SVOĐENJE RAČUNA

OTKRIVAMO: PRVE PROCJENE REVIZIJE POSLOVANJA POSRNULOG KONCERNA Doznali smo koliki je gubitak Agrokor imao lani, iznos je enorman

 Hanza Media

Gubitak Agrokora u prošloj godini, prema prvim neslužbenim procjenama dobro upućenih krugova, mogao bi iznositi od 12 do 15 milijardi kuna.

Konačni službeni rezultati revizije poslovanja koncerna koju radi revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PWC) bit će poznati u rujnu ove godine, dok se rezultati poslovanja kompanija izlistanih na burzi očekuju krajem ovog mjeseca, a sva ostala poslovna izvješća tvrtki, uključujući i ono za Konzum, bit će objavljena tijekom kolovoza.

Prema neslužbenim informacijama, gubitak Agrokora u prošloj godini ukupno iznosi čak 20 milijardi kuna, međutim, kada se otpišu međusobna potraživanja tvrtki unutar koncerna i izvrše drugi računovodstveni otpisi, gubitak bi mogao iznositi od 12 do 15 milijardi kuna.

Koliko se može saznati, iskazani gubitak dijelom će se pokriti iz zadržane dobiti Agrokorovih tvrtki tijekom prethodnih godina te na račun vrijednosti kapitala.

Više od očekivanja

Premda se očekivalo da će revizija poslovanja na kraju pokazati gubitak, iznos koji se spominje ipak je iznenađujuće velik, osobito imajući u vidu da je Agrokor, prema prvotnom izvještaju koji je potpisala revizorska kuća Baker Tilly, u prvih devet mjeseci prošle godine imao dobit od gotovo 400 milijuna kuna. Međutim, riječ o temeljitom revaloriziranju i usklađivanju bilanci, pri čemu je PWC vjerojatno obuhvatio i poslovanje Agrokora u prethodnim godinama, radi sagledavanja cjelokupne poslovne slike u 2016. godini. Stoga je moguće da se dijelom radi o “kumulativnom” gubitku i iz drugih godina. U 2015. godini Agrokor je službeno prijavio dobit od 1,2 milijarde kuna, a ako je u 2016. gubitak bio na razini reda veličine od desetak milijardi kuna, čini se logičnim da je i prethodnih godina bilo značajnih šminkanja poslovne bilance.

Što bi objava tako bombastičnog gubitka mogla značiti za sam proces financijskog i poslovnog restrukturiranja Agrokora? U poslovnim krugovima se može čuti da ne treba očekivati nikakve potrese jer se radi samo o knjigovodstvenom sređivanju stanja u koncernu. Ono što će biti ključno u narednim mjesecima jest postizanje nagodbe između vjerovnika te budućnost kompanija iz sastava Agrokora.

Osim konsolidiranoga gubitka, najesen će biti poznata i ukupna vrijednost tražbina, a očekuje se i formiranje stalnog vijeća vjerovnika te, konačno, izrada nagodbe. Nezadovoljstvo razvojem događaja dosad je jedino glasno demonstrirao Sberbank, ali posljednjih tjedana, čini se, i ta se ruska banka odlučila za rad u tišini. Iz Agrokora poručuju da se s tom bankom “bez presinga i s puno dobre volje” razgovara i traži mogućnost dogovora oko sudjelovanja u roll-up kreditu. No, posve je jasno da se pregovori ne iscrpljuju samo na roll-up kreditu.

Tužba Sberbanka

Premda se iz lex Agrokora moglo iščitati da nagodba neće biti moguća bez tako važnog vjerovnika, koji drži polovicu bankarskih potraživanja, prema neslužbenim informacijama, to ipak nije tako. Ako Sberbank i digne ruku protiv, nagodba će se moći izglasati. U tom slučaju preostaje joj tužba, vjerojatno protiv države. Kako je postizanje nagodbe od presudnog značaja za uspjeh cijelog procesa, sadašnje procjene govore da bi ona mogla uspjeti.

- Ako bi se prodale prehrambene tvrtke, a interes za njih čini se vrlo velik, realno je očekivati da će se naplatiti svi oni koji su sudjelovali u roll-up kreditu. Onda će se vidjeti koliki moraju biti otpisi, ali u najgorem slučaju većina dobavljača mogla bi ostati bez trećine potraživanja - ocjenjuje jedan konzultant. Međutim, najveći problem ostaje Konzum za koji još uvijek nema jasnog smjera, pa je vrlo upitno i koliko će se uprihoditi prodajom tog segmenta poslovanja. Postoje različite ideje oko toga što učiniti sa segmentom maloprodaje, ne samo u Hrvatskoj nego na razini cijele regije, uključujući i dovođenje novog kupca, ali njihova razrada tek se očekuje. Ono što je sigurno, vrijeme Konzumu ne ide u prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:38