ENORMNI IZNOSI

OTKRIVAMO: TKO SVE I ZAŠTO KORISTI DRŽAVNU PLAĆU PO MODELU 6+6 Bernardica: 'Moram doći sebi od stresa, ne pada mi na pamet misliti o poslu!'

 Damjan Tadić / CROPIX

Bivši potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kao i bivši premijer Tihomir Orešković, aktivirao je pravo na primanje dužnosničke plaće još godinu dana po prestanku mandata, potvrđeno nam je u Hrvatskom saboru.

Sukladno zakonskim mogućnostima, Karamarko će do travnja primati puni iznos svoje saborske plaće (oko 15.000 kuna neto), a nakon toga još šest mjeseci polovicu tog iznosa.

Uz Karamarka, još 29 zastupnika bivšeg saziva Sabora koji je ukupno radio manje od šest mjeseci ima osiguranu egzistenciju sljedećih godinu dana. Trenutno hrvatski građani plaćaju zastupnike iz čak tri saziva. Uz sadašnjeg 151 zastupnika, iz proračuna se isplaćuje puna plaća za 30 zastupnika prošlog saziva, a pravo na polovicu plaće još uvijek koristi 26 zastupnika iz pretprošlog, sedmog saziva (Željko Kerum, Nevenka Bečić i drugi). U studenom će za plaće zastupnika - sadašnjih i bivših - iz proračuna biti isplaćeno oko pet milijuna kuna: oko 325 tisuća kuna za one iz sedmog saziva, 725.000 za zastupnike osmog saziva i 3,8 milijuna za nove.

Bernardica u stresu

Zakon o obvezama državnih dužnosnika propisivao je od 2000. da svi dužnosnici kad im istekne mandat "sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi" imaju pravo sljedećih godinu dana primati plaću 6 plus 6, i to bez obzira na to koliko su dugo radili - bilo je dovoljno i samo nekoliko dana sjediti u Saboru.

- Ne pada mi na pamet razmišljati o tome što ću raditi. Treba mi par dana vremena da dođem sebi od stresa. Nije mi palo na pamet da iz Ministarstva odmah odem na drugo radno mjesto - tako nam je objasnila svoje razloge za aktivaciju te povlastice bivša ministrica socijalne politike Bernardica Juretić koja je prije toga bila ravnateljica Zajednice Susret, a i vlasnica je savjetovališta "Bernardica s Vama".

- Vidjet ću još što ću raditi, najvjerojatnije se više neću vratiti u Zajednicu Susret, nije to jedino mjesto za mene. Tko hoće raditi, taj nema problema - kaže Juretić dodajući da "sigurno povlasticu neće koristiti cijelu godinu."

Bivši ministar zdravlja Dario Nakić nije se vratio na svoje staro radno mjesto liječnika na dijalizi zadarske Opće bolnice nego će koristiti privilegij primanja plaće veće od 18.000 kuna.

Iako su mostovci bili najgrlatiji tražeći ukidanje privilegija šest plus šest, na popisu onih koji su zatražili konzumiranje tog prava našla se i zastupnica Mosta Jasna Matulić. A među njima je i Juro Martinović koji se, doduše, "iščlanio" iz Mosta na koncu mandata.

- Zakon me prisilio na to - tvrdi Martinović. Zakon o sprečavanju sukoba interesa propisuje da dužnosnici godinu dana nakon prestanka mandata ne smiju raditi u pravnoj osobi koja, ukratko, posluje s državom. Na zakon se pozvao i Tihomir Jakovina (SDP).

- Vodio sam resor poljoprivrede, a po struci sam agronom. Ja faktički do kraja siječnja ne mogu raditi u struci - kaže Jakovina.

Rimac i Putica

Iako su Laburisti izgubili status parlamentarne stranke, njihov šef Tomislav Končevski primat će i sljedećih šest mjeseci saborsku plaću, a onda će se, kako nam je objasnio, "vratiti u staru firmu". To, kaže, nije učinio odmah zbog zdravstvenih problema, za koje očekuje da će do proljeća proći. Njegova prethodnica Nansi Tireli primat će je godinu dana. HSLS-ovac Dario Hrebak ne želi izgubiti pravo povratka na stari posao kriminalista u MUP-u, koje ga čeka samo dva mjeseca, pa će i povlasticu koristiti samo do sredine prosinca.

