NAPAD IZ MRŽNJE U CENTRU ZAGREBA

'OBLIVENI KRVLJU, NIKAD NISMO BILI TAKO BESPOMOĆNI' Detalji napada u noćnom klubu SuperSuper na parti LGBT zajednice

Oko 3.30 sati ujutro posjetitelji su počeli razbijati prozore kako bi pobjegli od suzavca, pri čemu je nekoliko osoba ozlijeđeno
 Ana Urlić, Marko Todorov / TWITTER, HANZA MEDIA

U zagrebačkom noćnom klubu SuperSuper na Trnju sinoć je nepoznati napadač bacio suzavac dok je u klubu bilo oko 300 ljudi. Nadražujući dim iznenadio je sve posjetitelje koji su panično oko 3.30 sata ujutro krenuli trčati prema izlazu, pritom pokušavajući doći do svježeg zraka.

Gazili su jedni po drugima, razbijali prozore i skakali kroz njih, a dim se nalazio na sredini plesnog podija gdje su prije nekoliko minuta plesali na trash hitove iz 90-ih. Razlog napada još nije poznat, ali se sumnja da su meta bili članovi LGBT zajednice koji su u klubu imali tematski parti. Ana Urlić je u SuperSuper došla s još nekoliko prijatelja kako bi se zabavila, a izlazak je na kraju završio na Hitnoj s krvavom odjećom i porezotinama.

Lažna magla

- Bili smo u sredini kluba i vidjela sam da se na plesnom podiju počeo skupljati dim. Prvo sam mislila da je to lažna magla koju znaju ispuštati, ali kada sam udahnula taj dim, nisam više mogla disati - kaže Ana. U sekundi su svi krenuli prema izlazu, a kako se u klub nalazi na povišenom, do njega treba doći preko stepenica koje su otežavale izlazak. Jedan od posjetitelja se doslovno spuštao po trbuhu niz stepenice, kako ga je gomila nosila.

- Nikad se nisam osjećao tako bespomoćno kao dok su bježali gazeći po meni - rekao je. Jedan dio posjetitelja ostao je odsječen na drugoj strani te je krenuo prema šanku. Ana je bila među njima. Prvo se instinktivno polila vodom, a onda je pogledala prema prozorima koje su drugi razbijali šakama. Naime, klub se nalazi u staroj, industrijskoj zgradi gdje se prozori ne mogu otvoriti, a umjesto običnog stakla imaju lijevano akrilno staklo, odnosno pleksiglas.

- Moj je prijatelj rukom razbio prozor i rasjekao si cijelu šaku. Prijateljica mi je opala na pod u gužvi i isto se rasjekla. Bili smo puni krvi - kaže Ana. Razbijeno je osam prozora, a na nekima su vidjeli pukotine koje su napravili očajni gosti.

Izgledali kao navijači

Kaos je trajao 15 minuta. Svi su bili u šoku, očekivali su normalno subotnji izlazak, a završilo je u suzama i krvi. Neki od očevidaca su za portal 100posto rekli kako su vidjeli grupu mladića koji su izgledali kao navijači.

-Bila je to grupa od 5-6 mladića među kojima su dvojica bila višeg rasta. Zvučali su vrlo agresivno i vidjelo se da ne pripadaju tamo - ispričao je Adam, dok je drugi očevidac rekao kako je vidio visokog muškarca kako poteže nešto što je izgledalo kao konzerva iz čega je zatim krenuo dim.

Iz policije su rekli kako je dvoje ljudi lakše ozlijeđeno, ali oni koju su bili tamo kažu da se radi o desecima ljudi, a ne samo o dvije osobe.

“U 3.35 sati u noćnom klubu na Radničkoj cesti na Trnju nepoznati počinitelj aktivirao je sredstvo s nadražujućom tvari. Kriminalističko istraživanje je u tijeku”, doznali smo u zagrebačkoj Policijskoj upravi. Iz kluba su nam rekli kako dosad nisu imali nikakve napade, ali neki od gostiju rekli su nam da je prošli tjedan jedan muškarac napadnut ispred kluba. Organizatore partija, ali i posjetitelja najviše je razočarala nezainteresiranost policije. Naime, rekli su kako nisu uzeli od nikoga izjave te da su se stalno smijali.

