TURNEJA PO DRŽAVI

OREŠKOVIĆ NE MOŽE VJEROVATI 'Ovo je sramota i veliki poraz Haškog suda! Evo, baš sam u Vukovaru gdje je počinio zločine i nije se pokajao'

 Goran Mehkek / EPH

VUKOVAR - Premjer Tihomir Orešković iz Vukovara je komentirao oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju. Presudu je nazvao sramotnom.

- Presuda je sramotna. To je poraz Haškog suda i tužiteljstva. Danas sam u Vukovaru kojem je učino zlo i nije pokazao kajanje. Palio je hrvatske zastave i zastave EU. Nažalost, Haški sud je osudio svoje. Ja se nadam da će tu i Srbija intervenirati i da ćemo vidjeti prave odluke i ponašanja od strane susjeda - kazao je premijer Orešković.

Komentirao je i hoće li presuda utjecati na ponašanje Hrvatske kada je u pitanju put Srbije u EU.

- Uvjeti su svima nama jasni. Kako smo mi morali ispuniti uvjete, tako će morati i oni. Samo se nadamo da će reagirati u pozivnom smjeru.

Tijekom prvog dana svoga posjeta Vukovaru, hrvatski premijer Tihomir Orešković posjetio je spomen-obilježje ubijenim žrtvama na Ovčari, kao i spomen-dom u njihovu čast. Tom prigodom predsjednik hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić zatražio je od premijera da hrvatska Vlada priječi otvaranje poglavlja 23 u predpristupnim pregovorima za ulazak u EU.

- Molim vas to u ime svih logoraša. To nam je neprihvatljivo dok god Srbija ustrajava na tome da bude mini-Haag i želi suditi svima nama na temelju priznanja koja su iznudili pod prisilom i zlostavljanjem, rekao je Komšić, na što je Orešković samo kratko potvrdio da će to biti uvjet od kojeg Hrvatska neće odstupiti.

Premijer je položio vijenac i na memorijalnom groblju, obišao vodotoranj, a trenutno je na zatvorenom sastanku s gradonačelnikom vukovara Ivanom Penavom, njegovim suradnicima i dijelom vukovarskih poduzetnika. Specijalno za ovu prigodu, u sobi za sastanke gradske Uprave izloženi su i artikli onih proizvoda koji se proizvode u gradu-heroju, poput borovske obuće i remenja, vina, drvenih gajbica, te proizvoda tvornice lijekova Yasenka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:31