TEHNIČKI PREMIJER

OREŠKOVIĆ 'Ne vidim smisla da Vučić dođe u Dubrovnik. Ako Šešelj dođe u RH, uhitit ćemo ga'

 Darko Tomaš / CROPIX

Tehnički premijer Tihomir Orešković u utorak je za RTL Danas progovorio o napetostima sa Srbijom, Šešeljevom posjetu Hrvatskoj, sastanku s Angelom Merkel, ali i dvojbenim potezima njegove Vlade.

Voditeljica Mirjana Hrga na početku ga je pitala o najavi mogućeg posjeta srbijanskog premijera Aleksandra Vučića Hrvatskoj, odnosno o njegovom mogućem sudjelovanju na Dubrovnik Forumu. Kao što smo izvijestili, na summit je Vučića pozvao Orešković, koji je isti poziv uputio i drugim liderima regije.

- Bitno je staviti ovaj poziv u kontekst. Mi smo premijera Vučića pozvali prije mjesec i pol. Odnosi su tada bili drugačiji. Mislim da je rok do 29. srpnja bio da dobijemo odgovor na poziv. No, prvi smo put tek jučer čuli da Vučić neće doći. U zadnjih 20 dana se promijenio format summita, te smo javili Vučiću da nećemo imati premijerski panel. Ne vidim smisla zašto bi Vučić došao. Ali, nadam se da ćemo danas ili sutra saznati, rekao je Orešković.

Na pitanje da prokomentira najavu Vojislava Šešelja da će 'kao ugledni diplomat' za desetak dana doći u Hrvatsku, Orešković je odgovorio da će on, ako dođe, biti uhićen jer je u Hrvatskoj 'persona non grata'.

Hrga ga je pitala i o predstojećem sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i o izostanku konzultacija o tom sastanku s ključnim čimbenicima u Hrvatskoj. Orešković tvrdi da nije točno da se nije konzultirao.

- To apsolutno nije točno. Radi se o neformalnoj diskusiji gdje je kancelarka pozvala mene i kolege iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske. Radi se o temama koje smo već raspravili i o kojima Hrvatska ima jasne pozicije. Jedna od tema bit će i izbjeglice. Vidimo da se situacija u Turskoj mijenja. Ali Hrvatska je pokazala da je dobro surađivala sa zemljama u regiji, izjavio je.

Orešković smatra da Hrvatska u ovo izborno vrijeme nije 'krhka'.

- Pokazali smo da možemo dobro surađivati, a imamo već posložene procese i načine borbe s eventualnom krizom, rekao je.

- Bitno je da se zna procedura. To je neformalni sastanak. Neće tu biti nekih novih pozicija. A ako bude nekih novih pitanja, organizirat ćemo sjednicu Vlade. Neću ja kao premijer sam donositi odluke, glasio je njegov odgovor na pitanje ima li uopće ovlasti zauzimati pozicije kao tehnički premijer u ime Hrvatske.

Orešković ne smatra da je njegova Vlada u proteklom razdoblju tehničkog djelovanja prekoračila ovlasti imenovanjima i odlukama, kaže da je sve u skladu sa zakonom.

Ponovio je da je državno jamstvo opcija za spas Petrokemije, ali da jamstva tek treba pronaći.

Kada je riječ o eventualnom nastavku njegova bavljenja politikom rekao je da misli kako joj je rekao 'doviđenja', a ne 'zbogom'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:39