PREGOVORI U TIJEKU

NOVI VELIKI PROBLEM IZMEĐU MOSTA I HDZ-a: PETROV NE MOŽE SMANJITI TV PRETPLATU! Sve ovisi o dogovoru Vlade i Prisavlja, a tamo bi pristojbu i povećali

 Hanza Media

Hoće li se sljedeće godine uistinu smanjiti mjesečna pristojba koju građani Hrvatske plaćaju HRT-u, kako to priželjkuje Most i većina televizijske i radijske publike?

Iz Mosta su nedavno, nakon što je Kazimir Bačić u Saboru izglasan za novog glavnog ravnatelja HRT-a, potvrdili kako su se s HDZ-om prilikom njegova izbora usuglasili tek nakon što je potvrđeno kako će pristojba početkom sljedeće godine sa sadašnjih 80 kuna pasti na 65 kuna.

- Vjerujem da će 15 kuna manja pretplata biti dovoljan razlog za početak restrukturiranja HRT-a. Za HRT je tih 15 kuna značajna svota i tome će se morati prilagoditi, poduzeti niz koraka. Mostu je 15 kuna manja pretplata bio osigurač da će se HRT konačno restrukturirati, reorganizirati i kvalitetnije raditi - rekao je Božo Petrov, očito svjestan kako će HRT morati poduzeti niz mjera jer će, kaže, računica u slučaju da se pretplata snizi sa 80 na 65 kuna javna radio-televizijska kuća ostati bez 220 milijuna kuna godišnje!

Teški pregovori

Međutim, hoće li to doista biti tako ovisit će o ugovoru koji će Vlada koncem ove godine potpisati s HRT-om, odnosno o spretnosti HRT-ovih pregovarača s Vladom, koje, kako neslužbeno doznajemo, predvodi Damir Tus, rukovoditelj radne jedinice Pristojba na HRT-u.

- O tome kolika će biti pristojba ne odlučuju ni Sabor, ni HRT, ni Nadzorni odbor HRT-a, ni Vijeće za elektroničke medije. Visina mjesečne pristojbe koju plaćaju građani određuje se jedino i isključivo na osnovi ugovora između Vlade i HRT-a, a kojim se regulira visina mjesečnih pristojbi. Do konca ove godine na snazi je ugovor koji je između Vlade i HRT-a sklopljen 2012. godine i čije odredbe vrijede do 31. prosinca 2017. godine. Sada kreću pregovori između Ravnateljstva HRT-a i Vlade o ugovoru koji stupa na snagu 1. siječnja 2018. godine, a u tom ugovoru Vlada može odrediti kriterije za određivanje visine mjesečne pristojbe i može u financijskom planu za sljedećih 5 godina odrediti da to bude 65, 70 ili 80 kuna - objašnjava Miroslav Grgić iz Nadzornog odbora HRT-a, ističući kako je uloga NO-a u tom smislu propisana zakonom. Oni vrše nadzor poslovanja i utvrđivanje visine mjesečne pristojbe, ali ne mogu sami odlučiti hoće li se pristojba smanjiti ili povećati, nego se drže odredbi ugovora sklopljenog između HRT-a i Vlade. Vijeće za elektroničke medije, na čijem je čelu Mirjana Rakić, ima zadaću odobriti odluku o visini pristojbe u smislu je li ona sukladna s ugovorom koji supotpisuju HRT i Vlada.

- Lako je reći: smanjit ćemo pristojbu, ali valja imati na umu da se iz te pristojbe izdvaja niz davanja koji se, sukladno zakonu, dalje prosljeđuju - kaže Mirjana Rakić.

Svi troškovi

Doista, prema postojećem Zakonu o HRT-u, 80 kuna dobivenih od pristojbe raspoređuje se tako da se 55 kn (68 posto) izdvaja za troškove proizvodnje programa, 9 kn (12 posto) izdvaja se za emitiranje, uključujući i izdvajanja za Odašiljače i veze (OiV), Hrvatsko društvo skladatelja (HDS), Hrvatsku udrugu za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) i Udrugu za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava ZAPRAF. Četiri kune (4 posto) izdvaja se za zakonska davanja (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, Vijeće za elektroničke medije i Hrvatski audiovizualni centar), četiri kune (4 posto) izdvaja se za troškove aktivnosti organizacijskih jedinica HRT-a koje su povezane s obavljanjem javne djelatnosti (Radna jedinica Pristojba, Radna jedinica Arhiv, Radna jedinica Interna revizija). Devet kuna (11 posto) izdvaja se za troškove poslovanja (rezervacija, vrijednosno usklađivanje i financijski rashodi).

Zbog svih tih izdvajanja Damir Tus koji će, kažu, ispred HRT-a pregovarati s Vladom o novom ugovoru prije četiri mjeseca, na 9. danima elektroničkih medija u Opatiji, izjavio je kako je HRT glavni investitor u hrvatsku kulturnu industriju, ali i naglasio kako bi mjesečna pristojba umjesto sadašnjih 80 trebala iznositi 86 kuna!

Doista, što namjerava napraviti vodstvo HRT-a koje, prema postojećem zakonu, ne smije ići na rezanje programskih kanala? Hoće li smanjiti broj svojih zaposlenika pa dogodine na HRT-u više neće raditi 2900 ljudi, nego, na primjer, njih 1800?

Efikasnija naplata

- U sljedećem ćemo razdoblju ažurirati podatkovnu bazu obveznika plaćanja mjesečne pristojbe te modernizirati model njezina prikupljanja. Sva eventualna rješenja donosit ćemo nakon temeljite analize postojećega stanja te razmatranja mogućih modela isključivo putem javne rasprave, koja se očekuje prije donošenja novoga Zakona o HRT-u i Ugovora između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske. U okviru predstojećih rješenja za modernizaciju sustava predložit će se tako, među ostalim, razmatranje mogućnosti da se naplata mjesečne pristojbe veže uz izvore koje je moguće nadzirati, a neka od mogućih rješenja su vezivanje uz priključak za električnu energiju - kažu na HRT-u, naglašavajući kako će se novim ugovorom između Vlade i HRT-a utvrditi programske obaveze koje je javni medijski servis obvezan ispuniti te iznos i izvor sredstava za njihovo financiranje.

- Financiranje će biti utvrđeno nakon što se utvrdi opseg javnih usluga, a donošenju novoga ugovora prethodit će javna rasprava u okviru koje će se uvažiti mišljenje javnosti. U okviru toga cijeloga postupka na dnevnom će redu biti i model naplate pristojbe. HRT će u međuvremenu i na unutrašnjem planu pokrenuti niz mjera koje će biti usmjerene na racionalizaciju poslovanja, a u okviru tih mjera uslijedit će podizanje učinkovitosti na svim razinama, preispitivanje svih radnih procesa i utvrđivanje mogućih viškova te pokretanje svih unutrašnjih tehničkih, materijalnih i ljudskih potencijala - kažu na HRT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:39