TUROPOLJU PRIJETI EKOLOŠKA BOMBA

NOVI PROSVJED ZBOG GRADNJE ASFALTNE BAZE U OKOLICI ZAGREBA Otac dvoje djece počeo štrajk glađu: 'Odsad pijem samo vodu iz pipe, ona je čista, zasad'

 
 Sanja Žordić /

Obzirom da vapaje mještana Donje Lomnice već mjesecima nitko ne čuje i da su se obećanja gradskih vlasti raspršila odmah nakon lokalnih izbora, Marko Omazić (29), otac dvoje djece, s trećim na putu, danas je započeo sa štrajkom glađu navodeći da će odsad pa nadalje piti samo (barem zasad) čistu vodu iz vodocrpilišta.

Naime, mještani Donje Lomnice već više od dva mjeseca pokušavaju zaustaviti gradnju asfaltne baze koju investitor Strabag gradi na samo desetak metara od naseljenih kuća u njihovom selu, a izgradnjom koje će se kancerogenim spojevima onečistiti zrak i voda kojom se opskrbljuje njihovo mjesto, kao i Velika Gorica te dio Novog Zagreba, s obzirom da se baza gradi oko dvije stotine metara od vodocrpilišta.

Nakon što je uoči i tijekom lokalnih izbora gradnja privremeno zaustavljena, proteklih dana na gradilištu su se ponovno pojavili bageri, a mještani su se ponovno digli na noge. Naime, svaki dan će se ujutro prije posla i poslijepodne od 16 sati spontano (što znači da okupljanje nije prijavljeno policiji) nalaziti ispred gradilišta.

Tako je bilo i danas poslijepodne. Skupina od nekoliko desetaka stanovnika okupila se ispred zemljišta, a među njima je i spomenuti Omazić:

- Lijep pozdrav svima u kantini Općine i Ureda gradonačelnika Velike Gorice. Moj jelovnik za ovaj tjedan je gorička čista voda! Na čistoj vodi zdrav čovjek može dugo izdržati, a u laži mnogo manje, gospodo. Čista voda pere sve osim prljavog obraza - poručio je nadležnima.

Mještani tvrde kako su nakon organiziranog velikog prosvjeda na kojem se okupilo oko 1000 ljudi, od grada Velike Gorice još 15. svibnja zatražili zahtjev za obnovom postupka izdavanja građevinske dozvole zbog propusta počinjenih prilikom izdavanja iste, međutim, o tome još ništa nije odlučeno iako su protekli svi zakonski rokovi.

Okupljeni za zapalili i svijeće za 'sve one koji će obolijeti od karcinoma'.

/

Upit smo poslali pročelnici za graditeljstvo Zdenki Cvahte, koja nam je odgovorila kako je rješavanje zahtjeva za obnovom postupka u tijeku: - Grad Velika Gorica u stalnom je kontaktu s predstavnicima Mjesnog odbora Donja Lomnica i zajedno s njima se čeka odgovor Ministarstva zaštite okoliša na zahtjev za nadzor nad predmetom, budući da je građevinska dozvola izdana temeljem dokumentacije i Studije utjecaja na okoliš, koju je potvrdilo nadležno Ministarstvo - rekla je Cvahte.

/

/

/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:56