KONSTERNACIJA

OGORČENJE MEĐU HDZ-ovcima Većina vjerovala procjeni vrha da je koalicija gotova stvar: 'Vrdoljaku nije trebalo vjerovati, Plenković je ispao naivan'

 Boris Kovačev / CROPIX

Za hadezeovce je sinoć vijest iz HNS-a bila hladni tuš. Većina je vjerovala procjenama stranačkog vodstva da je suradnja s HNS-om gotova stvar te kako Ivan Vrdoljak ima podršku stranačkog vrha za koaliciju s HDZ-om. I dok su još nekoliko sati prije nego što je Vrdoljak izašao pred novinare hadezeovci hvalili i podržavali stranačko vodstvo da uđe u koaliciju s HNS-om, uslijedilo je veliko razočaranje.

“Što nam je trebalo da nekoliko minuta prije odbijenice HNS-a slavodobitno najavimo kako smo spremni za koaliciju s njima. To je druga greška zaredom, nakon one s HSS-om, koji smo pozivali na suradnju, a Beljak nas je grubo odbio”, rekao nam je sinoć jedan član predsjedništva HDZ-a.

Mnogi ugledni članovi stranke bili su konsternirani. “Još večeras neslužbeno su se čule od vodećih ljudi stranke tvrdnje kako je više od osam članova predsjedništva HNS-a za koaliciju s nama, a pokazalo se da zapravo, osim Vrdoljaka, nije nitko”, rekao nam je jedan ugledni hadezeovac, koji procjenjuje da je pitanje dana kada će u HDZ-u netko zatražiti i odgovornost šefa stranke Andreja Plenkovića. “Sada sve jako počinje ličiti onoj priči s Karamarkom. Vrdoljaku naprosto nije trebalo vjerovati, Plenković je ispao naivan”.

Iako se sinoć od nekoliko uglednih članova HDZ-a moglo čuti da su sigurni u pobjedu na izborima koji se više ne mogu izbjeći, svi ocjenjuju kako je teško očekivati znatno bolji rezultat od onog na prošlim izborima. Jedan član predsjedništva upozorava da HDZ čekaju izbori koji su se po svaku cijenu htjeli izbjeći. “Do jučer smo računali na Silvana Hrelju, a sada je jasno da nemamo njegov glas”.

Više članova predsjedništva potvrdilo nam je da vrh stranke nije obavio razgovore s Brunom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem, uvjeren da im njihovi glasovi neće trebati. “Njihovi uvjeti u ovoj situaciji bit će mnogo zahtjevniji. Nakon pobjede na lokalnim izborima, ovo je težak poraz HDZ-a”, kategoričan je član predsjedništva stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:33