Nakon što je ispala iz stranačkih kombinacija, HDZ-ova bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac također je zatražila 6 plus 6. Ni Sanja Putica (HDZ) koja je radila u gimnaziji, po svemu sudeći neće se vratiti na staro radno mjesto.

Njezina stranačka kolegica Margareta Mađerić također će "koristiti povlasticu do odlaska na novo radno mjesto". O kojem se radnom mjestu radi i kad na njega odlazi, nije željela reći. I HDZ-ovac Željko Fiolić ima u planu naći posao premda je u Sabor stigao kao umirovljenik. A dok ga ne nađe, primat će plaću zastupnika. Ni najmlađi HDZ-ovi bivši zastupnici Ivan Radić i Josip Bilaver nemaju namjeru odreći se saborske plaće.

- Imao sam svoju konzultantsku tvrtku u kojoj sam prodao udjele. Još nisam našao drugi posao, treba mi vremena da se snađem, pa mi je ovo normalno prijelazno rješenje - kaže Bilaver.

Povlasticu je tražio i primoštenski gradonačelnik Stipe Petrina jer mu je, kako kaže, "bolje primati plaću iz proračuna nego iz Primoštena, da gradu što više ostane", kao i sportašica Sandra Perković, jedna od zastupnika s najmanjim brojem "radnih" sati.

- Bila sam saborska zastupnica i to su stvari koje idu uz taj privilegij. Svoj sam mandat pošteno odradila, pritom se bavila sportom i promovirala Hrvatsku po svijetu te opravdala sva očekivanja hrvatskih građana - rekla je. HSP AS-ovac Pero Ćorić kaže da čeka ishod lokalnih izbora pa će vidjeti što će raditi. "Imao sam još 1996. uvjete na mirovinu, ali to pravo nisam htio iskoristiti", objasnio je Ćorić.

Iz 8. saziva Sabora 32 zastupnika zatražila su naknadu plaće nakon prestanka obnašanja zastupničke dužnosti. To su sljedeći zastupnici:

  1. JOSIP BILAVER

  2. BLAŽENKO BOBAN (ostvarivao je pravo od 14. do 19. listopada 2016., od 19. listopada 2016. postao zastupnik 9. saziva Sabora)

  3. MARIJA BUDIMIR

  4. PERO ĆORIĆ

  5. ŽELJKO FIOLIĆ

  6. TANJA VRBAT GRGIĆ

  7. DARIO HREBAK (ostvaruje pravo od 14. listopada do 13. prosinca 2016., od 14. prosinca 2016. ostvarivat će plaću po drugoj osnovi)

  8. LADISLAV ILČIĆ (ostvaruje pravo od 14. listopada do 11. studenoga 2016., od 12. studenoga 2016. ostvarivat će plaću po drugoj osnovi)

  9. TIHOMIR JAKOVINA

  10. ŠANDOR JUHAS (ostvaruje pravo od 14. listopada do 14. prosinca 2016., od 15. prosinca 2016. ostvarivat će plaću po drugoj osnovi)

  11. TOMISLAV KARAMARKO

  12. TOMISLAV KONČEVSKI (ostvaruje pravo od 14. listopada 2016. do 31. ožujka 2017., od 01. travnja 2017. ostvarivat će plaću po drugoj osnovi)

  13. MARIJAN KUSTIĆ

  14. MARGARETA MAĐERIĆ

  15. JURO MARTINOVIĆ

  16. JASNA MATULIĆ

  17. SANDRA PERKOVIĆ

  18. STIPE PETRINA

  19. STJEPAN PINTARIĆ

  20. DRAŽEN PROS

  21. SANJA PUTICA

  22. IVAN RADIĆ

  23. MIRKO RAŠKOVIĆ

  24. JOSIPA RIMAC

  25. JOSIP SALAPIĆ (ostvarivao je pravo od 14. do 31. listopada 2016., od 04. studenoga 2016. postao zastupnik 9. saziva Sabora)

  26. MILIVOJ ŠPIKA

  27. IVAN TEPEŠ

  28. NANSI TIRELI

  29. ZORAN VASIĆ

  30. ANTUN VIDAKOVIĆ

  31. LUCIAN VUKELIĆ

  32. ŠTEFANIJA DAMJANOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:49