SPORNA POVEZANOST

OTKRIVAMO: UHLJEBLJIVANJE U HZZO-u Kako su na istom natječaju posao dobili nećak bivšeg ravnatelja i dečko kćeri novog ravnatelja

Kći Fedora Dorčića i njezin dečko Mateo Buljević
 Facebook

Kad su 22. prosinca prošle godine stigli rezultati natječaja za prijam u radni odnos u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, jedan od sretnika koji se spasio od nezaposlenosti bio je i 24-godišnji Mateo Buljević iz Rijeke.

Lijepo je pisalo u obavijesti da je, nakon provedenog postupka, za radno mjesto “kontrolor za informatiku s mjestom rada u Regionalnom uredu u Rijeci” primljen upravo Buljević, po obrazovanju tehničar za električne strojeve s primijenjenim računarstvom.

Igrom slučaja, Buljevića je jedinog među kandidatima prijavljenima na natječaj krasila i poveznica s aktualnim vršiteljem dužnosti ravnatelja HZZO-a Fedorom Dorčićem jer je 24-godišnji Buljević tri i pol godine u vezi s Dorčićevom kćeri Mineom Dorčić, čime su se svojim brojnim prijateljima još 2013. pohvalili na društvenim mrežama.

Otvorili mu put?

Ipak, čini se da Buljevićevo zapošljavanje u HZZO-u od samog početka nije teklo glatko. Naime, oglas za radno mjesto “kontrolor za informatiku, radno mjesto III. vrste s mjestom rada u Regionalnom uredu u Rijeci”, u Narodnim je novinama i na stranicama HZZO-a objavljen 9. rujna prošle godine s još 23 oglašena radna mjesta u Direkciji HZZO-a i regionalnim uredima. Tada je pod stručnim uvjetima za radno mjesto kontrolora za informatiku natječajem bilo specificirano da je potrebno imati srednju stručnu spremu upravne ili ekonomske struke, odnosno završenu opću gimnaziju.

Nažalost, uvjeti natječaja nisu se slagali s formalnim obrazovanjem Matea Buljevića koji je stekao srednju stručnu spremu tehničkog smjera završivši Srednju školu za elektrotehniku i računarstvo u Rijeci. Stoga je pet dana nakon objavljivanja prvotnog natječaja u Narodnim novinama, dakle 14. rujna, uslijedio njegov ispravak. Sada su stručni uvjeti za radno mjesto kontrolora za informatiku propisani za srednju stručnu spremu tehničke ili društvene struke i gimnazije pa se i Mateo Buljević slobodno mogao javiti na natječaj.

Kako smo u vrlo kratkom razgovoru doznali od vršitelja dužnosti ravnatelja HZZO-a Fedora Dorčića, svi koji se zapošljavanju u HZZO-u u vrijeme njegova mandata, zapošljavaju se isključivo po stručnosti, a on osobno nije upoznat s imenom osobe s kojom je njegova kći u vezi.

“Moja kći nije udana, ona je slobodna, a s kim je u vezi, to ja ne znam. Za razliku od mandata prijašnjih ravnatelja, u moje vrijeme nema zapošljavanja ničijih kćeri i sinova”, rekao je Dorčić, ustvrdivši kako je na radno mjesto kontrolora za informatiku “primljen onaj kandidat koji je imao odgovarajuću stručnu spremu i kvalifikacije”.

Idealno mjesto rada

Na komentar kako to baš i nije točno jer su uvjeti natječaja naknadno mijenjani baš u segmentu koji propisuje stručnu spremu, Dorčić je rekao da se u prvotnom natječaju očito potkrala pogreška jer nema logike da bi se natječajem za radno mjesto u informatici tražili kandidati koji nisu tehničke struke.

“Dakle, to smo ispravili, ne znam kako se to dogodilo”, kratko je ustvrdio u telefonskom razgovoru te rekao da će o cijelom slučaju poslati i službeni odgovor na upit. Natječaj za zapošljavanje u HZZO-u osmi je po redu u mandatu v.d. ravnatelja Dorčića, a dosad je Dorčić raspisao natječaje za 139 radnih mjesta, od kojih čak 75 u Direkciji Zavoda.

Zanimljivo, i radno mjesto kontrolora za informatiku na koje je zaposlen Buljević spada u Direkciju Zavoda, ali je njegovo radno mjesto ipak u Regionalnom uredu u Rijeci gdje Buljević i živi.

Isti dan kad je na novo radno mjesto u Zavodu primljen Mateo Buljević, obavijest o rezultatima javnog natječaja otkrila je još jedno zanimljivo ime.

Riječ je o Filipu Bergmanu, mladiću koji je izabran za radno mjesto stručnog savjetnika za ekonomske poslove, radno mjesto I. vrste, a koji je ujedno nećak bivšeg ravnatelja HZZO-a Većeslava Bergmana, točnije sin njegova brata.

Usprkos nekoliko poziva, tijekom jučerašnjeg radnog dana nismo uspjeli na telefon dobiti niti Većeslava Bergmana niti njegovog nećaka Filipa pa ostaje nepoznato što bi oni rekli na ovu temu.

Većeslav Bergman inače je smijenjen s mjesta ravnatelja HZZO-a 2009. godine, a u javnost su potom dospjeli podaci o njegovom bogatom nekretninskom portfelju vrijednom milijun eura.

Ubrzo nakon smjene, prema pisanju medija, Bergman je bio i pod istragom USKOK-a koji je istraživao podrijetlo njegove imovine.

"Prvi natječaj je bio pogrešno objavljen"

Nakon razgovora s v.d. ravnateljem Zavoda Dorčićem, iz HZZO-a je stigao i službeni odgovor na upit oko zapošljavanja Matea Buljevića.

Potvrdili su tvrdnje Dorčića da je prvotnim natječajem bila navedena pogrešna stručna sprema za radno mjesto kontrolora u informatici.

"Iz Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje proizlaze uvjeti za radno mjesto kontrolor za informatiku, a u javnom natječaju od 9. rujna 2016. godine bili su pogrešno navedeni. Dakle, potrebni stručni uvjeti za navedeno radno mjesto su: SSS tehničke ili društvene struke (upravna ili ekonomska) i SSS gimnazija te tri mjeseca radnog iskustva", tvrde u Zavodu te dodaju da se za ovo radno mjesto javilo 28 kandidata od kojih je uvjete zadovoljavalo njih 19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:32