JUTARNJI U POSJEDU DOKUMENTA

OTKRIVAMO: UGOVOR KOJI ODREĐUJE BUDUĆNOST AGROKORA Objavljujemo ključne odredbe: Država ne smije smijeniti Ramljaka bez pristanka fonda Knighthead!

 

“Ugovor o najstarijem kreditu od 1,06 milijardi”, koji Jutarnji list ima u posjedu, naziv je tzv. roll-up kredita potpisanog 8. lipnja 2017. između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita koji sadrži niz odredbi koje tim kreditorima daju pune ovlasti u upravljanju procesom lex Agrokor.

Ti ključni kreditori su investicijski fondovi Knighthead Capital Management i Monarch, 20-ak zasad nepoznatih investicijskih fondova, Zagrebačka banka, Erste banka, ruska VTB banka i investicijske banke J.P Morgan i Goldman Sasch.

Ugovor o najstarijem kreditu de facto u jednom važnom dijelu stavlja “izvan snage” lex Agrokor i kreditorima daje svu ovlast u donošenju i provođenju nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora. Najznačajnije odredbe u tom kontekstu su one koje govore o tome da se plan restrukturiranja i nagodba vjerovnika ne mogu donijeti bez odobrenja zajmodavaca iz tog kredita, te da hrvatska Vlada ne smije smijeniti Antu Ramljaka kao izvanrednog povjerenika ili glavnog savjetnika u procesu lex Agrokor jer bi se to smatralo povredom Ugovora o kreditiranju.

Uz to, ugovorom je određeno da će se sporovi između potpisnika ugovora rješavati po anglosaksonskom pravu, a ne hrvatskom ili kontinentalnom pravu, što u stvari znači da bi se sve arbitražne radnje i pravni sporovi koji mogu nastati u tom procesu vodili vjerojatno u Londonu ili Washingtonu. To su glavne odredbe ugovora do kojeg je Jutarnji list došao na Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Ugovor je tamo priložen prilikom upisa brojnih zabilježbi na cijeli niz Agrokorovih nekretnina koje su do rujna ove godine, kad je stavljena zabilježba o kreditu u zemljišne knjige, bile neopterećene zaduženjima. Riječ je o spisu položenom na zagrebačkom sudu koji ima ukupno 1500 stranica, a sastoji se od Ugovora o kreditnom zalogu i Ugovora o najstarijem kreditu sročenog na 209 stranica koji su u spis priloženi na engleskom jeziku, te uz ovjereni prijevod na hrvatski jezik.

Kliknite na fotografiju za pregled dijelova ugovora o roll-upu.

Sve detalje ugovora o roll-up kreditu Jutarnji donosi u tiskanom izdanju u četvrtak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:49