NOVI OBJEKT

OTKRIVAMO: TEDESCHI GRADI POSLOVNI NEBODER U CENTRU ZAGREBA Ovo je lokacija u Vukovarskoj na kojoj bi uskoro trebao niknuti novi toranj u metropoli

Iz Adris grupe još nisu potvrdili po kojem će modelu nekretninu ustupiti Atlanticu
 HANZA MEDIA

Na prostoru zgrade Croatia Lloyd u Ulici grada Vukovara uskoro bi mogla niknuti nova poslovna zgrada s osam katova, a kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, glavni investitor poslovnog nebodera navodno bi trebala biti Atlantic grupa Emila Tedeschija.

Nekretnina u Vukovarskoj u neposrednoj blizini njemačke ambasade i Goethe instituta u vlasništvu je Adris grupe, iz koje dolaze informacije kako će zgrada sigurno ići u prenamjenu. No, iz obje kompanije još ne žele javno otkriti po kojem modelu će Adris ustupiti nekretninu Atlanticu.

Sjedište kompanije

U Adris grupi kratko su nam poručili kako trenutačno provode cjelokupnu analizu svih nekretnina, odnosno poslovnih prostora u vlasništvu društva, te kako će nakon te analize donijeti odluku koće li ići u prodaju ili iznajmljivanje tih nekretnina.

Iz Atlantic grupe su nam, pak, odgovorili kako već neko vrijeme razmatraju mogućnost ulaganja u “cjelovito osmišljenu i realiziranu zgradu sjedišta kompanije” te kako su u tom kontekstu “promišljali o više različitih koncepata i mogućih lokacija, među kojima je i zgrada Lloyd Croatia u Vukovarskoj ulici”.

- Do danas, međutim, nismo donijeli konačnu odluku o ovoj investiciji - kažu u Atlanticu. Kako doznajemo, detalji o novom izgledu nebodera na Vukovarskoj, koji će imati prizemlje i osam nadzemnih etaža, doznat će se nakon završetka međunarodnog javnog natječaja za idejno rješenje nove poslovne zgrade koji bi uskoro trebao biti raspisan.

Trenutačno u zgradi Croatia Lloyda radi 20-ak zaposlenika, dok je cijelo poslovanje tvrtke preseljeno u prostore Adris grupe u zagrebačkoj Jagićevoj ulici.

Da će Vukovarska ulica uskoro dobiti novi neboder jasno je iz zaključka i obrazloženja objavljenih na službenim stranicama Grada Zagreba. Naručitelj programa za izradu idejnog rješenja poslovne zgrade u Vukovarskoj 62 je konzultantska tvrtka Stimar, koja je sličan posao već radila i oko mnogih nekretninskih poslova uz Vukovarsku i obližnje ulice.

Sam program natječaja izradila je arhitektica Neda Kaminski Kirš iz zagrebačke tvrtke Centar za prostorno uređenje i arhitekturu u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje grada Zagreba, dok je cijeli program verificirao zagrebački Gradski ured za strategijsko planiranje.

Nema status dobra

Stimar se obratio Gradu Zagrebu vezano uz gradnju poslovne građevine uz Vukovarsku s obzirom na to da se u neposrednoj blizini nalazi osmerokatna stambena zgrada autora arhitekta Božidara Rašice, koja je zaštićeno nepokretno kulturno dobro. Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture donio je odluku kojom smatra kako to nije problem jer se zgrada Lloyda ne nalazi unutar zaštićenog kulturnog dobra povijesne urbane cjeline Zagreba, kao ni pojedinačno zaštićeno kulturno dobro te investitor neće morati zatražiti posebne dozvole za gradnju.

Adris grupa već je javno najavljivala kako planira u prostore zgrade Croatia osiguranja na Jelačićevu trgu dovesti hotelski brend JW Marriott, kako su dokumentacija, konzervatorske podloge, programi i arhitektonski natječaji u pripremi i kako će biti podloga za konačnu investicijsku odluku NO-a kompanije početkom 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:26