RAVNATELJICA DALA OTKAZ

Odrekla se 10.000 kuna plaće i odlučila odseliti u Irsku te krenuti od nule

Poziv jednog moćnog ličkog političara sve je promijenio. Prozivao ju je, kaže, zbog lajkova na Facebooku, derao se na nju i prijetio joj
 Robert Fajt / CROPIX

Katarina Milković (40) uspješna je ravnateljica Javne ustanove Pećinski park Grabovača u Perušiću. Zarađuje više od 10.000 kuna mjesečno, što je za ličke prilike velika plaća, sretno je udana i ima dvoje djece.

Do kraja srpnja odrađivat će otkazni rok na otkaz koji je sama dala, a 2. kolovoza bit će u zrakoplovu u Zračnoj luci dr. Franjo Tuđman koji će u 11.40 sati poletjeti za irski Dublin. Odlasci iz Hrvatske u zapadne zemlje trbuhom za kruhom toliko su česti da su prestali biti novinarska vijest, no Katarina jest vijest, jer njezin odlazak nije motiviran financijama.

Jedan poziv

Sa 18 godina učlanila se u HDZ i u toj stranci je bila pune 22 godine, 12 godina odradila je kao novinarka na Radio Gospiću i dopisnica Novog lista, posljednjih sedam kao ravnateljica Parka, a jedan mandat predstavljala je stranku u Županijskoj skupštini. Iza sebe ova diplomirana ekonomistica imala je i sjajne poslovne rezultate. Preuzela je Ustanovu u kojoj nije bilo ničega osim špilja kojim je upravljao, ceste do ulaza i jedne info kućice. Danas su tamo dvije poučne staze, Park je član Asocijacije parkova Dinarida zbog čega je Perušić ugostio 100 ravnatelja parkova prirode i nacionalnih parkova od Slovenije do Albanije. Promocija Perušića i Like je u brojkama neiskaziva, ali se Katarinin angažmana vrlo egzaktno može vidjeti po broju posjetitelja, od 800 njih godišnje 2009. godine do 8000 prošle, 2016. godine.

A onda je samo jedan poziv moćnog ličkog političara krajem prošle godine promijenio sve.

- Bila sam organizatorica sportsko-humanitarne manifestacije Lika Cave Trekk, poanta je bila popularizirati georaznolikost te Liku kao destinaciju. U tu priču sam željela uključiti i Zakladu Ana Rukavina, jer je Ana iz Perušića, te dodatno promovirati njihovu akciju. Među sponzorima je bio i lički pivar Karlo Starčević, moja kobna pogreška. Uslijedio je taj poziv gdje sam na vrlo grub način prozvana, a ta mi je osoba prigovorila i zbog nekoliko mojih lajkova na objave osoba na Facebooku koji ne razmišljaju kao HDZ. To je bila dernjava, pitanja kao znam li ja na koji sam način došla na ovu poziciju. Ja sam rekla da sam pozvana i da nisam nikoga molila i pitala slušam li ja to ucjene. Shvatila sam poruku. Svojim radom nikad nikome nisam napravila štetu, dapače, izuzetno puno truda uložila sam u promociju Like i ličkih proizvoda. Naprosto više nisam htjela dozvoliti HDZ-u da ulazi u moju privatnost - priča Katarina Milković. Na pitanje je li ju zvao Darko Milinović, nije htjela ni potvrditi niti demantirati.

Ona je ove godine istupila iz HDZ-a i priklonila se nezavisnoj listi “Bura promjena” koja je u Lici HDZ-u bila glavna alternativa. S te liste došao je novi gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, Stjepan Kostelac zadržao je vlast u Otočcu, Ante Dabo u Novalji.

- Dobro je da se to dogodilo, jer je pokazalo da su ljudi počeli razmišljati svojom glavom, napravljen je korak naprijed - smatra Katarina.

Bez povratka

Tada je krenula faza ignoriranja vrha ličkog HDZ-a te je odlučila dići ruke od svega.

- Osjetila sam da više nema smisla raditi u okruženju koje te ne doživljava, te da je vrijeme da kreneš dalje, tamo gdje će te neko cijeniti samo na temelju tvojeg rada, a ne po političkoj opciji kojoj pripadaš, vjeroispovijesti ili nečem trećem. Dok sam bila uz politiku i kimala glavom sve je bilo ok, ali kada kažeš ne, ili ukažeš da nešto nije dobro, postaješ neprijatelj i povratka nema. Meni sa 40 godina to je postalo opterećenje i ostanak naprosto više nije opcija - priča Katarina.

Stižu i djeca

No, nju u Irskoj ne čeka posao, sprema se krenuti od nule. Zna konobariti i raditi u kuhinji, ako treba i čuvati djecu. No, osigurala je posao nezaposlenom suprugu stolaru.

- Otvorila sam kartu Irske i izguglala deset gradova te u njima pronašla poduzeća koja se bave stolarijom, poslala im životopis supruga i slike radova. Odgovorili su mi baš svi, odabrali smo dvije kompanije i kod njih suprug ide u kolovozu na razgovor - kaže Katarina.

Djeca u dobi od 12 i 16 godina ovu će godinu ostati s bakom i djedom, na godinu će djevojka u srednju u novoj domovini, a njezin stariji brat dobio je na biranje želi li studirati u Hrvatskoj ili Irskoj. I on je izabrao Irsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:42