SUĐENJE U OSIJEKU

NOVI ODVJETNICI, STARE NAVIKE Zdravko Mamić se zakačio sa sucem i naprasno napustio sudnicu, sve se zakuhalo zbog riječi Modrićeve punice

Zdravko Mamić ponovno nije izdržao. Nakon manje od sat vremena trajanja nastavka rasprave na Županijskom sudu u Osijeku, stariji Mamić protestno je napustio sudsku dvoranu, smatrajući da predsjednik sudskog vijeća Darko Krušlin pogrešno diktira u zapisnik izjavu svjedokinje Vesne Juraić, inače punice Luke Modrića, koja je svome zetu vodila poslove plaćanja poreza na dohodak po odbitku, a u Dinamo je do 2009. godine bila voditelj računovodstva. Juraić je, naime, na pitanje Tončija Petkovića iz USKOK-a je li prigodom izrade temeljnice vezane uz podjelu transfernog obeštećenja između Dinama i Modrića, nakon njegova transfera u Tottenham, raspolagala i nekom drugom dokumentacijom, osim ugovora o transferu između Dinama i Tottenhama te aneksa ugovora o podjeli transfera između Dinama i Modrića, odgovorila: 'Ne. Ne sjećam se.'

I kada je sudac to počeo diktirati na zapisnik, Mamić je nezadovoljno ustao.

- Izričito je rekla ne – glasno je protestirao Mamić, koji se tu nije zaustavio.

Osijek, 030717. 
Na Zupanijskom sudu u Osijeku nastavljeno je sudjenje Zdravku Mamicu i ostalima zbog izvlacenja novca iz Dinama. 
Na fotografiji: novi odvjetnici Zdravka Mamica Ivan Stanic i Nikola Mandic. 
Foto: Vlado Kos / Cropix
Novi odvjetnici Zdravka Mamića Ivan Stanić i Nikola Mandić

- Pa, dobro istjerajte me van. Izričito je rekla ne, a onda se diktira nešto drugo - vikao je Mamić napuštajući sudnicu, što je Krušlin konstatirao na zapisnik dodavši i kako se Mamića 'udaljava s današnjeg ročišta, a po završetku će ga se pozvati i predočiti mu sadržaj danas izvedenih radnji'.

Mamić je, inače, na kraju rasprave odbio ući u sudnicu.

Nakon što je Mamić izašao, članovi sudskog vijeća pitali su svjedokinju je li prvi put rekla samo: 'Ne', a ona je odgovorila: 'Rekla sam: 'Ne, ne sjećam se'.

Na ponovni upit USKOK-a, potom je ustvrdila da prigodom izrade temeljnice, izuzev ugovora i aneksa, nije imala nikakvu drugu dokumentaciju.

Suđenje je, inače, nastavljeno s novim odvjetnicima braće Mamić - Ivanom Stanićem i Nikolom Mandićem, a nakon što je na posljednjoj raspravi Zdravko Mamić iz sudnice praktički 'najurio' njihove dotadašnje branitelje Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića, izvikavši se pri tome na njih.

Osijek, 030717. 
Na Zupanijskom sudu u Osijeku nastavljeno je sudjenje Zdravku Mamicu i ostalima zbog izvlacenja novca iz Dinama. 
Na fotografiji: Zdravko Mamic i Damir Vrbanovic.
Foto: Vlado Kos / Cropix

Zoran Mamić opet je izostao s rasprave, a nisu došli ni pozvani svjedoci nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan te Petar Nikolić, pa su njihovi iskazi koje su pred USKOK-om dali u istrazi, sada pročitani na sudu. Jedina je tako svjedočila Juraić, koja je pričala i o tome da je kraće vrijeme vodila knjigovodstvo i za Mamić Sport Agency, ali da pri tome nije vidjela da je Agencija igračima plaćala naknade, ili im kupovala automobile, što je primjerice u svom iskazu svjedočio njezin zet.

Njemu je, pak, 'vodila poslove plaćanja poreza na dohodak po odbitku'. Modrić je po ulasku u sustav PDV-a isti plaćao onda kada bi od kluba dobio isplatu i tako sve dok je bio rezident RH.

Osijek, 030717. 
Na Zupanijskom sudu u Osijeku nastavljeno je sudjenje Zdravku Mamicu i ostalima zbog izvlacenja novca iz Dinama. 
Na fotografiji: novi odvjetnik Zdravka Mamica Ivan Stanic. 
Foto: Vlado Kos / Cropix

- Dokumentaciju koja je bila nužna za plaćanja dobivala sam iz tajništva kluba, a Luka je, kao i većina igrača, odabrao plaćanje po odbitku i u tom slučaju ne vode se poslovne knjige, nego porez plaća klub, a njemu se isplaćuje neto iznos – kazala je Juraić, koja je na upit što joj je poznato o podjeli transfernog obeštećenje između Dinama i Modrića odgovorila da joj je tajnica kluba u travnju 2008. donijela dva ugovora - jedan o transferu Modrića zaključen između Dinama i Tottenhama, a drugi je bio aneks o podjeli obeštećenja.

- Ja sam to tada istovremeno proknjižila na jednoj temeljnici – rekla je Juraić, no tu se njezin iskaz, slično kao što je bio slučaj i sa iskazom njezina zeta, razlikovao od onoga kojeg je u USKOK-u dala u rujnu 2015. kada je izjavila da je aneks vidjela 'negdje od srpnja 2008. do srpnja 2009. kada joj ga je donijela tajnica kluba'. Ona je potom opet ponovila da je aneks prvi put vidjela kada ga je knjižila, a s obzirom na tu razliku od nje se tražilo da to dodatno pojasni, na što je bez dozvole suca reagirao Mamić.

