SUKOB OKO NAPLATE

'OBNOVIO SAM STAN MUŽU ANKE MRAK TARITAŠ, A ON ODBIJA PLATITI!' Poduzetnik optužuje muža bivše HNS-ovke da izbjegava platiti posao od prije 2 godine

Branislav Brizar potražuje 645.000 kuna, Anka Mrak Taritaš tvrdi: Nemam pojma o čemu je riječ. Apsolutno podmetanje
Anka Mrak Taritaš, Branislav Brizar
 HANZA MEDIA

Građevinski poduzetnik Branislav Brizar tvrdi da mu suprug Anke Mrak Taritaš, HNS-ove saborske zastupnice koja zbog sukoba oko koalicije s HDZ-om napušta stranku, već dvije godine izbjegava platiti račun od gotovo 650.000 za obnovu stana u centru Zagreba.

“Obračunavamo Vam izvedene radove na objektu Uređenje stana - Bulićeva ulica u Zagrebu sukladno ugovoru broj 1010-1/2014. u iznosu od sveukupno 644.856,66 kuna”, navodi se na računu koji je izdala zagrebačka građevinska tvrtka Ing-grad d.o.o. na ime Zlatka Taritaša.

Jutarnji list došao je u posjed spomenutog računa čije je dospijeće, kako je na njemu naznačeno, bilo 6. travnja 2015. godine. Predsjednik Uprave i osnivač građevinske tvrtke Branislav Brizar potvrdio nam je da račun do danas nije plaćen.

Jutarnji list prvi put je do ove informacije došao u jeku kampanje za lokalne izbore na kojima se Anka Mrak Taritaš kandidirala za gradonačelnicu Zagreba. Tada smo je kontaktirali, ali nam je ona informaciju negirala, kao uostalom i jučer, kad smo joj SMS-om poslali presliku računa i pitali o čemu je riječ i je li taj račun podmiren. Napominjemo da Jutarnji list nije upoznat s detaljima ugovora, pa ni poslovne suradnje supruga Anke Mrak Taritaš s poduzetnikom Brizarom.

Preslika računa

Na naš ponovljeni upit, Anka Mrak Taritaš je odgovorila: - Nemam pojma o čemu je riječ. Apsolutno podmetanje.

Kontaktirali smo i njezina supruga Zlatka Taritaša, na kojeg je račun naslovljen, ali ni on nije htio dati nikakvu izjavu, samo je rekao “da ne sudjeluje u politici”.

Međutim, predsjednik Uprave građevinske tvrtke Ing-grad d.o.o. Brizar odgovorio nam je na e-mail kategoričnom tvrdnjom da “navedeni račun još nije podmiren”.

- Račun još nije podmiren. Na nekoliko usmenih poziva za plaćanje investitor se oglušio, a dospijeće plaćanja računa već je nastupilo.

Usmena upozorenja

Ne bude li račun podmiren u dogledno vrijeme, bit ću prisiljen ići s tužbom radi namirenja potraživanja - odgovorio nam je Brizar.

Inače, tvrtka Ing-grad d.o.o. prijavila je 2016. ukupne prihode od 310 milijuna kuna i ima više od 160 zaposlenih. Na pitanje predsjedniku Uprave Ing-grada Brizaru je li račun možda bio podmiren na neki drugi način, protuuslugama, odgovorio je da “račun nije podmiren”.

Potvrdio nam je i autentičnost računa koji objavljujemo.

- Da, to je autentičan račun. Uredno je bio izdan za radove koje smo izveli prema ponudi, ugovoru i dokaznici mjera za izvedene količine - kaže predsjednik Uprave Brizar i dodaje da “sve na tom računu odgovara istini”.

Na računu se navodi da je obračunat u Zagrebu 3. ožujka 2015. godine u 12.10 sati. Naslovljen je na Zlatka Taritaša, prijavljenog u Vlaškoj ulici. Račun su potpisale tri osobe: članovi Uprave Ing-grada Srđan Jončić i Patrik Klarić te je još jedan neprepoznatljiv potpis pod stavkom “obračunao”. Na spornom računu je i pečat tvrtke. Spomenuti račun poslali smo Anki Mrak Taritaš i pitali je: “Dobili smo račun za stan koji navodno nije plaćen, ono što sam vas ranije zvala, ali tada nismo imali dokument. Šaljem vam sad račun, pa ako biste nam mogli reći o čemu je riječ, za što je taj račun i je li plaćen?”

