SUMNJIVI GRAĐEVINSKI RADOVI

Obnova kuća u Gunji pod istragom DORH-a, platili duplo više od potrebnog?

Procjene sudskog vještaka kažu da je vrijednost radova 6490 kuna po kvadratu, a Ministarstvo je platilo po 12.750 kuna
 Emica Elvedji / HANZA MEDIA

Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru pokrenulo je izvide o građevinskim radovima na kućama u poplavljenim selima Cvelferije.

Vještačenje

Epilog je to više medijskih napisa te anonimnih prijava u kojima se navodilo kako je Ministarstvo graditeljstva preplatilo radove. Zbog toga se na udaru našla i tadašnja ministrica Anka Mrak-Taritaš, koja je bila heroj obnove poplavljenih Gunje, Rajeva Sela, Strošinaca..., a danas je pozivaju na odgovornost zbog navodno preplaćenih radova. Pridružio se i Hrvoje Lucić, načelnik Gunje, koji je napade na Mrak-Taritaš prisnažio naručivanjem procjene vrijednosti sagrađenih kuća, a koja je prema tvrdnji sudskog vještaka iz Zagreba, procijenjena na 6490 kuna po kvadratu. S obzirom da je Ministarstvo tvrtkama plaćalo 12.750 kuna po kvadratu, bivša ministrica, a danas favoritkinja za gradonačelnicu Zagreba, sada je meta napada. Lucić, inače član stranke Milana Bandića, je nakon dobivenog mišljenja vještaka pozvao nadležne institucije da ispitaju sve okolnosti.

Pokrenuti istragu

- Rečeno mi je da će istraga biti pokrenuta po službenoj dužnosti. Mene nitko nije kontaktirao, niti sam čuo da su bilo koji istražitelji bili u Gunji, uzimali izjave ili tražili dokumentaciju - rekao je Lucić.

Iz vukovarskog ODO-a su, pak, izvijestili da su izvide pokrenuli “povodom podneska s priloženim člancima u kojima se navodi da su građevinske tvrtke koje su izvodile radove ugrađivale manje kvalitetne materijale, a u troškovniku prikazivale kvalitetnije i skuplje, odnosno iznose se tvrdnje da su tvrtke koje su izabrane na natječaju za obnovu uz proviziju davale, odnosno prepuštale poslove malim tvrtkama, te su prema tvrdnjama novinskog članka zarađivale na opisani način a da posao faktično nisu izvršile”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:50