NJIHOVO JE IGRALIŠTE INTERNET

OTKRIVAMO Ovo su najgenijalniji informatičari u Hrvatskoj! Njih strani investitori - traže

Oni su mladi hrvatski stručnjaci i inženjeri s dobrim idejama. Bave se programiranjem, aplikacijama i novim tehnologijama, a njihovo je igralište internet. Većinom su stasali u matematičkim gimnazijama i na FER-u, a oko sebe su okupili kreativne umjetnike i stručnjake za marketing.

Ne potežu investitore za rukav, gospodarska situacija ih ne zanima, a projekte završavaju zahvaljujući entuzijazmu i teškom radu, a ne državnim poticajima. Model rada je sljedeći: malena tvrtka puna kreativnih ljudi, sredstvo rada je kompjutor i vlastiti know how, pa tek onda osmišljavanje projekata i njihova prezentacija na raznim međunarodnim natječajima gdje ih prodaju stranim investitorima i globalnim igračima.

Takvi su tvorci projekata koji su ušli u finale ovogodišnje konferencije Geeks on a plane koji se održava danas i na kojoj će se tehnološki startupovi predstaviti američkim i zapadnoeuropskim investitorima te ako ih zadovolje svojim projektima, dobiti potreban novac i pomoć pri prodoru na strana tržišta. Među inozemnim investitorima bit će i Dave McClure, osnivač poslovnog inkubatora 500 Startups, koji u početku financijski podržava tehnološke startupove s nekoliko desetaka tisuća dolara.

Na natječaj se prijavilo 80 projekta iz Hrvatske, Portugala, Češke, Srbije. U finale je ušlo samo njih 20. - Pričajte s investitorima, pozovite ih na kavu, razgovarajte s njima o svemu, a ne samo o svojem projektu. Ostvarite kontakt - poručuje finalistima Ivo Špigl, predsjednik Zagrebačkog inkubatora poduzetništva i jedan od organizatora GOAP-a.

Od 20 finalista izabrali smo devet najboljih koji guraju hrvatski IT sektor prema naprijed. Imat će tek pet minuta za predstavljanje projekta. Sretno.

POČELO JE S VJENČANJEM

aplikacija: Weddingella

Tvrtka: Binaria, Sesvete

voditelj tima:Tomislav Pokrajčić

Nikad o tome nije ni sanjao. Raditi na poslu oko organizacije vjenčanja za njega kao FER-ovca bilo je nezamislivo. Sve dok nije morao organizirati svoje vjenčanje.

- Taj posao za mene je bio početak mojeg novog poslovnog života - kaže mi Tomislav Pokrajčić, prvi čovjek tvrtke Binaria iz Sesveta, koja će se danas predstaviti s projektom Weddingella.

Kao što joj i ime govori, Weddingella je rješenje koje mladencima olakšava proces organizacije vjenčanja, a koristi se putem internet preglednika te tablet i smartphone aplikacija.

O čemu se radi?

Čim otvorite aplikaciju, ona vas traži osnovne podatke o vjenčanju tipa datum, broj gostiju, okvirni troškovnik, kao i popis zadataka koje morate obaviti - lokacija crkve, restorana, izrada haljine, odjela, odabir glazbe, fotografa, torte, menija....

Isto tako, aplikacija vam nudi mogućnost rješavanja i i najkompliciranijeg dijela organizacije vjenčanja - rasporeda sjedenja.

- Prilikom organizacije našeg vjenčanja shvatili smo da se mnogi poslovi mogu pojednostaviti pravim alatima. Do sada je već oko 500 parova kupilo našu aplikaciju, a većina ih je iz SAD-a i Kanade. Aplikaciju trenutačno prodajemo po cijeni od nekoliko dolara, ali to ćemo uskoro promijeniti i omogućiti besplatno korištenje bez ikakvih ograničenja. U idućoj fazi naš će proizvod postati vrlo interesantan i tvrtkama koje pružaju usluge i proizvode u industriji vjenčanja - kaže Pokrajčić.

Tvrtku koja se bavi izradom softverskih rješenja osnovao je 2007. godine, a većinu prihoda reinvestiraju u razvoj vlastitih proizvoda. Kroz proteklih 5 godina poslove su nudili po Europi, Kini i Bliskom istoku. Trenutačno ima četiri zaposlenika, a u bližoj budućnosti planiraju zaposliti još novih ljudi. Tomislav je prije osnivanja vlastite tvrtke radio kao inženjer u tvrtki koja se bavi sustavima za automatizirano upravljanje prometom u gradovima. To je bio, kaže, zanimljiv posao, ali je nakon nekoliko godina poželio novi izazov.

