UGODNO DRUŽENJE

OSEBUJNO DRUŠTVO Pernara toplo primili srpski desničari i nacionalisti: 'Ivana u Beogradu poštuju, mnogi ga prepoznaju i pozdravljaju'

S lijeva na desno: Ivan Pernar, Boško Boradović i Marko Milačić
 Dveri.rs

Zastupnik Živog zida Ivan Pernar jučer je bio u Beogradu gdje je toplo primljen od strane čelnika i osnivača ekstremno desnog političkog pokreta Dveri, Boška Obradovića, piše alo.rs.

Obradović je istaknuo da je Pernar potomak odvjetnika Ivana Pernara, zastupnika HSS-a, kojeg je 1928. u tadašnjem parlamentu Kraljevine Jugoslavije s dva metka ranio Puniša Račić, koji je pritom ubio Pavla Radića, Đuru Basaričeka i teško ranio Stjepana Radića koji je od zadobivenih ozljeda naknadno preminuo.

- Pradjed Ivana Pernara, doktor prava Ivan Pernar bio je jedan od aktera onih zaista nemilih, pa i krvavih scena koje su se odvijale u Skupštini Kraljevine Jugoslavije. Ovo je jedna od najvažnijih vijesti za Balkan u ovom trenutku, rodila se jedna generacija mladih balkanskih političara koji su spremni da traže sličnosti, a da razlike koje svi dobro znamo stave u drugi plan - kazao je Obradović dodajući da Dveri i Živi zid spaja izuzetno kritičan odnos prema EU i NATO, ali i stranim bankama koje "deru kožu sa leđa građanima Srbije, Hrvatske i Crne Gore".

- Ono što je zadnjih godina spojilo Dveri i Živi zid u Hrvatskoj je borba za zaštitu obiteljskih vrijednosti. To su razlozi zbog čega ova nova generacija političara na Balkanu nastupa ovako solidarno - rekao je Obradović i napomenuo da su Pernara u Beogradu lijepo dočekali te da su ga brojni građani prepoznavali i pozdravljali.

- On je stekao auru Hrvata koji govori otvoreno i iskreno o svim temama, čak i kada se ne slažemo. To je razlog da mi prema njemu gajimo osjećaj poštovanja - naveo je Obradović i istakao da je siguran da mu birači neće zamjeriti ovo druženje.

- Birači Dveri su inteligentni ljudi i njima je jasno da na ovaj način mi ne mijenjamo ništa od naše vanjske politike i odnosa prema genocidu u Nezavisnoj državi Hrvatskoj učinjenom prema Srbima ili bilo čemu drugom što mi smatramo da je ogroman problem u odnosima između Srba i Hrvata. Međutim, svatko tko pročita program Živog zida u Hrvatskoj ili prati što Marko Milačić radi u anti-NATO kampanji u Crnoj Gori, svatko će u tome vidjeti veoma sličan, a često i identičan program onome što Dveri rade u Srbiji - rekao je Obradović.

Obradović je također rekao da su ga Pernar i Sinčić pozvali u Zagreb:

- Dobio sam poziv od Ivana Pernara i lidera Živog zida Ivana Vilibora Sinčića da posjetim hrvatski Sabor i budem njihov gost u Zagrebu. Rado ću se odazvati - rekao je Obradović.

Dveri su osnovane 1999. kao pokret, a strankom je postao prošle godine. Njihovi se stavovi temelje na srpskom nacionalizmu, antiglobalizmu i skepsi prema europskim integracijama. Osim toga se protive neovisnosti Kosova, ne priznaju genocid u Srebrenici i agresivno su nastrojeni prema LGBT osobama. Ove godine su ušli u Skupštinu Srbije gdje imaju 7 zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:15