- To je zastrašujuće. To je interpretacija interpretacije – rekao je Mamić, a tada su se javili i branitelji Stanić i Mandić, na što ih je Krušlin upozorio da vrše pritisak na svjedokinju 'da bi odgovorila onako kako vi želite', na što je Mamić opet reagirao kazavši:

- To nije istina.

Osijek, 030717.
 Na Zupanijskom sudu u Osijeku nastavljeno je sudjenje Zdravku Mamicu i ostalima zbog izvlacenja novca iz Dinama. Na fotografiji: Zdravko Mamic, Damir Vrbanovic i Milan Pernar u sudnici.
 Foto: Vlado Kos / Cropix

Nakon što su se strasti privremeno smirile Juraić je objasnila razliku u iskazu.

- Ne znam zašto sam u iskazu u USKOK-u spomenula razdoblje od srpnja 2008. Mislim da je u tom smjeru bilo pitanje, da se spominjalo to razdoblje. Još jednom ponavljam da se iz temeljnice jasno vidi kada je ista sačinjena - kazala je Juraić, a USKOK je na kraju rasprave uložio prigovor na taj dio njezina iskaza smatrajući da ga je promijenila u odnosu na ono što je rekla u istrazi.

Juraić, pak, nije znala odgovoriti kako je nastala razlika u knjiženju prve rate koju je Tottenham platio Dinamo, a što je bilo 30.6.2008, odnosno prve rata podjele obeštećenja između Dinama i Modrića, a koja je bila 15.8.2009.

Osijek, 030717. 
Na Zupanijskom sudu u Osijeku nastavljeno je sudjenje Zdravku Mamicu i ostalima zbog izvlacenja novca iz Dinama. 
Na fotografiji: Zdravko Mamic napustio je sudnicu i ostao na hodniku suda. 
Foto: Vlado Kos / Cropix

USKOK je zanimalo zašto i Modriću knjiženje nije išlo 30.6.2008., ali Juraić na to nije znala odgovoriti. Što se tiče samoga aneksa, za njega je saznala tek kada ga je dobila na knjiženje, a Modrić joj je rekao da on ima pravo na to. Nije ga pitala kada ga je potpisao i ne sjeća se da je taj aneks bio u regsitratoru u kojem se čuvala njegova dokumentacija. USKOK je zanimalo i zašto nije izdala račun za transferno obeštećenje, a Juraić je rekla da nije bilo obveze za time 'budući da nije bilo odluke uprave da će se izvršiti plaćanje, a mi smo knjižili po načelu naplate'.

Mišljenja je da Modrić nije bio dužan ispostaviti račune za svoja buduća potraživanja kada se odjavljivao kao rezident RH.

- Ono što je dobio plaćeno mu je na račun u Hrvatskoj i na to je plaćen porez na dohodak po odbitku – zaključila je Juraić.

Mamić častio prolaznike s 200 kuna: 'Rekao sam mami da neće biti incidenata, ali...'

Po završetku rasprave Mamić je u izjavi za medije rekao da se 'još jedanput pokazalo da su na ovom suđenju povrijeđena procesna i moja ljudska prava'.

- Nevjerojatno je, u nedostatku mrvice nekakvog dokaza koji bi bio na strani USKOK-a, koja je silina pokušaja pritiska na svjedoka ili manipulacije s njime. Jer, čim svjedok ne kaže ono što je USKOK zamislio dolazi do pritiska. Zašto sam rekao da je to interpretacija interpretacije? Kada svjedok iskazuje u USKOK-u, oni ga interpretiraju i naprave zapisnik. Danas imamo svjedoka koji iskazuje ono što zna, ali sam intervenirao na sugestivna pitanja i kada se u zapisnik ne unosi što je svjedok rekao, a važan je svaki detalj koji svjedok iskaže. I ja kako sam perfekcionista, ili kako moja djecu kažu frik, sa mnom je vrlo teško, jer sam kirurški precizan i znam da je ovo suđenje duboko nepošteno i ja želim da se unese točno što je svjedok rekao i protestirat ću tražeći zaštitu svojih prava. Kakav je skandal kada svjedokinja ili Luka Modrić kažu što ne odgovara tužiteljstvu. Jedino je valjda normalno da svi govore protiv Mamića!? Toliko pritiska i manipulacija nije upotrijebljeno na svim suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj. Niti jedan od 80 svjedoka nije rekao ništa što bi nama okrivljenima štetilo i naravno da će to rezultirati oslobađajućom presudom. Ali, pogledajte kolika je to farsa i pritisak na buduće suđenje koje me čeka, sve ne bi li se pripremilo zašto oni kao nisu dokazali djelo, koje naravno nikada nije ni postajalo. Ovo me podsjeća na Kafkin proces. Obećao sam mami i djeci da neće biti incidenata, ali ne daju mi, a ja klaknut neću - rekao je Mamić, koji je potom odšetao pozdravivši se usput s prolaznicima, od kojih je jednoga počastio sa 200 kuna s čime se ovaj ponosno hvalio.

Mamić psovao fotoreportere

Nakon što je demonstrativno napustio sudnicu, Mamić je sjeo na sudski hodnik, a onda je došlo do incidenta s nazočnim fotoreporterima. Navodno ga je iznerviralo to što su ga fotografirali, pa je skočio, psovao ih i nazivao pogrdnim imenima. Nakon intervencije pravosudnih policajaca situacija se smirila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:51