Mjesecima je pratio oglase za posao u Hrvatskoj, no nije pronašao ništa dovoljno intrigantno.

- Na kraju sam odlučio osnovati vlastitu tvrtku. Odjavio sam podstanarski stan i preselio se u roditeljsku kuću da smanjim troškove, improviziranim zidom pregradio nekoliko kvadrata prostora u očevoj tvrtki i nabavio osnovnu opremu za rad. Počeo sam posjećivati stručne konferencije i uskoro dogovorio prve poslove - prisjeća se Tomislav. Sve dosadašnje projekte financirali su vlastitim novcem i još nisu imali iskustava s investitorima. Sudjelovali su na mnogim Startup kampovima gdje su pokupili mnoge nagrade. Uvjereni su da će danas biti njihov dan.

I TELEVIZIJA JE PAMETNA

Proizvod: Sidekickr TV

Tvrtka: agencija UX Passion

voditelji projekta: Vibor Cipan, Antun Debak, Darko Čengija

U svijetu IT tehnologija, dizajna i razvoja korisničkih iskustava i sučelja ovi momci već su odavno poznate face. U samo dvije godine, koliko postoje, trojac iz UX Passiona zaludio je poslovni svijet pa ne čudi da su im klijenti Vodafone, Verizon, SFR, T-Mobile, NAVIGON, Microsoft, IBM, RealNetworks, BBC, World Economic Foruma i mnogi drugi. Već imaju otvoren ured u Londonu, a svjetsku slavu zahvaljuju svojem projektu Wall of Tweets, koje je danas bez sumnje najbolji twitterwall i social medial wall rješenje na svijetu. Toliko dobro da će Wall of Tweets biti službena platforma za prenošenje tvitova prve američke predsjedničke debate između trenutačnog predsjednika Barracka Obame i republikanskog kandidata Mitta Romneyja koja će se održati 3. listopada na Sveučilištu u Coloradu.

No, dečki za danas pripremaju nešto potpuno drugačije - projekt Sidekickr TV - ili Smart TV. Žele globalno promijeniti način kako gledamo televiziju. Doslovno.

- Današnji tzv. Smart TV doživljaji nisu niti ‘smart’ niti ‘TV’. Sidekickr TV će to biti. Ideja je bila pronaći novi, revolucionaran način kako televiziju učiniti pametnom i interaktivnom. To je rješenje koje će omogućiti da zajedno sa svojim prijateljima putem društvenih medija pratite televiziju, kupite proizvode koje vidite na televizoru, saznate više informacija o trenutnoj emisiji, filmu ili glazbi na televiziji i dobro se zabavite dok to činite - kaže mi Antun Debak iz UX Passiona.

Pomoću Sidekickr TV-a gledatelj će moći prilikom gledanja nekog filma dobiti informaciju tko je glavni glumac ili u kojem filmu je taj glumac još glumio, ili pak, ako vidi neki glazbeni spot, moži će zatražiti još takvih sličnih spotova ili pjesama. Također je ideja da prilikom gledanja nogometne utakmice otkrije svu moguću statistiku vezanu uz ta dva kluba ili pak koji su koeficijenti na njihove pobjede u sportskim kladionicama.

Za razliku od same tvrtke i projekta Wall of Tweets koji su financijski vrlo zdravi i profitabilni, zbog čega i nije bilo potrebe tražili vanjsku investiciju, kod Sidekickr TV-a stvar će biti nešto drugačija.

- Ovo je projekt koji zahtijeva veliki financijski i vremenski napor i bez osiguravanja vanjske investicije to će biti prilično teško. Valja napomenuti da ne tražimo nužno financijsku investiciju, već i partnerstva u medijskoj, glazbenoj i filmskoj te telekom industriji koja su nam jednako važna i atraktivna - kaže Debak, koji je zajedno s Viborom i Darkom osnivač tvrtke.

Prije pokretanja posla Vibor je radio u Microsoftu u Danskoj, no unatoč dobroj plaći i statusu, odlučio se vratiti u Hrvatsku i osnovati tvrtku zajedno s Darkom, inače kolegom sa studija fizike na PMF-u, i Antunom, studentom elektrotehnike u Osijeku. Zbog posla fakultete nikad nisu završili.

