EPIDEMIJA U EUROPI

OTROVNA JAJA Kako je smrt dječaka iz Bregane razotkrila ključnu vezu širenja salmonele i izazvala veliku uzbunu u cijeloj Europskoj uniji!

Niz prijava zaraze u različitim zemljama povezan je tek nakon što je Hrvatska tragičnu smrt 5-godišnjaka unijela u europski sustav upozoravanja

Nakon što je Jutarnji list otkrio slučaj zaraze peteročlane obitelji iz Bregane salmonelom, sa smrtnim ishodom za jednog njezinog člana, petogodišnjeg dječaka, u gotovo cijeloj Europskoj uniji došlo je do masovnog povlačenja zaraženih jaja.

Čak 12 od ukupno 28 zemalja EU prijavilo je pojavu trovanja salmonelom. U sustav RASFF, širenje bolesti prijavile su Nizozemska, Francuska, Njemačka, Belgija, Danska, Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Luksemburg, Švedska, Norveška i Poljska.

Sve su zemlje, kako doznajemo u Ministarstvu poljoprivrede, prijavile pojavu bolesti, ali kako su ljudi zaraženi ili u restoranima ili u javnim kuhinjama, bilo je nemoguće otkriti koja je točno namirnica glavni krivac za stotine slučajeva trovanja salmonelom. No, u srijedu, kada je Hrvatska u RASFF prijavila sumnju na salmonelu iz jaja uvezenih iz Poljske, posložio se cijeli mozaik i sve su zemlje povezale slučajeve trovanja s jajima s poljske farme.

Teško otkrivanje

Prema pisanju poljske novinske agencije PAP, Nizozemska i Belgija također su izvijestile Europsku komisiju za kvalitetu hrane da su detektirale jaja zaražena salmonelom. Riječ je, navode, o ozbiljnoj prijetnji, kao i da je belgijska Federalna agencija za sigurnost hrane u pošiljkama jaja iz Poljske utvrdila kontaminaciju salmonelom, a uvezlo ih je najmanje sedam zemalja EU. Rizična jaja koristila su se u stotinama restorana u Belgiji, a u trgovinama zasad nisu dokazali salmonelu.

U međuvremenu, u četvrtak kasno navečer, Ministarstvo poljoprivrede službeno je priopćilo da se sporna jaja više neće uvoziti u Hrvatsku.

“Prema informaciji službeno zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom salmonelom, sa sumnjom na trovanje podrijetlom iz jaja, kao i obavijesti zaprimljenoj putem sustava EU RASFF o potencijalnoj epidemiji trovanja salmonelom u više zemalja članica, ministar Tomislav Tolušić, u dogovoru s ministrom zdravstva, obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske.

Zbog osnovane sumnje u sigurnost proizvoda, s tržišta se opozivaju sva jaja iz pakirnog centra: PL 30225901WE, subjekta u poslovanju s hranom Fermy Drobiu Wozniak Sp.z.o.o. Zylce 35a, 63-900 Rawicz. Ministar Tolušić nalaže dodatni inspekcijski nalaz i kontrolu proizvoda kako bi osigurao da hrvatski građani kupuju najkvalitetnije proizvode”, priopćili su iz Ministarstva.

Dokazana zaraza

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je u nesretnom slučaju preminulog djeteta dokazana zaraza Salmonellom enteriditis, kao i kod ostalih četvero članova obitelji.

- Sumnja se, no nije dokazano, da se radi o jajima koja je prodavao Kaufland. Dokaza u tom smislu nema jer je socijalna situacija obitelji takva da je moguće da je salmonela bila i negdje drugdje. Međutim, sumnja ostaje - kaže Kujundžić. Navodi da je Kaufland sam i prije nego što je inspekcija izašla na teren i započela radnje povukao jaja s hrvatskog tržišta. Sanitarne inspekcije su odradile sve i imamo uvid u kompletno stanje i ono što se događa u Europi.

