POZADINA SUKOBA

Otkrivamo zašto su Jandroković i Mlakar dali ostavke: Klub HDZ-a u ratu oko HBOR-a

 Damjan Tadić / CROPIX

Osim sukoba koji su u petak u Saboru izbili zbog nedostatka kvoruma te ostavki HDZ-ovih Gordana Jandrokovića i Davorina Mlakara na pozicije potpredsjednika Kluba, u HDZ-ovim se redovima taj dan odigrao, kako doznajemo, još jedan incident.

Naime, na sastanku Kluba došlo je do svađe zbog imenovanja članova Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR). Navodno se o tom imenovanju, ali i o nizu drugih, na sjednicama Kluba nikada nije raspravljalo pa je mnoge zastupnike razljutilo što ih se dovodi pred gotov čin.

Iznenadio ih prijedlog

Umjesto toga, HDZ-ovcima je na stolu taj dan samo “osvanuo” prijedlog imena za Nadzorni odbor HBOR-a, a problem je izazvala činjenica da se na popisu članova našao Ivan Šuker umjesto Gorana Marića. Dosad je, naime, praksa uvijek bila da u taj NO ide predsjednik saborskog Odbora za financije i proračun pa je bilo očekivano da to bude Goran Marić koji je šef tog Odbora. No, na popisu je u petak stajalo Šukerovo ime, što je Marića, pričaju neki HDZ-ovci, naljutilo.

Izigrana tradicija

Navodno je Marić uzvratio Šukeru da “ne prihvaća taj prijedlog”. Neki od sudionika sastanka s kojima smo razgovarali nisu htjeli otkriti više detalja ove priče, pa ni to je li između njih bilo i svađe, no ističu kako je ovaj prijedlog da se za članove Nadzornog odbora HBOR-a imenuju Ivan Šuker (HDZ), Ivan Lovrinović (Most) i Dragica Zgrebec (SDP), a za zamjenike Domagoj Milošević (HDZ), Darinko Kosor (HSLS) i Božica Makar (HNS), u petak iznenada skinut s dnevnog reda. Čak je i SDP-ova Dragica Zgrebec tada, komentirajući izostanak glasovanja o Nadzornom odboru HBOR-a, to protumačila da se u HDZ-u ne mogu dogovoriti oko imenovanja.

- Mislim da se Marić s pravom naljutio. Mimo njega, koji tamo treba biti po funkciji, oni preko noći guraju Šukera - komentirao nam je jedan član stranke. Dodao je kako je Šuker kao šef Kluba sasvim privatizirao Klub zastupnika.

- Šuker se ni s kim ne konzultira niti usuglašava oko prijedloga, pa čak ni s potpredsjednicima Kluba. Mislim da je i to jedan od razloga zašto su Mlakar i Jandroković dali ostavke na potpredsjednička mjesta. I oni su u svom obrazloženju te odluke spominjali disfunkcionalnost Kluba. Pa, mnogi zastupnici tek u zadnji trenutak saznaju gdje su imenovani. U stranci se priča kako Antun Vidaković uopće nije znao da će biti postavljen za člana Savjeta Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac - ispričao je naš sugovornik. Dodao je kako je Šuker ionako bio sedam godina na čelu tog Nadzornog odbora dok je bio ministar financija te još četiri godine kao član. Izvori iz HDZ-a, pak, navode kako Šukera u NO HBOR-a guraju zastupnica Josipa Rimac i glavni tajnik Milijan Brkić.

Očekuju da bi u novom prijedlogu Marić ipak mogao biti imenovan jer su i dosad šefovi saborskog Odbora za financije ulazili u NO HBOR-a.

Akteri bez odgovora

Glavni akteri priče, Ivan Šuker i Goran Marić, jučer nisu bili dostupni. Šuker je imao isključen mobitel, navodno je na putu u BiH, a Marić nije odgovarao na telefonske pozive.

Nadzorni odbor HBOR-a čini deset članova, od kojih je šest ministara, i to ministar za financije koji je ujedno i predsjednik NO-a, ministar za gospodarstvo koji je zamjenik te ministar za regionalni razvoj i fondove EU. Ostala tri ministra imenuje Vlada između ministara nadležnih za turizam, poljoprivredu, zaštitu okoliša, graditeljstvo ili poduzetništvo i obrt. Član Nadzornog odbora po svom je položaju i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, dok Sabor iz redova zastupnika imenuje tri člana i njihove stalne zamjenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:08