- To ne treba ni na koji način shvatiti kao našu podršku napuštanju fakulteta. To je rizičan, opasan i vrlo nesiguran potez. Učinite ga samo ako morate, ali ako ga već učinite, onda se predajte apsolutno svom idućem cilju - bez ikakvih rezervi. Pokeraškim rječnikom - all in, baš kako smo to i mi učinili - kaže Debak.

BAŠ SVE O NOGOMETU

aplikacija: Once football

tvrtka: Once sport

voditelji projekta: Ivan Ilečić, Dalibor Čvek

Modrić je četiri puta pucao na gol. Dva puta izvan gola, jednom je pogodio lijevu stativu, a jednom mu je vratar obranio šut po sredini. Pretrčao je 9,48 kilometara na utakmici i imao 79 točnih dodavanja. Njegova momčad loptu u svojem posjedu najčešće je imala na 30 metara od gostujućih vrata - tu su ukupno boravili oko 10.31 minute ili ukupno 28 posto utakmice.

Za ovakve, ali i mnoge druge statističke podatke “kriva” je aplikacija Once Football, projekt koji je pokrenuo Ivan Ilečić, bivši profesionalni nogometaš koji je ujedno i glavni analitičar Hrvatske nogometne reprezentacije, a čiju nam je ideju objasnio Dalibor Čvek, izvršni direktor kompanije i student pete godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

- U svakom poslu važna je informacija, isto tako je i u nogometu te trener mora znati sve o svojem timu i svakom igraču, a isto tako i o protivniku kako bi taktički i strategijski pripremio momčad. Ivan je u proteklih nekoliko godina počeo detaljnije pratiti i analizirati najbolje europske klubove, kao i manje poznate klubove koji su došli do velikih uspjeha. Pokušao je pronaći formulu za njihovu uspješnost i shvatio da je kvalitetna analiza i statistika preduvjet za bolji rezultat. Zbog toga se odlučio za razvoj aplikacije koja nije samo statistika brojeva, već alat za prenošenje kvalitetnih informacija prema igračima - kaže Dalibor.

Trenutačna verzija aplikacije je spremna za prodaju, već je koriste HNS, Dinamo, Hajduk, Slaven Belupo i mnogi strani nogometni klubovi, a projekt, kaže Dalibor, nikad neće biti u potpunosti gotov jer će stalno biti novih nadogradnji na aplikaciju.

Budući da se radi o zahtjevnom projektu, ekipi iz Once sporta, koja ima 4 zaposlenika, bilo je potrebno vanjsko financiranje pa su odlučili svoj projekt prijaviti na stranice Hrvatske mreže poslovnih anđela. - Nismo očekivali ništa, no nakon prezentacije projekta javilo se šest investitora koji su u naš projekt uložili više od 300 tisuća eura - kaže Dalibor.

IZGUBLJENI NA IZLETU

aplikacija: BackWay

Studenti Božidar Ševo i Alma Šavar

Otići na izlet u Gorski kotar i izgubiti se u šumi oko Begova Razdolja nije nešto što bi svaki izletnik poželio.

Upravo to dogodilo se rođacima Almi i Božidaru koji će danas predstaviti aplikaciju koja vam pomaže u kretanju. I koja je pomogla njima.

- Na ideju smo došli sasvim slučajno. Najjednostavniju stvar, vratiti se do kuće, hotela ili do parkiranog auta, nije uvijek lako izvesti. Pogotovo ako odete u neku stranu zemlju ili ste u šumi, gdje možda nemate pristup internetu, ili je internet jako skup, ili vam naprosto u mraku u šumi ni Google Maps ne pomaže.

Na svojem putu uslikate nešto ili napišete neku kratku informaciju i to vam uvijek stoji na raspolaganju i pomaže vam vratiti se pravim putem, čak i offline - objašnjava Božidar, inače student 2. godine PMF-a, koji je u ovaj projekt krenuo sa svojom sestričnom Almom Šavar, studenticom treće godine Studija dizajna.

Iako su njih dvoje dosad izrađivali aplikacije, s BackWayom krenuli su ozbiljnije, pa su tako na AppStartContestu, koji je organizirao eStudent, bili među top 20 aplikacija i postali hrvatski kandidat za World Summit Award Mobile u kategoriji m-Tourism&Culture. Nakon toga bili su na Startup Camp Vis na kojem su osvojili drugu nagradu.

- Prošli tjedan bili smo na Webfestu u Budvi gdje smo bili finalisti na Webup natjecanju. Dosad nismo dobili nikakve investicije. Nadamo se da će danas biti naš dan - kaže Božidar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:28