SMRTONOSNA HRANA

OTKRIVAMO: 38 DANA NAKON TRAGEDIJE KONAČNO STIGAO OBDUKCIJSKI NALAZ Potvrđeno: Dječak (5) iz Bregane otrovao se poljskim jajima i umro od salmoneloze

 Jure Mišković / Hanza Media, Tomislav Krišto / Hanza Media

Mirko Vidović, petogodišnji dječak iz Bregane, umro je od salmoneloze. Pokazala je to obdukcija čiji su se nalazi čekali punih 38 dana. Nalaz će u petak biti dostupan i istražiteljima koji rade na ovom slučaju, a Jutarnji je u četvrtak dobio potvrdu rezultata koji stoji u njemu.

Naime, kako bi se provjerili svi segmenti obdukcije, napravljen je niz analiza, a na kraju su potvrđene prvobitne sumnje: za smrt dječaka kriva su jaja zaražena Salmonellom enteritidis. Tragedija u obitelji Vidović dogodila se u noći sa 10 na 11. listopada. Cijela obitelj Vidović, roditelji i troje djece, zarazila se salmonelom iz jaja koja su kupili na akciji u Kauflandu. Kako smo već pisali, riječ je o poljskim jajima koja je u Hrvatsku uvezla Mesna industrija braća Pivac.

Iako su analize jaja izuzetih u Kauflandu pokazale da u njima nema salmonele, ona pronađena u hladnjaku Vidovićevih imala su drugačije rezultate.

Od 22 jaja, koja su ostala iz pakiranja od 30 komada, dva su bila zaražena salmonelom. Dječak je obolio i umro u obiteljskoj kući, a roditelji i njegove dvije sestre bili su na dugom liječenju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Obdukcijski nalaz stigao je u jeku novog skandala sa salmonelom. Riječ je o zaraženoj piletini i pačetini, a javnost je o zarazi doznala iz Jutarnjeg lista, zbog čega je u srijedu smijenjen Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:07