UOČI SJEDNICE U SISKU

ODGOĐENA ODLUKA O CIJENI PLINA! Prije sjednice Vlade Plenković obišao rafineriju: 'Sisku moramo dati posebnu pozornost'

 CROPIX

Iako najavljivana, odluka o reguliranoj cijeni plina ipak neće biti donesena na ovotjednoj sjednici Vlade, već će prema neslužbenim informacijama ta odluka biti donesena u ponedjeljak. Sjednica Vlade se, inače, održala u Sisku, a prije same sjednice premijer Andrej Plenković zajedno sa svojom političkom svitom obišao je Rafineriju nafte Sisak, koji, uzgred, čeka Delittovu analizu koja bi trebala biti završena do kraja ožujka i trebala pokazati razne opcije i mogućnosti održivog poslovanja.

- Mislim da je ovaj posjet važna poruka o brizi Vlade za najveću naftnu kompaniju koja ima veliki utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Današnji susret s dijelom Uprave i čelnim ljudima sisačke rafinerije, dao nam je jasan uvid o aktivnostima kojima se rafinerija bavi i naporima koji se ulažu za njeno učinkovito funkcioniranje. Nastojat ćemo da radni procesi imaju svoj kontinuitet i da rafinerija bude jedna od bitnih aspekata gospodarstva Sisačko-moslavačke županije – istaknuo je Plenković na samom početku sjednice Vlade koja je zadnji put u Sisku održana prije 10 godina. Stoga je i glavnina točaka bila vezana uz projekte vezane za grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju, koja je jedan od najsiromašnijih županija Hrvatske.

Sisak, 230217. 
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic sa clanovima Vlade odrzati ce danas sjednicu Vlade u Sisku. U sklopu sluzbenog posjeta obisli su postrojenja rafinerije Sisak i sastali se s predstavnicima INA-e i Rafinerije. 
Na fotografiji: Andrej Plenkovic s clanovima Vlade u obilasku rafinerije.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

- Ova vlada vidi Sisak i županiju kao dio Hrvatske kojemu moramo dati posebnu pozornost i pomoći u rješavanju brojnih pitanja. Županija je prošla najteži tranzicijski put u Hrvatskoj, ima visok trend iseljavanja, smanjenja broja stanovnika i to je zabrinjavajuće. Također, visok je i broj nezaposlenih, velike štete i posljedice ratnog razdoblja. Još uvijek je dosta velik dio teritorija zagađen eksplozivnim sredstvima, stoga ćemo učiniti sve da se dovrši proces humanitarnog razminiravanja jer je to preduvjet razvoja gospodarstva - naglasio je Plenković.

Župan Ivo Žinić izložio je trenutačnu situaciju u županiji, predstavio ključne probleme te mjere koje poduzimaju. Pritom je, između ostalog, istaknuo da su se opredjelili za poljoprivredu i turizam, da žele dovesti domaće proizvode te razvijati kontinentalni turizam. Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, pak, je izložila ključne projekte i najveći boljku Siska – prometnu infrastrukturu. Izdvojila je državne projekte u tijeku, kao što su pročistač otpadnih voda, rekonstrukciju željezničkog kolodvora, BE-TO Sisak te izgradnju komunalnog pritaništa. Izdvojila je i projekte koje će nominirati za fondove EU u 2017.: Tehnološki park, Vojarna u Lađarskoj – Kulturno-edukativni centar, Komunalna zona, Centar kreativnih industrija – Kreativni inkubator te Poslovna zona Barutana. I na kraju, osvrnula se i na projekte prometne infrastrukture, izdvojivši novi most na rijeci Kupi te novi most na rijeci Odri i spoj prema autocesti.

Sisak, 230217. 
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic sa clanovima Vlade odrzati ce danas sjednicu Vlade u Sisku. U sklopu sluzbenog posjeta obisli su postrojenja rafinerije Sisak i sastali se s predstavnicima INA-e i Rafinerije. 
Na fotografiji: Zoltan Adoltt.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Na sjednici Vlade spomenuta je i Petrokemija te je Plenković samo kratko istaknuo značaj kutinske tvrtke i napomenuo kako ulažu sve napore da nađu stateškog partera jer je ona je jamac razvoja županije. Nakon izvješća o dosad učinjenom i o budućim projektima u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji, ministri su usvojili nekoliko zaključaka vezano za ključne projekte u Sisku i županiji, ukupne vrijednosti 250 milijuna kuna. Usvojen je zaključak o darovanju Gradu Sisku bivše upravne zgrade Željezare kako bi se ostvario projekt Tehnološkog parka Grada Siska, a darovat će se i nekretnine županiji i to bivša vojarna u Lađarskoj ulici u Sisku, u svrhu unapređenja djelatnosti visokog obrazovanja, potom i gradu Sisku, ali i sisačkoj biskupiji. Sisačko-moslavačkoj županiji će biti darovana bivša vojarna u sisačkoj Lađarskoj ulici za unaprjeđenje djelatnosti visokog obrazovanja u županiji, a Župi Svetog Pape Ivana Pavla II. u Petrinji zemljište za izgradnju crkve.

Sisak, 230217. 
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic sa clanovima Vlade odrzati ce danas sjednicu Vlade u Sisku. U sklopu sluzbenog posjeta obisli su postrojenja rafinerije Sisak i sastali se s predstavnicima INA-e i Rafinerije. 
Na fotografiji: Andrej Plenkovic s clanovima Vlade u obilasku rafinerije.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

- Moramo staviti naglasak na obrazovanja i zadržavanje mladih. Mi ćemo i dalje pomagati u realizaciji projekata. Ova je županija važna je i zbog nafte, plina, poljoprivrede, stočarstva, a ima i potencijal u turizmu – poručio je Plenković.

Na sjednici je donesena i odluka o proglašenju Projekta "Hoteli Plat" u Župi dubrovačkoj strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske. Projekt je vrijedan 428 milijuna kuna i uključuje rekonstrukciju hotelskog kompleksa u resort s pet zvjezdica, kapacitet od oko 550 smještajnih jedinica uz otvaranje više od 400 radnih mjesta, i to do turističke sezone 2019.

Sekulić: Ako se uključim u politku ne mislim se odvojiti od sindikata i radničke borbe

Predrag Sekulić iz Stožera za obranu Rafinerije Sisak kazao je kako su iskoristili priliku zahvaliti premijeru na dolasku u Rafineriju, kao i na odluci od Badnjaka o otkupu dionica Ine od Mola.

- Bio je ovo kratak susret, nadamo se dužem uskoro. Uvjereni smo da će do otkupa doći, nejasno je po kojem modelu - kazao je Sekulić za N1.

- Radnici i građani Siska spremni su obraniti Rafineriju bude li potrebe za tim... Ipak, nama je drago da imamo premijera kojega, za početak, zanima Ina i Sisak, koji pokazuje interes za rješavanjem problema. Rafinerija je najveći poslodavac na sisačkom području, i uz 600 zaposlenih, još oko 400 izvođača ima ugovore s Rafinerijom - kazao je Sekulić.

Na pitanje je li točno da mu je Most ponudio kandidaturu za župana Sisačko-moslavačke županije, Sekulić je kazao:

- Već treće izbore imam raznih ponuda pa tako i Mosta. Vidjet ćemo. Ne mogu reći da me vatreno interesira politika. Znamo da politika o mnogo čemu odlučuje. Razmišljam, jer smo u Sisku u nemilosti, no ako se uključim u politku ne mislim se odvojiti od sindikata i radničke borbe. Tu borbu bih podigao na višu razinu, ako je to moguće - odgovorio je Sekulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:08