SPORNA NABAVA AUTOMOBILA

OTKRIVAMO: NOVE NELOGIČNOSTI IZ NATJEČAJA Rok isporuke za 220 braniteljskih limuzina je samo 22 dana, a za odabir najpovoljnijeg ponuđača čak 120 dana

Tomo Medved i Đuro Glogoški
 Boris Kovačev / CROPIX

Četiri dana nakon što je Ministarstvo hrvatskih branitelja javnim priopćenjem demantiralo da bi njihova posljednja nabavka automobila za branitelje bila nekome namještena, na vidjelo izlaze neke nove nelogičnosti iz natječaja.

Riječ je o nabavci 220 limuzina za 100-postotne ratne vojne invalide s vrlo kratkim rokom isporuke, samo 22 dana od odluke o odabiru, a to, kako upozoravaju stručnjaci iz autoindustrije, mogu isporučiti samo ponuditelji koji su unaprijed znali za natječaj.

Dodatno, u oko upada i novi detalj iz natječaja: iako je isporuka vozila ograničena na samo tri tjedna, Ministarstvo je propisalo da odluku o odabiru ponuđača ima pravo donijeti u čak 120 dana, dakle više nego pet puta duljem roku nego što ga daje za isporuku cijele jedne flote vozila.

Stručnjaci iz autoindustrije sada se pitaju kako je moguće da se za odabir najboljeg ponuđača predviđa period od čak četiri mjeseca kad se istovremeno zahtijeva da isporučitelj automobile na lageru za pregled ima u roku od samo tri tjedna te nije li svrha te višemjesečne stanke da si netko “kupi” dodatno vrijeme?

Na ovo ih upozorava i jedan potencijalni ponuđač iz natječaja, tvrdeći u svojem službenom dopisu Ministarstvu kako kratak rok isporuke i dugačak rok odluke o odabiru sugeriraju da se pogoduje nekome tko vozila unaprijed ima na lageru, ali mu Ministarstvo ipak odbija produljiti rok isporuke smatrajući da je ovaj sasvim dostatan.

Ironično, ta se prepiska vodila još u rujnu, kad je natječaj za 220 automobila prvi put raspisan, ali na kraju poništen jer nije pristigla niti jedna valjana ponuda.

Rok za isporuku vozila tada je bio dulji, 55 dana, ali i s takvim rokom ponuđači su Ministarstvo branitelja upozoravali kako bi ga bilo najbolje produljiti, posebno s obzirom na to da je Ministarstvo sebi dalo čak četiri mjeseca za donošenje odluke.

Novi natječaj potom je raspisan 13. listopada, a rok isporuke u njemu s 55 skraćen na samo 22 dana dok je rok za odabir ponuđača ostao nepromijenjen.

U svojem službenom pojašnjenju Ministarstvo je odbilo insinuacije o pogodovanju te naglasilo da se sve radilo po propisima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:27