BLOKADA POLICIJE

OPASAN VIRUS U HRVATSKOJ Zbog ptičje gripe cijelo selo u karanteni, sva perad eutanazirana

 Dinko Borozan / Podravski list/CROPIX

Virus ptičje gripe pojavio se u Križnici, prekodravskom naselju na području općine Pitomača, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Opasan virus otkriven je analizom uginulih kokoši na imanju obitelji Vučeta. Nakon potvrde da su kokoši zaražene virusom ptičje gripe cijela je Križnica blokirana i granični policajci dežuraju kako nitko ne bi ušao u naselje ili izašao. U petak je ujutro eutanazirana sva perad u Križnici. Prema našim informacijama, nitko od stanovnika Križnice još se nije požalio na simptome ptičje gripe te se nadaju da se virus neće proširiti.

- U četvrtak u 14 sati policija je blokirala naselje i prestala je voziti skela koja nas povezuje sa svijetom. Vlasnik kokoši koje su uginule bio je uvjeren da ih je netko otrovao pa je pozvao inspekciju koja je zatražila analizu. Nakon toga je naše naselje blokirano, a ni nama još nitko nije službeno potvrdio da se pojavio virus ptičje gripe - rekao nam je jedan od mještana Križnice.

Prije same blokade naselja iz Križnice su se vraćali lovci koji su odstrijelili dvije divlje patke. Nakon što su skelom prešli na pitomačku obalu Drave, dočekali su ih policajci koji su im odmah oduzeli divlje patke i rekli da njihova lovina mora ići na spaljivanje.

- Od prijatelja iz Križnice smo doznali što se zapravo događa. Oni su nam rekli da je otkriven virus ptičje gripe, a njihove priče očito piju vodu jer je nama oduzeta lovina - ispričali su nam pitomački lovci.

Križnica je svojevrsni dravski otok koji je s ostatkom svijeta povezan starim pješačkim mostom i skelom pa policija vrlo lako može kontrolirati sve prilaze naselju. Prema posljednjem popisu, u Križnici živi 128 stanovnika u 48 kućanstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:35