NAKON NAPADA NA BARCELONU

OKO 20 MILIJUNA KUNA UPLAĆENO JE U HRVATSKOJ ZA EKSKURZIJE U ŠPANJOLSKOJ Doznali smo što će se dogoditi s tim novcem ako putovanja škole otkažu

 
Ilustracija/Maturalno putovanje u Španjolsku
 CROPIX

Čak šest do osam tisuća srednjoškolaca trebalo bi u idućih mjesec dana u sklopu maturalnih putovanja posjetiti Barcelonu, a njihov je izlet već odavno plaćen, kažu nam iz turističkih agencija koje su sklopile ugovore sa školama. U slučaju da se maturalac otkaže, roditelji neće dobiti ni kune natrag. Nije to zato što su agencije zločeste, objašnjavaju nam, nego zato što su oni uplaćeni novac već proslijedili dalje. Za ovo se putovanje, u prosjeku, plaćalo nešto više od tri tisuće kuna, ovisno o smještaju i lokacijama koje su predviđene za razgledavanje. Procjenjuje se kako je na razini zemlje za maturalce u Španjolskoj uplaćeno od 18 do 24 milijuna kuna. Ako ravnatelji škola odluče da djeca neće ići u Barcelonu, tu se ne može puno napraviti.

- Agencija je platila milijune kuna za smještaj i sve ostale stvari, a taj nam se novac ne vraća. Mi, prema tome, ništa i ne možemo vratiti roditeljima. Mislim da je ministričina preporuka da se ne ide u Barcelonu bila loša, jer nije smišljeno kako onda riješiti problem. Trebalo je odmah ponuditi neko rješenje. Hoće li Ministarstvo vratiti novac roditeljima? Mi to nećemo moći... - kaže Goran Vukov Colić, direktor putničke agencije Spektar, koja organizira veliki broj maturalnih putovanja u Španjolsku.

Sastanci po školama

Dodaje kako zasad nijedna škola nije otkazala maturalac, no javio se veliki broj uznemirenih ravnatelja koji ne znaju što učiniti. S jedne strane je potencijalna sigurnosna prijetnja i ozbiljna preporuka Ministarstva, no s druge strane tu je činjenica da nijedan grad na svijetu nije siguran od ovakvih događaja. Ravnatelji čekaju odluke svojih školskih vijeća, nakon kojih će s agencijama vidjeti što se može učiniti. No, kako stvari stoje, ne mnogo.

Vukov Colić smatra kako je problem nepotrebno stvoren: djeca na maturalcima ionako ne spavaju u Barceloni, nego su od grada udaljena od 90 do 100 kilometara. U grad se putuje samo na jednodnevni izlet, što je u slučaju bojazni od ponovnih terorističkih napada moguće jednostavno otkazati, a da djeca to gotovo i ne osjete. Zbog toga nema potrebe da se ijedno putovanje otkaže. Jedno slobodno popodne lako se može iskoristiti za razgledavanje nekog drugog grada ili se zajednički može osmisliti neka druga aktivnost.

- Svi tražimo rješenje, ali mislim da je u ovom trenutku najbolje odgoditi putovanja za mjesec dana. Tako će djeca vidjeti Španjolsku, neće morati ništa dodatno plaćati, a neće biti ni na koji način ugrožena njihova sigurnost. No, ta odluka nije na nama, nego na roditeljima - kaže Vukov Colić.

Mišljenje roditelja u ovom je trenutku podijeljeno. Dok jedni smatraju da nipošto ne smiju ugroziti sigurnost svoje djece i pritom im novac koji su uplatili nije važan, drugi kažu kako se u gradovima Europe svako malo događaju teroristički napadi, zbog čega su zapravo svi nesigurni, te da u njih ne bi trebalo putovati. Ideje kako riješiti ovu situaciju su različite: dok neki predlažu da se djeca ubuduće uopće ne šalju u inozemstvo, nego da se putuje unutar granica naše zemlje, drugi smatraju kako bi ekskurzije bilo najbolje trajno prebaciti na odredišta poput Praga, koji zasad slovi kao siguran grad.

Podsjetimo, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odmah nakon terorističkih napada preporučila je školskim odborima da odgode sva putovanja u Kraljevinu Španjolsku. Školski odbori su, naime, oni u kojima sjede roditelji djece koja će putovati i koji donose odluku kreće li se na put ili ne. Ministarstvo je tada objavilo kako njihove prve informacije pokazuju kako oko 1500 učenika planira otići na maturalno putovanje upravo u Španjolsku, no jučer nam je potvrđeno kako su dobili podatak da je riječ o tri tisuće učenika, a možda i više. Kažu kako nemaju podatke o tome koje su škole odustale od puta, a koje ipak namjeravaju otići u Španjolsku, jer im škole nisu obvezne to javiti. Riječ je samo o preporuci, podsjećaju, ne o zapovijedi, jer za to nemaju ovlasti.

- Razmišljamo o tome što se može učiniti i kako možemo pomoći da se situacija riješi, no bojimo se da ne možemo učiniti mnogo. Sve je između ugovornih strana, odnosno agencija i roditelja, a mi s tim nemamo baš nikakve veze - kažu nam u Ministarstvu obrazovanja i dodaju kako su oni preporučili da se ne putuje jer je postojao opravdan strah za sigurnost djece i profesora koji putuju te da su ugovori koje su sklopile škole i agencije izvan njihove ingerencije.

Intervencija vlade

O cijeloj situaciji se odmah nakon preporuke Ministarstva oglasio i Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koje pokriva sve agencije u Hrvatskoj. On je Hini rekao kako je većina aranžmana već uplaćena agencijama u Španjolskoj, zbog čega bi otkazivanje moglo dovesti do pravnih problema. No, dodao je, u njihovu će rješavanju jako važan biti stav hrvatske Vlade, premda nije precizirao na koji bi način Vlada mogla riješiti ovu situaciju. Osim toga, dodao je kako je Španjolska, uz Češku i Grčku, i dalje najomiljenije odredište hrvatskih maturanata, te da ih tisuće odlaze na područje Costa Brave, u blizini Barcelone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:27