- Sumnjiva jaja podrijetlom su iz Poljske i u još nekoliko zemalja sumnja se na trovanje salmonelom iz njih. No, u ovom trenutku nema dokaza za to. U Hrvatskoj nema nikakve opasnosti za građane.

Inkriminirana jaja nisu na tržištu iako podrijetlo salmonele u njima nije dokazano - kaže ministar Kujundžić.

Pritužba kupca

Nalazi inspekcija koje je Jutarnji list objavio prije nekoliko dana pokazali su salmonelu samo u jajima pronađenim u hladnjaku nesretne obitelji Vidović - od 22 pronađena jaja, dva su bila zaražena salmonelom. Svi ostali nalazi provedenih nadzora nadležnih inspekcija za jaja s prodajnih mjesta Kauflanda pokazali su zdravstvenu ispravnost. Unatoč tome, još jedan slučaj upućuje na sumnju u jaja iz Poljske. Naime, na Facebook stranici Kauflanda Hrvatska 8. listopada Vinkovčanka je ostavila fotografije i račun s potpisom: “Jučer, u Vašoj prodavaonici u Vinkovcima, kupljena su jaja koja su pokvarena i jako smrde.

Molim Vas, obratite pozornost na proizvode koje stavljate u prodaju. Iz priloženih slika se vidi.” Na njezinu objavu hrvatski je Kaufland reagirao i ispričao se te je zamolio Vinkovčanku da se javi službi za potrošače kako bi se provjerilo što se točno dogodilo. Također su joj savjetovali da se s računom javi u poslovnicu te da će dobiti povrat novca. Dakle, objava na Facebook stranici Kauflanda podijeljena je 8. listopada, usred akcije poljskih jaja (koja je trajala od 5. do 11.listopada), tri dana prije nego što je nesretni Mirko preminuo i devet dana prije objave u Jutarnjem listu. Za komentar smo se obratili i Macieju Szymańskom, poljskom veleposlaniku u Hrvatskoj, koji je rekao da zasad nema konkretnih podataka vezanih uz slučaj te da čeka odgovore iz Varšave.

- Više detalja trebao bih imati u ponedjeljak. Nikako ne podcjenjujemo ovu situaciju. Ona ne koristi ni nama niti ikom drugom, a najmanje ljudima koji se mogu zaraziti salmonelom. Međutim, mislim da se to može dogoditi svakome. Gledao sam statističke podatke europske agencije za zaštitu hrane i tamo stvarno dobro izgledamo, da ne kažem tri puta bolje nego Hrvatska po broju stanovnika i količini salmonela - rekao je Szymański i dodao da je statistika uvijek varljiva i dovoljno je jedno jaje da čovjek bude nesretan.

Navodi i da su farme u Poljskoj prilično velike i nije isključeno da ta, konkretna farma izvozi u više zemalja te je moguće da se radi o jednom slučaju koji je prerastao u nešto takvo.

-----------------------------
Sestre preminulog dječaka još uvijek se oporavljaju u bolnici

Obitelj preminulog dječaka Mirka Vidovića, majka Bosiljka, otac Predrag te Mirkove dvije sestre oporavljaju se od bolesti, ali i šoka koji su pretrpjeli zbog smrti sina i brata. Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” djevojčice još nisu izašle, ali će se, sudeći prema zdravstvenom stanju, kući vratiti uskoro. Podsjetimo, u noći 10. listopada na ponedjeljak 11. listopada preminuo je petogodišnji Mirko. Hitna je pomoć nakon poziva u obiteljsku kuću Vidovićevih mogla samo konstatirati smrt djeteta, a dvije je djevojčice koje su bile u kritičnom stanju te njihove roditelje prevezla u zagrebačku bolnicu. Nakon analize sanitarne inspekcije pokazalo se da su svi ukućani zaraženi salmonelom, koja je pronađena na sedam mjesta u domu obitelji Vidović. Jaja su kupljena u samoborskom Kauflandu, a u Hrvatsku ih je uvezla Mesna industrija Braća Pivac. Uzrok smrti dječaka još je nepoznat jer će se nalazi obdukcije čekati nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:23