'NARODNA KOALICIJA'

OTKRIVAMO: SVI MILANOVIĆEVI LJUDI Tko će biti nositelji lista SDP-ove koalicije?

SDP okuplja veliku Narodnu koaliciju u kojoj će im glavni partneri za predstojeće izbore biti HNS, HSU te HSS, a koalicijski sporazum potpisat će se najvjerojatnije idućeg tjedna
 Damjan Tadić / CROPIX

SDP na izbore kreće s Narodnom koalicijom u kojoj će biti HNS, HSS i HSU, ali bez Laburista, potvrdio je jučer predsjednik stranke Zoran Milanović nakon održane sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora.

Na GO Milanović je dobio podršku da vodi pregovore oko lista i podjele fotelja u mogućoj SDP-ovoj Vladi. Tako će HNS dobiti sigurnih sedam mjesta, HSS pet, a HSU dva.

Određeni su i koordinatori izbornih jedinica, koji će, kako doznajemo, biti i nositelji lista, što će se potvrditi krajem srpnja kada će se ponovno sastati GO, dok će se koalicijski sporazum potpisati idući tjedan.

Milanović će tako ponovno nositi listu u I. izbornoj jedinici gdje će se sučeliti s Andrejem Plenkovićem, te s Božo Petrovom ili Tihomirom Oreškovićem ako opozvani premijer pristane biti dio Mosta.

Prvi u II. jedinici bit će Gordan Maras, u III. Siniša Hajdaš Dončić, IV. Domagoj Hajduković, V. Zdravko Ronko, VI. Mirando Mrsić, VII. Milanka Opačić, VIII. Željko Jovanović, IX. Ranko Ostojić, te X. Boris Lalovac. Izborni stožer stranke vodit će Ranko Ostojić, Siniša Hajdaš Dončić i Igor Dragovan.

Spajanje ministarstava

Kada je riječ o sastavu moguće Vlade dogovoreno je da će Krešo Beljak biti potpredsjednik za ruralni razvoj, a HSS će dati i ministra poljoprivrede. Stranka će dobiti cijelu vertikalu u svom resoru, s time da bi Hrvatske šume mogle prijeći u resor Ministarstva zaštite okoliša.

Ivan Vrdoljak, čelnik HNS-a, bit će prvi potpredsjednik Vlade, ali još uvijek nije dogovoreno koje će resore ta stranka dobiti jer postoji mogućnost da će se neka ministarstva spajati, a neka razdvajati.

Ideja je da se, primjerice, razdvoje obrazovanje i znanost, da se spoje uprava i pravosuđe, zaštita okoliša i graditeljstvo, ili pak poduzetništvo i gospodarstvo, da se iz prometa izdvoji infrastruktura, a da postoji i zasebno ministarstvo energetike.

- Za Laburiste, nažalost, nema mjesta. Ovo je narodna, široka koalicija, najšira u povijesti koja okuplja ljevicu, centar i desni centar, a HDZ je desnica. Ovog smo se puta odlučili ići bez Laburista jer malo je mjesta.

Oni su bili korektni partneri, želimo im sve najbolje - rekao je Milanović.

Spreman na debatu

Poslije nam je jedan visokopozicionirani SDP-ovac rekao da Laburisti ne donose ništa na državnoj razini, ali da će s njima nastaviti suradnju na lokalnim izborima.

Milanović je bio izrazito prijateljski nastrojen prema budućem predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, pa je tako izrazio zadovoljstvo što će se s njime napokon moći sučeliti.

- Veselim se kampanji u kojoj ćemo konačno imati priliku razgovarati o politikama, o sadržaju, a ne galamiti i buditi duhove prošlosti. Bit će puno mirnije, ne znam kako će to završiti za HDZ, jer to je jedan strahoviti zaokret, meni se čini prividan jer predsjednik je jedna osoba u stranci - istaknuo je Milanović.

Dodao je kako mu je drago da je konačno netko nakon devet godina pristao na debatu.

- HDZ nije mogao bez grube, huškaške tenzije. Toga sada nema. Kako će to motivirati ljude koji glasuju za HDZ, ne znam. Nisam ni gledao njihov program, ali čuo sam da spominju dobre odnose sa SAD-om. Pa to imamo. Program je malo kompleksnija stvar, vidjet ćemo kad postave predsjednika tko će im biti partneri, koje će biti vrijednosti i odstupanja od dosadašnje koalicije – rekao je Milanović.

Za moguću suradnju s Bandićem rekao je da će to biti teško moguće, ili nikako, a za njegovo odustajanje od tužbe rekao je da ni ne zna zašto ga je tužio.

SDP neće, kaže, sudjelovati u pokušajima da se idući tjedan ponovno sazove Sabor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:42