TKO JE PLATIO PUT BIVŠEG PREMIJERA

OTKRIVAMO: ISTINA O PUTU U TIRANU Milanović je samo 4 dana nakon gubitka izbora na račun SDP-a odletio u Albaniju tražiti novi posao, nije išao sam

Nalozi otkrivaju da su s bivšim šefom Vlade putovali i Branko Grčić te član SDP-a Davor Mondekar, a u Tirani ih je čekao albanski premijer Edi Rama

Bivši šef SDP-a Zoran Milanović otputovao je na račun stranke početkom listopada prošle godine u Albaniju, gdje se susreo s premijerom Edijem Ramom.

Pretpostavka je da je tamo išao dogovoriti budući privatni angažman: pružanje konzultantskih usluga albanskoj vladi na putu za ulazak u Europsku uniju. Na taj put Milanović nije išao sam, vodio je još dvojicu stranačkih kolega, a njihove je račune platio također SDP, stranka koja je, prema posljednjem financijskom izvješću, 2016. godinu završila s gubitkom od 4,8 milijuna kuna.

Prekinuo razgovor

Jutarnji list posjeduje putne naloge te račune koji rasvjetljavaju Milanovićev poslovni put u Tiranu, u kojoj je boravio 5. i 6. listopada, kada se susreo s albanskim premijerom i predsjednikom Socijalističke partije Edijem Ramom. Na put su s Milanovićem išli Branko Grčić, tadašnji član Predsjedništva SDP-a, te Daniel Mondekar, koji nije bio ni na jednoj funkciji u stranci, zbog čega se postavlja pitanje zašto su mu dva noćenja u hotelu s pet zvjezdica u Tirani te dnevnice plaćeni novcem iz SDP-ove blagajne. Milanovića smo jučer pokušali pitati zašto je trojac na put išao na račun stranke.

- Oprostite, mislio sam da je broj od nekoga drugog - rekao nam je Milanović čim smo se predstavili i prekinuo telefonski razgovor.

Milanović je u studenom prošle godine osnovao konzultantsku tvrtku EuroAlba Advisory, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak. Iako je bivši premijer još SDP-ov zastupnik, on ne dolazi u Sabor, no nedavno je najavio da će se povući početkom veljače.

Iz ove dokumentacije vidljivo je da je Milanović putovanje u Albaniju sa stranačkim kolegama počeo planirati samo četiri dana nakon izbora prošle godine, preciznije 15. rujna, kad je trojac ispunio putne naloge do kojih je došao Jutarnji list. Milanović je u svojem nalogu naveo da je “na radu u SDP-u”, i to na radnome mjestu “predsjednik SDP-a”. Nadalje, piše da će u Tiranu otputovati “5. listopada 2016.” radi “sastanka s predsjednikom Vlade Albanije”. Kao predviđeno trajanje putovanja naveo je “2 dana”. Iznos dnevnice je “30 eura”, a prijevoz, stoji u nalogu, “zrakoplov”.

Sličan je i putni nalog Branka Grčića, koji je naveo da je na radnom mjestu “člana Predsjedništva”. Naloge je potpisao direktor, ali nije razvidno čiji je to potpis.

Putni nalog za Mondekara ne navodi ni to da je na radu u SDP-u ni njegovo radno mjesto. On je putovao “rent-a-carom”, predviđeno trajanje putovanja je dan duže, tri dana, a iznos dnevnice isti - “30 eura”.

Uz putne naloge, Jutarnji posjeduje i račune agencije Atlas, koja im je organizirala putovanje.

U toj agenciji kao predsjednik Uprave zaposlen je brat bivšeg ministra zdravlja Siniše Varge, Tomislav Varga.

Atlasovi računi izdani su 12. listopada, kad su i likvidirani žigom, što znači da je od­govorna osoba u SDP-u pregledala račun i njegov sadržaj te potvrdila činje­nicu da se radi o rashodu prave osobe. Na prvom se navodi da je nositelj računa Milanović, a na naplatu SDP-u dostavljen je račun u ukupnom iznosu od 8494 kuna.

U stavci “opis usluga” navedeno je: “The Plaza Tirana, 5*, 1 x jednokrevetna soba. Količina 1. Iznos: 2466 kuna. Aviokarta, Zoran Milanović i Branko Grčić, Ljubljana - Tirana - Ljubljana. Količina: 2. Iznos: 5668 kuna. Međunarodna karta. Količina: 2. Iznos: 360 kuna”.

Nositelj drugog računa je Daniel Mondekar. Na njemu se navodi boravak u hotelu u trajanju od 5. listopada do 7. listopada, dakle dvije noći. Pod opisom usluge također piše “The Plaza Tirana, 5*, Tirana, 1 x jednokrevetna soba. Količina: 1. Iznos: 2466 kuna”.

Račune je mogao odobriti sam Milanović, tadašnji poslovni direktor Dinko Suton ili glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan. Bivši predsjednik SDP-a nikad nije objasnio razloge službenog putovanja u Tiranu. Informacije o putovanju dosad su u javnost izlazile neslužbeno i na kapaljku. Mediji su tek potkraj listopada objavili da je na putu s Milanovićem bio i Grčić. Grčić je sam u HRT-ovu Dnevniku 19. listopada prošle godine, na dan kad je Sabor dao povjerenje Vladi premijera Plenkovića, potvrdio “da je MIlanović u potrazi za poslom”. U tom TV prilogu novinarka je rekla kako “Grčić ne isključuje mogućnost da će Milanović savjetodavne usluge davati albanskoj vladi”. Međutim, dosad se nije znalo da je na račun SDP-a na putovanju bio i Mondekar, koji se također bavi privatnim konzultantskim poslom.

Nova karijera

Mondekar je vlasnik obrta Euro Navigator, a nedavno smo ga u povodu jedne druge teme pitali o novoj karijeri te nam je tom prigodom odgovorio da ne “radi ništa za SDP”. Postavlja se pitanje zašto mu je onda SDP platio boravak u Tirani.

Mondekar nam je, naime, tada na pitanja “Radite li nešto za SDP? Pružate li usluge stranci? Ako da, koje?” odgovorio: “Stranci ne pružam profesionalno usluge, ali ostajem na raspolaganju svojim kolegama za sve teme vezane uz procese donošenja odluka u EU...”.

Račun za hotel u iznosu od 2466 kn

Hotel u kojem je Milanović odsjeo u Tirani ima pet zvjezdica, a cijene noćenja kreću se od 100-tinjak do 599 eura u predsjedničkom apartmanu. Ako se cijena od 2466 kuna odnosi na jednu sobu, onda bi se iz ponude soba na stranici hotela moglo pretpostaviti da su Milanović i Grčić prenoćili u apartmanu, čija se cijena kreće oko 300 eura po noći. Međutim, iz specifikacije usluge na računu to nije potpuno jasno jer se navodi da je izdana količina 1, što bi moglo značiti da su Milanović i Grčić spavali u istom apartmanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:02