OSTAVLJENA

Od Božića nitko od obitelji nije pitao za malenu Paris

 Marko Todorov / CROPIX

- Dodi vamo. Kupa. Bazen - kaže ona.

- Ne možemo danas, vidiš da je hladno i nema sunca - pojašnjava joj teta.

- Neću. Nije hladno. Dooooddddiiii. Tu moji kupace - ne odustaje preslatka tamnoputa djevojčica.

- Probudila ti se beba. Plače. Moraš je nahraniti i promijeniti joj pelenu - vrlo ozbiljno kaže joj teta.

- Doblo - mršti čelo. Nevoljko se vraća u sobu i ljutito odlazi do kućice s igračkama kako bi upozorila bebu da ne plače. Na pomalo nerazumljivom jeziku nešto je rekla lutki i posjela je.

Ona je jedina djevojčica u svojoj grupi u Dječjem domu u Nazorovoj ulici u Zagrebu, ali je šefica svima. Nekad je vedra i vesela, nekad je ljutita i tada radi preslatke grimase. Čim je vidite, zaljubite se. Miljenica je svima... osim svojim roditeljima!

Pronašli je u parku

Ona je četverogodišnja djevojčica koju su lani početkom listopada pronašli kako potpuno sama luta parkom u Velikoj Gorici.

Budući da je tada u Hrvatskoj bio najveći izbjeglički val, pretpostavljalo se da ju je izgubio netko od migranata. Tome je pridonijela i činjenica da je govorila nerazumljivim jezikom. No, nakon mjesec dana otkrivena je tužna pozadina njezinog pronalska.

Njezini su se roditelji posvađali i ostavili je prepuštenu samu sebi. Navodno je otac mislio da je otišla s majkom, a majka je mislila da je s tatom. Kako bilo, malena Mirjana Paris već je gotovo godinu dana u Nazorovoj bez ijednog dokumenta kojim bi potvrdili njezin identitet, osiguranje ili pripadnost nekomu ili nečemu. Od Božića nitko od obitelji nije pitao za nju...

- Bok, curo. Ja sam Ivana - pružam joj ruku. Potpuno je nezainteresirana za mene. Gleda fotografa i njegov fotoaparat. Više voli dečke jer je stalno okružena tetama.

Opet se predstavljam, ali ovaj je put pitam kako se zove.

- Sara Paris - kaže i u stopu prati fotografa.

Teta logopedica mi objašnjava da se zapravo i ne zove Sara. Tako su je zvali dok nisu doznali kako joj je ime, ali očito joj se svidjelo pa se tako predstavlja i danas.

Kad je shvatila da je razlog našeg posjeta upravo ona, odmah se postavila kao zvijezda. Trči po domu i želi nam sve pokazati, ali je očito pomalo živcira što joj postavljamo mnogo pitanja.

Kao omiljene igračke nabraja lutke, kuhinju i prstom pokazuje na doktorski stetoskop. U svemu tome izgleda kao zaista sretno i veselo dijete.

Svjetlana Tončetić Bogović, logopedica u Nazorovoj, za Paris kaže da je vrlo brzo prihvatila život u grupi i prilagodila se.

Problemi s jezikom

Izborila se za status šefice i brzo je drugima počela zapovijedati. U početku je bilo problema s nerazumijevanjem govora, ali počela je usvajati jezik iako poprilično sporo u odnosu na naša očekivanja - kaže Tončetić Bogović. Unatoč svemu, dodaje logopedica, Paris je vedra i vesela djevojčica koja se dobro adaptirala u grupi. Vrijeme provodi u igri i druženju s vršnjacima i sudjeluje u svim aktivnostima u Domu.

- Ide na logopedske vježbe zato što kasni u govorno-jezičnom razvoju. Kad je došla k nama, uopće nije govorila, odnosno govorila je jezik za koji smo mislili da je kombinacija različitih jezika. Iako sve ide nabolje, ipak malo kasni s obzirom na dob, ali govori sve više. Spaja rečenice, no nedostaje joj riječi pa ide na vježbe kako bi joj se pomoglo - kaže logopedica i dodaje da djevojčica razumije sve što joj se kaže.

