NE ODUSTAJU OD OPOZIVA

OTKRIVAMO NOVU PONUDU MOSTA Spremni smo žrtvovati i Petrova ako Karamarko ode

HDZ nije spreman na takve dogovore; izvori bliski šefu stranke tu ideju su kratko prokomentirali: Nemoguće
Tomislav Karamarko i Božo Petrov na svečanom obilježavanju 25. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Reublike Hrvatske, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana Hrvatske kopnene vojske

Je li moguće da Vlada opstane a da u njoj nema ni Tomislava Karamarka ni Bože Petrova?

Jutarnji list naime u ponedjeljak je dobio neslužbene informacije iz vrha Mosta da bi oni možda bili spremni žrvovati Božu Petrova ako to bude uvjet da i Karamarko ode iz Vlade. To nam je reklo dvoje članova iz vrha Mosta.

Mostu je, tvrde u vrhu stranke, bitno da Vlada opstane jer smatraju da bi novi izbori značili blokadu države nekoliko mjeseci i da bi nam agencije vjerojatno ponovno snizile rejting.

Spreman na ostavku

Kao što mostovci stalno ponavljaju kako Vlada ne može biti talac jednog čovjeka, misleći na Karamarka, tako i sada postoje razmišljanja da bi se mogli dogovoriti s HDZ-om da obojica čelnih ljudi stranaka ne budu više potpredsjednici Vlade.

No takav scenarij ipak nije jako realan.

Prvo, teško je zamisliti da šest ministara ostane u toj Vladi bez Bože Petrova.

Drugo, ni u HDZ-u nisu baš spremni na takve dogovore. Izvori bliski Tomislavu Karamarku u ponedjeljak su tu ideju samo kratko komentirali:

- Nemoguće - poručio nam je izvor blizak predsjedniku HDZ-a.

I sam Petrov u ponedjeljak je rekao da je spreman dati ostavku ako u Saboru ne prođe opoziv Tomislava Karamarka, no u tom slučaju vjerojatno bi i njegovi ministri svi redom napustili Vladu.

- Ako opoziv ne prođe, spreman sam dati ostavku. Vrlo je vjerojatno da u tom slučaju ministri Mosta neće ostati u Vladi - rekao je potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta i priznao da ova afera teško opterećuje Vladu, toliko da zadnja tri do četiri dana Mostovi i HDZ-ovi ministri uopće ne komuniciraju.

Petrov je ponovio svoj stav da Vlada ne može biti talac jednog pojedinca te da će svih 12 zastupnika Mosta biti jedinstveni pri izglasavanju nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade.

Svih 12 jedinstveno

- Mi ne napadamo Vladu niti Vladi želimo loše. Sve naše izjave idu u smjeru da želimo zaštititi Vladu. Mi definitivno želimo da Vlada opstane, ali ne pod bilo koju cijenu. Došlo je vrijeme da budemo odgovorniji prema građanima - objasnio je Petrov nakon svečane sjednice Sabora.

Prije početka sjednice izjavio je kako teško može zamisliti da on ode iz Vlade, a da u njoj ostanu njegovi ministri, referirajući se na intervju Tomislava Karamarka za Jutarnji list, u kojem je poručio da će “Vlada ići dalje, ali bez Bože Petrova”.

- Ostajemo pri odluci za opoziv. Što se tiče nas, ako smo za opoziv, ne vidim kako možemo ostati. Rekao sam da će Nacionalno vijeće donijeti konačnu odluku, ali teško da ćemo smanjivati kriterije. Dvanaest zastupnika Mosta ostaje pri odluci za opozivom - izjavio je Petrov i potvrdio da bi se u tom slučaju išlo na nove izbore.

Kamenčić u cipeli

Na Karamarkovu izjavu da će “HDZ bez Petrova kao kamenčića u cipeli pokrenuti prave reforme” uzvratio je:

- Super, kamenčić se malo kotrlja, nekad od Banskih dvora do Sabora, a nekad u suprotnom smjeru.

Poručio je i da suradnja u Vladi mora uvijek postojati i da se funkcionalnost Vlade ne smije dovesti u pitanje.

- Ne želimo da Vlada pati, no pozivam i drugu stranu da pokuša uvidjeti da je došlo vrijeme da se drukčije odnosimo prema javnom djelovanju. Mi nismo nikad davali utlimatume, ali došlo je vrijeme da budemo drukčiji prema građanima - ustvrdio je Petrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:13