ŠUM U KOMUNIKACIJI

OSVANUO NA 'ADVENTSKOM KALENDARU' NAJTRAŽENIJIH KRIMINALACA, A BEZBRIŽNO ŽIVI U LJUBLJANI? Splitski sud pune tri godine traži odgovore iz Haaga

Darku Šariću i skupini sudi se u Beogradu, a Darjanu Ješovniku (u krugu) nema ni traga
 HANZA MEDIA

Europolova objava “adventskoga kalendara” najtraženijih europskih bjegunaca, a među kojima se nalaze i trojica koje traži hrvatsko pravosuđe, otvorila je sasvim neočekivano i pitanje - je li jedan od te trojice najtraženijih bjegunaca uopće u bijegu ili bezbrižno živi u stanu u Ljubljani.

Naime, za Darjanom Ješovnikom (31), optuženim u slučaju krijumčarenja 338 kilograma kokaina, a koje se povezivalo s narkobosom Darkom Šarićem, splitski Županijski sud je prije više od tri godine raspisao Europski uhidbeni nalog.

Odazivao se sudu

Unatoč njegovim poznatim adresama u Ljubljani, kao i činjenici da se do ulaska Hrvatske u EU u srpnju 2013. uredno odazivao na pozive za saslušanjima, iz Europola na zahtjev splitskoga suda se već tri godine nitko nije niti udostojio odgovoriti. Kako nam je rečeno na splitskome Županijskom sudu, sudac koji vodi slučaj tijekom te tri godine poslao je i nekoliko upita tražeći da ga se izvijesti o bilo kakvim novostima vezano uz nalog koji je raspisao, no već tri godine nije dobio nikakav odgovor.

Darjan Ješovnik Daka (31), premda slovenski državljanin, rođen u crnogorskim Pljevljima, rodnome mjestu narkobosa Šarića, na tjeralici se našao kao jedan od osumnjičenika u vjerojatno najvećoj međunarodnoj operaciji suzbijanja trgovine kokainom u Europi, operaciji Balkanski ratnik, usmjerenoj upravo protiv Šarića i njegova kartela.

Uhvaćen u razgovorima

Na udaru hrvatskoga pravosuđa našao se u svibnju 2011. u sklopu USKOK-ove akcije Dogma, što je bila hrvatska podoperacija Balkanskog ratnika. Ješovnika i ostalih devet okrivljenika, predvođenih bivšim MUP-ovim specijalcem Petrom Ćosićem, USKOK je bio optužio da su 23. travnja u Europu pokušali prokrijumčariti 338 kilograma kokaina vrijednog oko 12,8 milijuna eura. Droga je zaplijenjena u Španjolskoj, u mjestu Cullera, nakon što je s broda MSC Leigh, kojim je dopremljena iz Brazila, gliserom prebačena na obalu. Španjolska policija tada je uhitila i Đorđa Fistrića iz Zadra te još nekoliko muškaraca s područja bivše Jugoslavije, koji su bili pritvoreni. Ješovnik je, pak, u cijeloj operaciji Dogma uhvaćen samo u telefonskim razgovorima s ostalim okrivljenicima, a iz toga je zaključeno da je bio kurir koji je iz Amsterdama prenosio novac za drogu. U trenutku kada su Hrvatska i Španjolska koordinirano provodile uhićenja u akciji Dogma, dakle u travnju i svibnju 2011., Ješovnik uopće nije krio, već se nalazio u Ljubljani, kao i Šaćir Lucević, još jedan Slovenac kojeg je RH tražila u istome slučaju.

Interpolu su također bile poznate sve tri adrese stanova u Ljubljani u kojima je Ješovnik znao boraviti, no budući da je bio slovenski državljanin, državljanstvo ga je štitilo od izručenja na osnovi hrvatske Interp olove tjeralice. Hrvatska tada još nije bila članica EU i nije mogla raspisati Europski uhidbeni nalog (EUN), a državljanstvo nije, ili barem ne bi trebalo biti, zaštita. Štoviše, RH je u Sloveniju poslala dva zahtjeva za Ješovnikovim saslušanjem, a on se uredno odazivao pozivima. U prosincu 2011. i zatim u veljači 2012. godine Ješovnika je po hrvatskome zahtjevu ispitivao istražni sudac Okružnoga suda u Ljubljani. U oba je navrata Ješovnik potvrdio da poznaje ostale okrivljenike, ali je i rekao da nikad nije čuo da se oni bave trgovinom drogom te da im nikad nije nosio nikakav novac. Ubrzo je USKOK protiv njega i ostalih podignuo i optužnicu te je predloženo da se njemu i Luceviću sudi u odsutnosti.

Brane se sa slobode

Međutim, nakon ulaska u EU 1. srpnja 2013. za Ješovnikom i Lucevićem raspisan je Europski uhidbeni nalog, no sudu koji ga je raspisao niti do danas nije poznato jesu li Ješovnik i Lucević pronađeni na adresama u Ljubljani ili su pak odlučili da ulazak Hrvatske u EU ne čekaju na području Unije, te su pobjegli. Postupak protiv Lucevića i Ješovnika zbog njihove je nedostupnosti razdvojen te njima dvojici suđenje nikad nije počelo. Postupak protiv Ćosića i ostalih još je u tijeku pred splitskim Županijskim sudom, a većina okrivljenika se brani sa slobode jer su im istekli maksimalni pritvori.

Po tjeralici visok 180, po spisu 165 cm

Još jedna zanimljivost oko tjeralice za Ješovnikom je i da je Europol u svojoj potrazi krivo naveo Ješovnikovu visinu, odnosno navedena visina ne podudara se s podacima iz spisa. Naime, Europol je naveo kako je Ješovnik visok oko 180 cm, dok je Ješovnik sam u svojoj obrani naveo da je visok 165 centimetara. Istražitelji su ga pitali za visinu zato što su u snimljenim telefonskim razgovorima okrivljenici o Ješovniku razgovarali kao o osobi po nadimku “Patuljak” ili “Palčić”. Ješovnik je slovenskom istražnom sucu rekao da je visok 165 centimetara, ali da ne zna da ga zovu tim nadimcima, već da ga zovu Daka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:07