POSLOVANJE KONCERNA

NOVI DETALJI SKRIVANJA MILIJARDI TROŠKOVA U AGROKORU Ne bi čudilo da je za tolike račune bila potrebna posebna soba s oznakom 'ne knjižiti'

 Boris Kovačev / CROPIX

Druga faza kontrole poslovanja Agrokora zahtijevat će provođenje financijske forenzike, a to će se posebno odnositi na tri milijarde kuna računa na ime troškova i obveza koji nisu bili prikazivani u poslovnim bilancima od 2010. do 2015., a za čije smo postojanje dobili potvrdu iz povjerljivog izvora.

Sadašnji ugovori s revizorima, naime, ne uključuju dublju provjeru autentičnosti pojedinih računa i njihovu vjerodostojnost, nego revizor na osnovi financijskih izvješća uprave samo provjerava jesu li knjiženi u skladu s međunarodnim financijskim standardima. Iako u izvanrednoj upravi nisu bili spremni potvrditi da će se u sljedećoj fazi kontrole računa provoditi klasična financijska forenzika, sve govori u prilog tome da će to biti neophodno.

Morat će se utvrditi jesu li ti računi i fakture imali pokriće u robi i uslugama ili su služili za "pranje" i izvlačenje novca iz tvrtke, a jednako tako će se morati pokušati objasniti kako to da su tijekom pet godina toliki računi mogli biti skrivani iz bilance tvrtke. Ne bi čudilo da je za tolike račune bila potrebna posebna soba s oznakom "ne knjižiti", koja je izmicala provjeri porezne uprave i svih drugih revizorskih kontrola.

Vlado Brkanić, profesor na RRiF-u, rekao nam je da je "povijest prevara u raznim poduzećima počivala upravo na prikrivanju troškova".

- Ako je u slučaju Agrokora bilo skrivanja računa koji su se odnosili na razne troškove, onda tu i nije bila potrebna neka velika kreativna vještina, nego se radi o najstarijim modelima prikrivanja troškova u funkciji poboljšanja boniteta tvrtke. Na taj način se investitorima i kreditorima prikazivalo lažno stanje kompanije, tako da će i oni moći tužiti onoga tko je potpisivao takve bilance - rekao nam je Brkanić.

Prema njegovim riječima, teško je nekome tko nema uvid u te račune i nije napravio potrebne analize odgovoriti koji su modeli "kamuflaže" korišteni, ali ističe da ga uopće ne iznenađuje podatak o tome da je riječ o iznosu od tri milijarde kuna.

- Ne ulazeći u to je li taj podatak o prikrivanju tri milijarde kuna vrijednih računa točan ili netočan, ta mogućnost mi se, u tehničkom smislu, uopće ne čini nerealnom ako znamo koliki su bili ukupni prihodi Agrokora i o kojem se kompliciranom sustavu radi - rekao nam je Brkanić.

Inače, Ivica Todorić je u srijedu na svom blogu objavio da će tužiti "osobe koje su određene informacije učinile dostupne medijima, kao i osobe koje su takve informacije učinile dostupnima javnosti uz zlonamjernu interpretaciju" za počinjenje više kaznenih djela, ciljajući na medijske objave koje su upućivale na to da Agrokor u svojim bilancama nije objavljivao račune na ime troškova i obveza vrijednih tri milijarde kuna.

Naravno, Todorić od javnosti zahtijeva da se svakoj njegovoj blogerskoj objavi, za koju ne prilaže niti najmanji dokaz, vjeruje kao da je "sveto pismo", a sve ono što njemu ne ide u prilog u startu označava "klevetom i lažima". Zanimljivo je pritom da Todorić za medijske tekstove koji ne veličaju njegov lik i djelo navodi kako "služe za nedopušteni pritisak na revizore i obmanjivanje javnosti", jer kao da zaboravlja da je u svom blogu pod nazivom "kako se rade bilance", već optužio izvanredne uprave da pod "faktičkim upravljanjem fonda Knighthead zloupotrebljavaju računovodstvene tehnike vrednovanja imovine".

Dakle, Todorić je već u startu proglasio izvješće revizora falsifikatom, jer će izvanredna uprava "zloupotrebljavati računovodstvene tehnike vrednovanja imovine", a za revizore navodi da bi "navodno trebali dati neovisno mišljenje".

Stoga, ako itko radi pritisak na revizore i izvanrednu upravu, onda je to Todorić. Ako itko manipulira javnošću, i to već 25 godina, onda je to Ivica Todorić. Nadalje, Todorić istovremeno tvrdi da će podići tužbe zbog odavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne, te zbog zloporabe povlaštenih informacija i klevete.

Ovo djeluje malo proturječno, jer ako smo već dobili informacije koje su poslovna tajna, onda su valjda te informacije točne, a nisu kleveta.

A to je li objavljivanje tih informacija "zloporaba", najbolje neka ocjeni javnost. Nama se čini da javnost itekako ima pravo znati te informacije. Znamo da to Ivici Todoriću ide na živce, ali tu mu ne možemo pomoći. A sve ovo o čemu polemiziramo ionako će se razjasniti u nadolazećim izvješćima revizora, forenzičkim istragama i sudskim procesima. Nekako imamo dojam da će rezultati tih procesa za Todorića opet biti "eklatantna laž" i "falsifikat".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:35