- Komunicira verbalno i neverbalno, što joj jako dobro ide. Tako je zapravo komunicirala od prvog dana. Ima izražajnu ekspresiju lica, i vedre, i ljute, i namrgođene face kad joj nešto ne odgovara, pa nema problema s komunikacijom - kroz smijeh kaže logopedica.

Prvo ljetovanje

Zna se izboriti za svoje mjesto, a u Nazorovoj pretpostavljaju da je tako naučila u obitelji.

- Kako ne može puno raspravljati i iskazivati osjećaje riječima, postavi se fizički. U svakom slučaju, ona je veselo, zaigrano dijete. Bila je nekoliko puta na ljetovanju sa svojom grupicom i jako se veseli moru, a u bazenu se kupa kad god vrijeme dopušta - kaže logopedica i dodaje da su djeca ovo ljeto bila čak tri puta na moru, išli su u Tučepe, na Pag i u Vrsar.

Socijalna radnica Maja Brezović kaže da već dugo čekaju dokumente.

- Paris nema regulirana statusna pitanja. Nema dokumentaciju. Nema riješeno pitanje državljanstva... Jedino što imamo je kopija obavijesti o mjestu rođenja. Navode se mjesto i datum rođenja te njezino ime i ime majke, a otac nije naveden - kaže M. Brezović i pojašnjava da se dokumentacija još rješava. Status djevojčice, dakle smještaj u neku obitelj, ovisi o rješavanju papirologije: upis u maticu rođenih, državljanstvo, potvrda identiteta i dr. U Nazorovoj očekuju da će nadležni CZSS ubrzati aktivnosti oko toga.

Majku još nisu našli, otac završio u zatvoru

Nepunih godinu dana nakon što je curica Mirjana Paris pronađena napuštena u velikogoričkom parku počet će suđenje njezinu ocu R. R.(25) te djedu R. B.(46) i baki M. B.(46) jer su, prema tvrdnjama tužiteljstva koje ih je objedinilo u jednu optužnicu, svaki na svoj način pridonijeli da ta djevojčica, koja je u vrijeme pronalaska imala samo tri godine, završi sama u parkiću. Do njezine majke L. S. nitko od istražitelja nije uspio doći, a u razgovoru s njezinom rodbinom iz bjelovarskog kraja policija nije uspjela puno doznati. Rečeno im je samo kako L. S. viđaju jednom godišnje te da živi u Rimu u novoj bračnoj zajednici s Mirjaninom sestricom, ali da ne znaju adresu pa je i Interpol na dodatnim mukama. Mirjanin otac zajedno sa svojim roditeljima i dalje s nevjericom gleda na cijeli slučaj jer se, ni u jednom pogledu, od samoga početka ne smatraju odgovornim. Sve dok se ne razriješi misterij sudskim putem i presuda ne postane pravomoćna, djevojčica naprosto ostaje u Domu u Nazorovoj. Da je posvojenje “blokirano” pokazuje i zahtjev za posvojenjem koji su podnijeli djed i baka jer na njega, kako kažu, nisu dobili nikakvo rješenje.

U međuvremenu se Mirjanin otac već suočio s boravkom u zatvoru. Početkom godine je, kako doznajemo, uhićen u Austriji na temelju tjeralice zbog starog kriminalnog grijeha iz prošlosti, a sve kako bi odslužio šest mjeseci zatvora. No suđenje zbog povrede djetetovih prava koje ga tek očekuje u Velikoj Gorici moglo bi mu na dulje vrijeme ograničiti slobodu ako mu se sudskim putem dokaže krivnja. Kako je za Jutarnji list ekskluzivno izjavio čim se doznalo da je on otac ostavljene curice iz parka, naglasio je da će se boriti za svoju Mirjanu koja je jedna od 20-ero unučadi koje imaju R. B.i M. B., inače roditelji desetero djece. Kako nam je tad ispričao, ljubav njega i Mirjanine mame je pukla.

U međuvremenu su okrenuli novu stranicu života te pronašli druge partnere i postali opet roditelji.

No to ništa ne predstavlja malenoj Mirjani. Njezina budućnost još uvijek ovisi o obitelji koju prilikom prvog susreta u Domu nije ni prepoznala i koju trenutačno ne smije viđati. (H. K. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 19:29