NACIONALNO VIJEĆE RASPRAVLJA

Otkrivamo koja četiri ministarstva žele, kako se riješila zavrzlama oko predsjednika Sabora i koja će biti funkcija Bože Petrova!

 Goran Mehkek / CROPX / CROPIX

Nacionalno vijeće Mosta danas će na telefonskoj sjednici odlučivati o sinoć dogovorenom prijedlogu s HDZ-om, a kako Jutarnji list doznaje od dobro obaviještenih izvora, riječ je o paketu koji uključuje rotirajuće mjesto predsjednika Sabora, četiri ministarstva koja će pripasti Mostu, te mjesto potpredsjednika Sabora.

Prve dvije godine, prema tom prijedlogu, šef Sabora bit će čelnik Mosta Božo Petrov, a druge dvije HDZ-ov glavni tajnik Gordan Jandroković. Most će, ako to danas potvrdi Nacionalno vijeće, imati četiri ministarstva i to unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave i zaštite okoliša, dok ostaju bez poljoprivrede i gospodarstva. U Vladi, doznajemo, neće biti mjesta prvog potpredsjednika već “običnog”. Budući da potpredsjednik Vlade mora imati političku težinu, kao najizgledniji kandidat spominje se gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, što neslužbeno potvrđuju u Mostu. U tom slučaju, Kovačić će morati tražiti zamjenu na mjestu gradonačelnika.

Iako se o imenima ministara još nije razgovaralo, prema nekim neslužbenim informacijama dosadašnji mostovi ministri u većini bi mogli zadržati resore, pa bi ministarstva i dalje trebali voditi Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ante Šprlje, dok nije sigurno hoće li i Dubravka Jurlina Alibegović i dalje voditi ministarstvo uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:11