nove Vlade, trebaju biti dogovorene do 13. listopada. Predsjednik HDZ-a i budući premijer Andrej Plenković uzeo si je za cilj do toga datuma dovršiti pregovore s Mostom i na prvu sjednicu Sabora koja će se održati 14. listopada i ujedno biti konstituirajuća, što znači da će se na njoj izabrati predsjednik Sabora, doći s odgovorima na sva pitanja.

Za sada su obje strane pokazale kako im je stalo da se pregovori oko formiranja nove Vlade uspješno okončaju. HDZ-u je posebno stalo jer želi formirati stabilnu vlast što bi bilo teško bez podrške 13 zastupnika Mosta, i što prije donijeti proračun za iduću godinu. Mostu je s druge strane stalo da ne ispadnu krivci što će drugi put za redom propasti Vlada u kojoj oni trebaju imati partnersku ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:06