FOTOGRAFIJE JUTARNJEG KAO DOKAZ

OSUĐEN ZBOG ŠAMARA KATOLIČKOJ AKTIVISTICI, DOBIO OZBILJNU KAZNU 'Kada sam vidio da netko ruši transparent 'Sekularna Hrvatska' jako sam se uzbudio...'

 Tomislav Krišto/HANZA MEDIA

ZAGREB - Zbog incidenta koji se zbio 20. rujna 2014. godine na Cvjetnom trgu tijekom održavanja prosvjednog skupa “Skup razuma 2” kada je turistički djelatnik Neven Kovačić (60) ošamario katoličku aktivisticu Ružu Ćavar (79), koja je potom pala i slomila ruku, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu donesena je nepravomoćna presuda za nanošenje teške tjelesne ozljede tadašnjoj predsjednici Hrvatskog pokreta za život i obitelj.

Zadranin Kovačić, inače turistički djelatnik, osuđen je na godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, te mora nadoknaditi i 1800 kuna sudskih troškova. Optužnica ga je teretila da je kobnog dana tijekom skupa, s ciljem da teško ozlijedi Ružu Ćavar koja je s ograde crkve 'Svetog Preobraženja' skidala transparent, dotrčao do nje te je udario dlanom po licu. Ćavar je pala i slomila lijevu nadlaktičnu kost s utiskivanjem ulomaka, a Kovačić je zaradio kaznenu prijavu. Ne smatra se krivim.

-Noć prije prosvjeda loše sam spavao i bio sam psihički disponiran zbog problema i prehlade koju sam imao. Taj dan nisam znao gdje je skup pa sam otišao na Trg bana Jelačića, odakle sam otišao trčeći do Cvjetnog. Fizički i psihički sam bio uzbuđen, a kad sam vidio da netko ruši transparent 'sekularna Hrvatska', to je u mom mozgu stvorilo veliko uzbuđenje jer ne mogu shvatiti da netko može rušiti takav transparent. Točno je da sam gospođi opalio šamar, ali nisam imao saznanja o njezinoj dobi kao niti spolu jer se sve dogodilo u sekundi. Naime, osoba se izdvojila iz skupine gdje je bila zajedno sa prijateljicom i fotografom. Nisam ju želio teško ozlijediti jer je šamar bio iz afekta - opisao je sutkinji Jasni Zoretić Rendulić okrivljeni Kovačić podsjetivši potom na svoju raniju neosuđivanost. Zbog incidenta, a potom i uhićenja koje je uslijedilo, Kovačić je, kako kaže, "trpio velike posljedice”.

- Pet sati sam proveo u postaji i 24 sata u pritvoru, onemogućen mi je put za jednu agenciju, a nakon proteka vremena netko je dostavio snimku obračuna mojoj tvrtki u London pa sam izgubio posao. Izbačen sam i iz političke stranke (Hrvatskih laburista o.pa), sestra oštećene žene pisala je negativno pismo Hrvatskom savezu za Esperanto gdje sam bio predsjednik. Na sve načine me se pokušalo oblatiti. Napravljena mi je i velika medijska blamaža jer mi je posvećena cijela jedna emisija, a brat oštećene me je u poslanom pismu proglasio zločincem – dodao je još Kovačić koji umirovljenicu nakon obračuna nije kontaktirao iako je prošla dvije operacije te su joj ugrađene šipke.

Tijekom suđenja, kao dokaz, bila je pregledana serija fotografija Cropix-a, foto-agencije Jutarnjeg lista, na kojima se vidi od samog početka Kovačićev prilazak umirovljenici, šamar, pad, dolazak policije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:18