Saborska zastupnica Mrak Taritaš odgovorila nam je SMS porukom: - Ovo nema veze sa mnom. Nemam pojma o čemu je riječ. Apsolutno podmetanje. Morat ću uzeti odvjetnika. Žao mi je što to ide u tom smjeru.

Uvidom u zemljišne knjige, utvrdili smo da je na toj adresi, na kojoj je, kako je navedeno na računu, izvršena “usluga građevinsko-obrtničkih radova”, vlasnik trosobnog stana Zlatko Taritaš, a upravo na toj adresi Anka Mrak Taritaš, prema podacima iz Registra birača Ministarstva uprave, ima prijavljeno prebivalište. Zlatko Taritaš na toj je adresi vlasnik stana od 81,35 četvornih metara, kako je navedeno u zemljišnim knjigama, a koji se, kako piše dalje, sastoji od “predsoblja, tri sobe, kuhinje, kupaonice, zahoda, balkona, sa spremištem u podrumu i spremištem na tavanu”. U imovinskoj kartici Anke Mrak Taritaš navedeno je da je njezin suprug od svibnja 2013. zaposlen u tvrtki Lukoil Croatia i ima godišnja primanja u neto iznosu od 144.000 kuna. U imovinskoj kartici navedeno je da je njezin suprug vlasnik stana od 81,35 četvornih metara i da ga je stekao darovnim ugovorom. U imovinskoj kartici Anka Mrak Taritaš navela je da je “približna tržišna vrijednost tog stana u trenutku podnošenja izvješća iznosila 750.000 kuna”, a kartica je, kako je navedeno, ispunjena 8. studenoga 2016. U sudskom registru navodi se i da je Zlatko Taritaš prijavljen na adresi na kojoj je stan s početka teksta, a ta prijava je navedena uz podatke o tvrtki Vivi-ing d.o.o., čiji je čelni čovjek Zlatko Taritaš, a do 2012. bila je Anka Mrak Taritaš.

Poslovi u Gunji

Inače, tvrtka Ing-grad d.o.o. bila je angažirana i na poslovima nakon poplave u Gunji. Predsjednik Uprave Brizar rekao je da je tvrtka u Gunji odradila poslove u ukupnoj vrijednosti od oko šest milijuna kuna. Izjavio je da je tvrtka isprva bila dio grupacije nekoliko tvrtki koje su mogle dobiti poslove ukupne vrijednosti do 40 milijuna kuna, no objasnio je da se njegova tvrtka rano povukla iz tog posla jer se njima nije pokazao isplativim. Pitali smo predsjednika Uprave Brizara ima li sporni račun ikakve veze s tim angažmanom u Gunji, a on je odgovorio: - Ne vidim kakve bi veze naš račun mogao imati s Gunjom.

U imovinskoj kartici upisano 8 nekretnina
  • Stan u Zagrebu

površina: 75,5 kvadrata

tržišna vrijednost: 675.000 kuna

vlasništvo: osobno

način stjecanja: darovnim ugovorom

  • Stan u Zagrebu

površina: 52,14 kvadrata

tržišna vrijednost: 468.000 kuna

vlasništvo: suprug

način stjecanja: prodajom imovine

  • Stan u Zagrebu

površina: 81,35 kvadrata

tržišna vrijednost: 750.000 kuna

vlasništvo: suprug

način stjecanja: darovnim ugovorom

  • Poslovni prostor u Zagrebu

površina: 15,28 kvadrata

tržišna vrijednost: 60.000 kuna

vlasništvo: osobno

način stjecanja: novcem od nasljedstva

  • Garaža u Zagrebu

površina: 16,50 kvadrata

tržišna vrijednost: 34.000 kuna

vlasništvo: osobno

način stjecanja: kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada

  • Garaža u Zagrebu

površina: 15 kvadrata

tržišna vrijednost: 34.000 kuna

vlasništvo: osobno

način stjecanja: novcem od nasljedstva

  • Garaža u Zagrebu

površina: 15,77 kvadrata

tržišna vrijednost: 34.000 kuna

vlasništvo: osobno

način stjecanja: darovnim ugovorom

  • Šuma, Velika Ciglena

površina: 1 hektar

tržišna vrijednost: 100.000 kuna

vlasništvo: 50 posto suvlasništva

način stjecanja: nasljedstvom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 09:43