Obavljali očevid

- Bilo ih je puno, ali samo su trojica obavljala očevid. Ostali su stajali u grupici i smijali se. Nisam dobio dojam da rade svoj posao jer uopće nisu razgovarali s ljudima koji su im mogli opisati napadače niti s organizatorima partyja- kaže Dean Živković, jedan od organizatora LGBT partyja Junkyard, za portal 100posto.

Udruga Zagreb Pride objavila je da je riječ o nasilju iz mržnje prema sudionicima LGBT zabave i pozvala vlasti da napad osude, a policiju da brzo nađe počinitelja.

“Zagreb Pride zahtijeva od policije da provede brzu i efikasnu istragu te da otkrije i privede pravdi odgovorne za ovaj gnjusan fizički napad na građane i građanke te poduzme sve adekvatne mjere kojim će osigurati mir, sigurnost i ljudska prava LGBT osobama u Zagrebu i Hrvatskoj. Jučerašnji napad zorno i nedvosmisleno pokazuje koliko je tanka granica između mržnje i nasilja”, piše u priopćenju.

Napad su osudili SDP, HSS, Pametno, Milan Bandić, Sandra Švaljek, Anka Mrak Taritaš te mnogi drugi, a osudi se pridružila i Vlada.

- Vlada odlučno će se suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje, rasne, vjerske i spolne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih naših građana. Vlada očekuje da se što prije pronađu počinitelji i utvrdi njihova odgovornost - poručili su iz Vlade.

Istraživanje udruge Zagreb Pride: Gotovo trećina naših članova doživjela je fizičko nasilje

Od prvog Zagreb Pridea 2002. godine pa do danas LGBT zajednica se često nalazila na meti raznih napadača. Udruga Zagreb Pride je 2013. godine provela istraživanje na 471 ispitaniku koje pokazuje da je 68,26 posto ispitanika doživjelo neki oblik nasilja zbog svoje seksualne orijentacije.

- Fizičko nasilje doživjelo je 118 osoba, od čega je 47 ispitanika doživjelo fizičko nasilje koje je rezultiralo težim duševnim posljedicama, dok je njih 13 imalo lomove nekog tipa. Ujedno, 22 osobe su bile u životnoj opasnosti, dok je kod dvije osobe došlo do ozljeda koje su rezultirale invaliditetom - poručili su iz Zagreb Pridea.

2002. Prvi Zagreb Pride - na sudionike skupa bačen suzavac. Za vrijeme i nakon održavanja manifestacije ozlijeđene su 32 osobe, od toga nekoliko teže, a policija je privela 27 osoba

2007. Zagreb Pride - nakon završetka skupa napadnuto je dvadesetak sudionika, a policija je uhitila osam osoba. Jedan mladić je pripremio i Molotovljev koktel koji je namjeravao baciti na sudionike Povorke

2010. - oko 3 sata ujutro na Tomislavovu trgu u Zagrebu dvojica nepoznatih počinitelja prvo su verbalno, a zatim i fizički napali 44-godišnjeg branitelja zbog seksualne orijentacije

2010. - dva mlađa muškarca napala su dvojicu gej mladića na izlazu iz noćnog kluba Sirup u Zagrebu

2011. Split Pride - napadači su na članove prve Povorke ponosa u Splitu bacali kamenje, petarde i suzavac, a skup je u konačnici prekinut

2012. Zagreb - na Trešnjevci istukli dvojicu mladića u noćnom autobusu jer su se ljubili

2013. Dubrovnik - homofobni taksist napao djevojku zbog lezbijskog poljupca u taksiju

2016. - uoči Zagreb Pridea nepoznati muškarci su pokušali zapaliti zastavu Zagreb Pridea na Trgu bana Jelačića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:54